Στη Βεγγάζη δυτικοί στρατιωτικοί

Τρόπους για να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη αναζητούν...

2'

Τρόπους για να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη αναζητούν οι δυτικές δυνάμεις, χωρίς να παραβιάζουν τους όρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και διαπιστώνοντας ότι οι μάχες στο έδαφος βρίσκονται σε τέλμα, καθώς οι δυνάμεις των εξεγερμένων υστερούν κατά πολύ σε σχέση με αυτές του Μουαμάρ Καντάφι, δημιουργούνται αποστολές ειδικών συμβούλων οι οποίες θα μεταβούν στην έδρα των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του, η οποία έχει διαθέσει οκτώ αεροσκάφη της για να βοηθήσει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, αλλά απαγορεύει στις δυνάμεις της να ανοίξουν πυρ, θα θέσει στη διάθεση του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών δέκα στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Στην ίδια κίνηση προχωρούν η Γαλλία και η Βρετανία, στέλνοντας επίσης δεκαμελείς αποστολές στρατιωτικών συμβούλων, με πρόσχημα την οργάνωση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού.

«Η Ιταλία και η Αγγλία συμφωνούν όσον αφορά το γεγονός ότι πρέπει να εκπαιδευτούν οι αντικαθεστωτικοί: είναι νέοι που επιθυμούν να αγωνιστούν για τον σκοπό τους, αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες και θα πάμε λοιπόν εκεί όπου υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και να τους επιτρέψουμε να αντιμετωπίσουν ένα στρατό, ο οποίος είναι επαγγελματικός», δήλωσε σχετικά ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο «μιας χερσαίας επίθεσης στη Λιβύη».

«Ούτε οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί επιθυμούν μια χερσαία επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας, επειδή δεν θέλουν οι άλλες μουσουλμανικές χώρες να τους κατηγορήσουν ότι επέτρεψαν να μπουν οι 'σταυροφόροι' στο έδαφός τους», εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η πιθανολογούμενη χρήση βομβών διασποράς και βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μιζουράτα, μπορεί να συνιστά έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου, καθώς προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο ιατρικές εγκαταστάσεις είναι έγκλημα πολέμου και το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο ή να τίθενται, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, πολίτες σε κίνδυνο μπορεί επίσης να συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε η Νάβι Πιλάι ,Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης:

Στόχος του ΝΑΤΟ οι τηλεπικοινωνίες στη Λιβύη

Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή