Απειλή για την Πορτογαλία ο φιλανδικός ευρωσκεπτικισμός

Στον «αέρα» απειλεί να τινάξει το πακέτο διάσωσης...
2'

Στον «αέρα» απειλεί να τινάξει το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας το αποτέλεσμα των φιλανδικών βουλευτικών εκλογών, από τις οποίες βγήκαν ιδιαίτερα ενισχυμένοι οι ευρωσκεπτικιστές «Αληθινοί Φιλανδοί».

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στη Λισαβόνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ συνεχίζονται, η αντίθεση του φιλανδικού κόμματος στην προοπτική διάσωσης χωρών της ευρωζώνης με χρήματα εταίρων, δημιουργεί άλλον ένα «πονοκέφαλο» στους κοινοτικούς.

Η απερχόμενη φιλανδική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι ο χειρισμός του θέματος θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Ο αρχικός προγραμματισμός προσδιόριζε την έγκριση του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας στις 16 Μαΐου, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Ωστόσο, με βάση το πιθανότερο σενάριο, δεν θα έχει σχηματιστεί μέχρι τότε κυβέρνηση στο Ελσίνκι, ενώ προβληματισμό δημιουργεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να τροποποιήσει τους όρους της βοήθειας αυτής, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να αναγκαστεί να προσφύγει στις διεθνείς αγορές για να καλύψει τις ελλείψεις της.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, στη Φιλανδία, εντείνεται ο πυρετός των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στις συνομιλίες αναμένεται ότι θα μετάσχουν οι συντηρητικοί, οι σοσιαλδημοκράτες και οι Αληθινοί Φιλανδοί. Οι δύο τελευταίοι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχουν διατυπώσει έντονες επικρίσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν στις βουλευτικές εκλογές αποτυπώνουν τη στάση των φορολογούμενων των βόρειων χωρών, που θεωρούν ότι έχουν ήδη διαθέσει αρκετά χρήματα για το Νότο και αδυνατούν να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να στηρίξουν χώρες που δεν διαχειρίστηκαν σωστά αυτά τα ποσά.

Πηγή: Newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή