Έμπολα: Τα νέα εφιαλτικά σενάρια για τον θανατηφόρο ιό
Σύμφωνα με δηλώσεις του Άντονι Μπάνμπουρι, επικεφαλής του ΟΗΕ στην υπόθεση του θανατηφόρου ιού, ο Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος θα μπορεί να μεταδίδεται από αέρος.
Ο ιός Έμπολα έχει σκορπίσει το θάνατο και τον πανικό στη Δυτική Αφρική και όχι μόνο με πάνω από 3.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Άντονι Μπάνμπουρι, επικεφαλής του ΟΗΕ για τον Έμπολα, δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος να μπορεί να μεταδίδεται και από τον αέρα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Μπάνμπουρι στην Telegraph, όλοι εργάζονται σκληρά ώστε να αποτρέψουν την δραματική εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση που μεταλλαχθεί.
Ο Μπάνμπουρι παραδέχθηκε πως η διεθνής κοινότητα άργησε να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά τόνισε πως «ποτέ δεν είναι αργά» και πως οι γιατροί πρέπει να «χτυπήσουν τον Έμπολα σκληρά» ώστε να χαλιναγωγήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια.
«Οσο περισσότερο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και “φιλοξενείται” στο χωνευτήρι της Δυτικής Αφρικής, υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο ειδικός και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα «εφιαλτικό σενάριο», το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει.
Ο Μπάνμπερι έδωσε αυτή τη συνέντευξη λίγο πριν την πρώτη διάγνωση Έμπολα στις ΗΠΑ .
Ο άνδρας, ο οποίος κόλλησε τον ιό στη Λιβερία, λίγο πριν πετάξει για το Ντάλας του Τέξας, είναι η πρώτη περίπτωση που διαγνώστηκε εκτός Αφρικής, όπου η νόσος έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα διπλασιάζεται κάθε 20 με 30 ημέρες και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει προβλέψει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και το 1,4 εκατομμύρια μέχρι τον Ιανουάριο.
Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια.
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πιθήκους).
Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.
Πρόκειται για την χειρότερη έως σήμερα επιδημία του ιού.
Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.
Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.
Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και εφτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.
Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα.
Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα.
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο.
Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.
Πώς εμφανίστηκε
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2013, ένα δίχρονο αγοράκι από την περιοχή Guéckédou στη νοτιοανατολική Γουινέα έχασε τη ζωή του μετά από νοσηλεία με βαρύ πυρετό.
Όπως αποκάλυψαν τώρα οι γιατροί και σύμφωνα με τους N.Y. Times, το μικρό παιδί ήταν και το πρώτο θύμα της επιδημίας που έχει τρομοκρατήσει όλο τον πλανήτη και έχει θέσει σε επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα.
Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του δίχρονου παιδιού, πέθανε και η μητέρα του και η τριών ετών αδερφή του, καθώς και η γιαγιά του. Όλοι παρουσίασαν υψηλό πυρετό και συμπτώματα όπως εμετούς και διάρροια, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τι είχε συμβεί.
Δύο συγχωριανοί που βρέθηκαν στην κηδεία μετέφεραν τον θανατηφόρο ιό στο χωριό. Από την επιδημία κόλλησαν ένας γιατρός και ένας νοσοκόμος, οι οποίοι έχασαν και εκείνοι τη ζωή τους. Και οι δύο μόλυναν τις περιοχές στις οποίες ζούσαν.
Μέχρι να ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας της Γουινέας βοήθεια από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί και φορείς του ήταν αρκετοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.
Από τη μία επειδή δεν γνώριζαν για το τι ακριβώς πρόκειται και από την άλλη γιατί στα νοσοκομεία υπήρχε ελάχιστο απόθεμα χλωρίνης αφού απαιτείται συνεχής απολύμανση.
Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές.
Στη Γενεύη, ειδικοί του ΠΟΥ συζήτησαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τα ζητήματα ηθικής τα οποία εγείρει η ενδεχόμενη χρήση πειραματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του Έμπολα.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Από σοβαρή σε κρίσιμη κατάσταση ο ασθενής με Έμπολα
ΠΟΥ: 3.439 νεκροί από τον Έμπολα σε σύνολο 7.478 κρουσμάτων
Έμπολα - Λιβερία: Ο «νεκρός» στο δρόμο για μέρες ήταν τελικά… ζωντανός! (vid)