Στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στρέφεται η τουρκική αντιπολίτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) υπό την ηγεσία μίας νέας και δημοφιλούς πολιτικής προσωπικότητας, του...
1'

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) υπό την ηγεσία μίας νέας και δημοφιλούς πολιτικής προσωπικότητας, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ελπίζει ότι θα βγει ενισχυμένο από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου υποστηρίζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, απέναντι στο φαβορί, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ, υποστηρίζει τον μη θρησκευτικό χαρακτήρα του κράτους και τοποθετείται στην κεντρο-αριστερά, αναμένεται να κατακτήσει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν να εμποδίσει το κυβερνών AKP να εξασφαλίσει μία συντριπτική πλειοψηφία, την οποία επιδιώκει για την τρίτη κυβερνητική του θητεία.

Το CHP, το οποίο δέχεται συχνά επικρίσεις για λαϊκισμό και για ευνοϊκή στάση προς τους στρατιωτικούς, πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία υποστηρίζοντας την ανάγκη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να προσελκύσει συντηρητικούς ψηφοφόρους των φτωχότερων στρωμάτων και φιλελεύθερους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων που φοβούνται ότι το AKP, στην εξουσία τα τελευταία εννέα χρόνια, επιδεικνύει όλο και λιγότερη πολιτική ανοχή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το CHP είναι πιθανόν να εξασφαλίσει το 30% των ψήφων, έναντι 20,8% το 2007, ενώ το εκλογικό όριο του 10% αναμένεται να εξασφαλίσουν οι εθνικιστές και οι Κούρδοι.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή