Μέτρα λιτότητας και από τον Μπελουσκόνι
Ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ καλείται να υιοθετήσει την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι...
Ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ καλείται να υιοθετήσει την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διασπασμένος, ενώ η χώρα βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση των αγορών.
Το νέο πρόγραμμα λιτότητας θα επιτρέψει στην Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανακτήσει μία σχετική δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το 2014, μειώνοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι 4,6% το 2010.
Η πλειοψηφία των μέτρων λιτότητας αφορά το διάστημα 2013-2014, αφού για το 2011-2012 θα εφαρμοσθεί το πακέτο των μέτρων που υιοθετήθηκε τον περασμένο χρόνο.
Το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια ώστε να εξισωθούν με τα όρια των ανδρών, το 2013 και όχι το 2015, την παράταση του παγώματος των μισθών και των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, μείωση των δαπανών για την υγεία στις πλουσιότερες περιοχές.
Με το νέο πρόγραμμα, η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες ήδη σε αναταραχή με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχουν θέσει πλέον στο στόχαστρο και την Ιταλία, η οποία μέχρι σήμερα προστατευόταν εξαιτίας του σχετικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαμηλού της δημοσιονομικού ελλείμματος, βαρύνεται από δημοσιονομικό χρέος που ανέρχεται σε 120% του ΑΕΠ και είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, εξαιτίας των ανησυχιών για την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (0,1% κατά το πρώτο τρίμηνο). Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο οίκος Standard and Poor's.
Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών ήταν η αύξηση των ιταλικών spread κατά τις τελευταίες σε ιστορικά ρεκόρ.
Σχόλια
Trending

