Σπόροι από την Αίγυπτο η «πηγή» της επιδημίας E.coli;
την Αίγυπτο στρέφονται οι έρευνες των Ευρωπαίων επιστημόνων σχετικά με τη θανατηφόρα επιδημία του βακτηρίου E.coli...
Στην Αίγυπτο στρέφονται οι έρευνες των Ευρωπαίων επιστημόνων σχετικά με τη θανατηφόρα επιδημία του βακτηρίου E.coli.
Συγκεκριμένα, ύποπτοι ως η πηγή της επιδημίας θεωρούνται σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τις αρχές Μαΐου από το επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου E.coli. Σχεδόν όλοι όσοι ασθένησαν ζουν στη Γερμανία ή είχαν ταξιδέψει πρόσφατα εκεί.
Από όσους είχαν νοσήσει, τουλάχιστον 48 κατέληξαν.
Τόσο η επιδημία στη Γερμανία, όσο και το μικρότερο ξέσπασμα της μόλυνσης από το E.coli που επικεντρώθηκε γύρω από τη γαλλική πόλη Μπορντό συνδέθηκαν με τα φύτρα σπόρων.
Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) που εδρεύει στη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) που εδρεύει στην Ιταλία δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν ότι «ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων».
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η έρευνα έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι «σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα» της επιδημίας.
Την εισαγωγή των σπόρων είχε κάνει μια γερμανική εταιρεία, η οποία τους διοχέτευσε στη συνέχεια σε μια βρετανική, το όνομα της οποίας είχε αναφερθεί ως πιθανή πηγή του ξεσπάσματος της μόλυνσης με E.coli στη Γαλλία.
Οι ερευνητικές ομάδες των ECDC και EFSA προειδοποίησαν ωστόσο ότι η μόλυνση των σπόρων μπορεί να προέκυψε σε οποιοδήποτε στάδιο στη μακρά και περίπλοκη αλυσίδα προμήθειας, ανάμεσα στην παραγωγή των σπόρων, τη μεταφορά, το πακετάρισμα και τη διανομή, οπότε «αυτό σημαίνει ότι κι άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός».