ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Αμερικανοτουρκικές σχέσεις: Η Μέση Ανατολή τους χωρίζει, η ενέργεια τους ενώνει

Αμερικανοτουρκικές σχέσεις: Η Μέση Ανατολή τους χωρίζει, η ενέργεια τους ενώνει

Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κρήτη και την Τουρκία το 2025

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακυρώνει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα στέλνει μηνύματα συνεργασίας προς την Ουάσινγκτον στο ενεργειακό επίπεδο.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθόλου τυχαία, ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, Μπαιρακτάρ επέλεξε να ανακοινώσει με συνέντευξή του στους Finanancial Times, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Αμερικανό κολοσσό Exxon Mobil για συμφωνία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με στόχο να εξασφαλίσει 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που είναι σε διαβούλευση και θα έχει διάρκεια δεκαετίας.

Οι συζητήσεις αυτές ασφαλώς έχουν την έγκριση του Λευκού Οίκου καθώς βλέπει ότι μια τέτοια συμφωνία θα απομάκρυνε την Τουρκία από την πλήρη εξάρτησή της από τη Ρωσία και θα αποτελούσε ένα μοχλό πίεσης στις δύσκολες διπλωματικές διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Γάζας, καθώς οι Αμερικανοί στηρίζουν ανοιχτά το Ισραήλ ενώ η Τουρκία τη Χαμάς.

Η χθεσινή διαρροή Τούρκων αξιωματούχων προς το Bloomberg ότι η Τουρκία «παγώνει» όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς το Ισραήλ, ακούγεται θετικά στα αυτιά του μουσουλμανικού κόσμου και στην πολιτική φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται ως προστάτης τους. Όμως το ενεργειακό παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να είναι και σημαντικός ενεργειακός παίκτης.

Έχει ενδιαφέρον ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συνομιλούν για μια ενεργειακή συμφωνία από τότε που η πρώτη ήρε το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η δεύτερη συμφώνησε να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ορόσημο για το χρονοδιάγραμμα είναι το 2025 καθώς τότε λήγουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η χρονιά όμως αυτή είναι ορόσημο για την Ελλάδα και τα ενεργειακά σχέδια της νότια της Κρήτης.

«Το 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός ενέργειας προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Βεβαίως και εδώ η Exxon Mobil έχει τον πρώτο λόγο καθώς οι γεωλόγοι της μεγαλύτερης πολυεθνικής παγκοσμίως, έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και των τελευταίων τρισδιάστατων δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος Ramform Hyperion της PGS το διάστημα 24 Φεβρουαρίου με 19 Μαρτίου στις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι το 2025 θα υπάρχει έντονη δραστηριότητα με την Exxon Mobil να λειτουργεί ταυτόχρονα για λογαριασμό και των ελληνικών και των τουρκικών συμφερόντων. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.