Αμετανόητος ο Παπανδρέου: Επανέλαβε το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»
Μπορεί να πέρασαν 5 χρόνια άγριας λιτότητας για τον ελληνικό λαό, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει να υπερασπίζεται τις θέσεις που οδήγησαν τη χώρα στον... πάτο!
Ο κ. Παπανδρέου από την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση στο Αγρίνιο, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά και την πρόθεση για δημοψήφισμα.
Μάλιστα κατηγόρησε αορίστως το «κατεστημένο» ότι «γνώριζε και γνωρίζει πως λεφτά υπάρχουν».
Όπως υποστήριξε, «με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών – και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει, σήμερα θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο».
Ο πρώην Πρωθυπουργός απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση σε όλους να σταματήσουν να τροφοδοτούν οποιαδήποτε συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Καλώ τους πάντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν συζήτηση εξόδου από το ευρώ. Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα» είπε με έμφαση.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «πατερίτσα της Δεξιάς» ούτε «ουραγός κανενός: ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστερής συντήρησης».
Κατηγόρησε την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αλλά και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εξουσίας που δεν αφορούν κανέναν» και πως τα δίνουν όλα «για την προσωπική επιβίωση».
Παράλληλα σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τη δήλωση Τσίπρα ότι «θα χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές». «Μας λένε ότι θα χορέψουν οι αγορές. Λέτε; Ως πρωθυπουργός πρώτος εγώ έκανα κριτική στις αγορές. Το 2010 μπορούσα με μία απόφαση να δημιουργήσω μεγάλα προβλήματα στις αγορές και στην διεθνή οικονομία. Ποιο θα ήταν όμως το πρώτο θύμα μίας τέτοιας απόφασης; Δεν θα ήταν ούτε η Γερμανία, ούτε οι αγορές. Αλλά η Ελλάδα και ειδικότερα ο Έλληνας πολίτης» είπε με έμφαση. Και εξήγησε ότι «μια εθνική πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί σε ευχολόγια περί μιας αλλαγής στην ΕΕ, ούτε σε έωλες απειλές προς τις αγορές. Μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας στις αγορές και στην Ευρωζώνη» προειδοποιώντας πως «δεν είναι καθόλου ρόδινα τα πράγματα».
Αναφερόμενος στην απόφαση του να ιδρύσει νέο κόμμα και απαντώντας στην κριτική περί διάσπασης, ισχυρίστηκε: «Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για «διάσπαση». Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη».
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε και αυτοκριτική. «Δεν προσποιήθηκα ποτέ τον αλάθητο. Ξέρω τα λάθη μου, έχω διδαχθεί απ" αυτά. Ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, «κατάπια» πολλά. Έμαθα από τα λάθη μου. Όμως δεν φυγομάχησα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».