Το Newsbomb.gr στον Ελαιώνα: Οι πρόσφυγες ήρθαν για να... μείνουν

Η Ελλάδα εν μέσω «ακήρυχτου» πολέμου μεταξύ Τουρκίας και γερμανοκρατούμενης Ευρώπης - Η κάμερα του Newsbomb.gr και η Μαρία Γιαχνάκη καταγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης στον Ελαιώνα και τη δημιουργία των υποδομών που θα καταστήσουν μόνιμη την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Το Newsbomb.gr στον Ελαιώνα: Οι πρόσφυγες ήρθαν για να... μείνουν
10'

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΧΝΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Το μεγάλο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης δεν είναι ούτε τόσο μικρό, ούτε τόσο πρόσκαιρο για να μπορεί κανείς να το προσπεράσει με σιωπή ή να το παραβλέψει...

Οι Έλληνες θα μάθουν να ζουν με τους μετανάστες θέλοντας και μη.

Και αυτό φαίνεται πως είναι μια κεντρική απόφαση της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει με τον τρόπο της η Τουρκία, το φαινόμενο των ΜΚΟ που ελέγχει τα πάντα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δέχεται σιωπηρά τις όποιες εξελίξεις, λαμβάνοντας εκατομμύρια ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φανεί αντάξια των περιστάσεων, με δυσκολίες βέβαια, αφού η απειρία της μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο είναι εμφανής.

Οι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα, ειδικά αυτοί που έφτασαν πριν την συμφωνία, Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαιούνται άσυλο και το υπουργείο εξετάζει τα αιτήματα όλων κι ετοιμάζεται να τους δώσει αυτό το πολυπόθητο άσυλο στη χώρα μας.

Ένα άσυλο αρκετά προβληματικό όμως και για τους ίδιους και για τους ντόπιους γιατί ουσιαστικά ούτε οι ίδιοι θα βγουν κερδισμένοι, αποκτώντας ένα άσυλο στην Ελλάδα της κρίσης, και οι ντόπιοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χέρια εργασίας σε μία διαλυμένη αγορά εργασίας και με κόσμο που θα διεκδικεί πλέον όσα διεκδικούν και οι ντόπιοι.

Δείτε τις πραγματικές εικόνες που κατέγραψε το Newsbomb.gr στο κέντρο υποδοχής στον Ελαιώνα

Σχεδίασαν και δίνουν άσυλο σε χιλιάδες αιτήσεις μεταναστών

Πρόσφατα, στις 14 Μαρτίου ,ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας ανακοίνωσε σε συνέδριο των Αφγανών που έγινε στην Αθήνα, με τίτλο «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», ότι η Ελλάδα έδωσε ήδη σε 4.500 Αφγανούς άσυλο.

EL 1

Στον Ελαιώνα επιπλέον, ζουν 2000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θα πάρουν επίσης άσυλο αφού και αυτοί ήρθαν πριν την συμφωνία. Την ίδια ώρα όμως η κρίση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα πρόσφατα γεγονότα, δηλώνουν ξεκάθαρα για όσους έχουν ανοιχτά μυαλά, ότι η Ελλάδα θα γεμίσει τώρα το καλοκαίρι κι άλλους μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν για να μείνουν, αφού και άλλο ένα γεγονός αυτό της αποστολής των εκρηκτικών στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι θα γίνει η αιτία να μην ανοίξουν ποτέ ξανά τα σύνορα για την έξοδό τους από τη χώρα αφού ήδη τα «παπαγαλάκια» της Ευρώπης έχουν ήδη φορέσει το αγκάθινο στεφάνι στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι δεν είναι ασφαλής χώρα.

EL 2

Το ωραίο φιλανθρωπικό περιτύλιγμα όμως του μεταναστευτικού μπορούμε να πούμε ότι ξεγελάει και ξεγελάει διότι ο φιλάνθρωπος Έλληνας είναι φιλόξενος.

EL 3

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ ΝEWSBOMB.GR

Οι υπάλληλοι των υπουργείων που συνεργάζονται για το μεταναστευτικό πολύ απλά κάνουν καλά την δουλειά τους αν και οι δομές ταυτοποίησης και υπηρεσίες ασύλου καθυστερούν πολύ την αποσυμφόρηση των δομών και γενικότερα της χώρας. Το αποτέλεσμα θα είναι, οι ενδιαφερόμενοι να παραμένουν στην Ελλάδα για πάνω από ένα χρόνο και μετά βεβαίως όπως μας καταθέτει και η κυρία Όλγα Τσικαλάκη, υπεύθυνη ψυχολόγος της δομής του Ελαιώνα και στο βίντεο αρχίζουν να δένονται συναισθηματικά και να σκέφτονται σοβαρά την μόνιμη διαμονή τους στη χώρα μας.

Χωριό προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

Στη σκιά της απειλητικής διάθεσης της Τουρκίας, να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ευρώπης και να γεμίσει την Ελλάδα μετανάστες επισκεφθήκαμε τη Δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Εκεί που πάνω από ένα και δύο χρόνια κατοικούν άνθρωποι από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, υποσαχάρια Αφρική και κάποιοι ακόμη από την Συρία.

Δεκαοχτώ διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμοί, επίπεδο μόρφωσης, ηλικίες. Όλοι μαζί σε μια κοινότητα που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τη συμβίωση αυτών των ανθρώπων που όσο και να μοιάζει ένας προσωρινός χώρος, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα είναι ένας μόνιμος χώρος κατοικίας, κόντρα σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα φύγουν.

EL 4

Σίγουρα δεν θέλαμε να δείξουμε γι άλλη μια φορά τον πόνο αυτών των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν λόγο πολέμου από τη χώρα τους, ούτε να αφήσουμε να μας δίνουν ψεύτικες συνεντεύξεις και μαρτυρίες, μετανάστες που κρύβουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα .

Θέλαμε όμως να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα που βρίσκεται πίσω από τις κλεισμένες πόρτες των οικίσκων, τα πραγματικά συναισθήματα των νεαρών μεταναστών που προσβλέπουν σε ένα μέλλον στην Ελλάδα που εμείς δεν σκεφτόμαστε καν να σχεδιάσουμε και βεβαίως να αντιληφθούμε γι άλλη μια φορά ότι οι ΜΚΟ, λόγω πείρας εκπαίδευσης και ηγετικής θέσης έχουν τον έλεγχο όλων των υπηρεσιών.

EL 5

Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν αναλαμβάνουν να ξελασπώσουν την ελληνική κυβέρνηση και από το χάσμα των ταυτοποιήσεων. Η αργοπορία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα σε λίγο καιρό όλοι αυτοί οι μετανάστες να πληθαίνουν, να οργίζονται και τελικά να απογοητεύονται, αλλάζοντας τα σχέδιά τους και να αποφασίζουν τελικά να παραμείνουν στην Ελλάδα και όχι να φύγουν για τον αρχικό τους προορισμό.

Πλήρης εκμετάλλευση της Ελλάδας από τα σχέδια Τούρκων κι Ευρωπαίων

Ποιοι εκμεταλλεύονται άραγε την αργοπορία αυτή και ποιοι κερδίζουν από την παραμονή όλων αυτών των μεταναστών στην χώρα μας;

news

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα έγινε ο σάκος του μποξ μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Ακόμη πιο φανερό, ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιεί επί μονίμου βάσεως την κρίση που περνάει η χώρας μας, προσπαθώντας με τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύει μέσω οργανώσεων, κοινότητες μουσουλμάνων στην Ελλάδα, εκβιάζοντας την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη ως υποτιθέμενος ισχυρός παίκτης θα μας κάνει ομήρους των οικονομικών της ορέξεων ώσπου να πάρει αυτό που θέλει από μια χώρα που παραδίδεται μέρα με τη μέρα συνειδησιακά, πολιτιστικά, εργασιακά και οικονομικά.

EL 6

Δομή φιλοξενίας Ελαιώνα - Μάρτιος 2017

Το πρωί ο Ελαιώνας είναι ήσυχος οι πόρτες ανοίγουν μετά από έλεγχο, η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη αφού την ίδια ώρα σχολικά λεωφορεία παίρνουν τα προσφυγόπουλα για το σχολείο, αυτοκίνητα του Δήμου μπαίνουν για την καθαριότητα, φορτηγά μεταφέρουν το φαγητό για το catering και ομάδες υπάλληλων από το δήμο και αρμόδια υπουργεία βρίσκονται είτε στα γραφεία τους είτε στις ασχολίες τους.

Πραγματικά η εικόνα θα έλεγε κανείς ότι... σοκάρει. Δουλεύουν όλα τόσο καλά, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα γραφεία ψυχοθεραπείας ακόμη και τα ασθενοφόρα που έρχονται να πάρουν τους ασθενείς για μετάγγιση αίματος έρχονται στην ώρα τους. Εδώ μοιραία συγκρίνει κανείς την τάξη στις υπηρεσίες του καταυλισμού και την αταξία ή την ανυπαρξία βασικών δομών στην ζωή του Έλληνα.

Προχωρώντας ανάμεσα στους οικίσκους, βλέπεις την προσπάθεια για αναζήτηση μιας φυσιολογικής ζωής σε όλους τους κατοίκους που έφτιαξαν στην κυριολεξία ένα χωριό με τα μικρά σπίτια, τα λιγοστά λουλούδια έξω από αυτά, τις γεμάτες από απλώστρες ρούχα και τις μικροπαρέες παιδιών ή μεγάλων. Σε κάποιες από τις γειτονιές του χωριού υπάρχουν και οι χώροι προσευχής, τους οποίους καταλαβαίνει κανείς από τα αυτοκόλλητα με σχέδιο το τζαμί που υπάρχουν στις πόρτες.

Στις περισσότερες γειτονιές κάποιοι μας περίμεναν για να μας καταθέσουν την ανάγκη τους για μια καλύτερη ζωή, το παράπονό τους και το θυμό τους για την αργοπορία των υπηρεσιών ταυτοποίησης.

el 8

Αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα

Ο τρόπος που διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους, είναι απόλυτα κατευθυνόμενος από τις υπηρεσίες της δομής.

Ο στόχος των υπηρεσιών είναι ξεκάθαρα η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

el 9

Τα παιδιά πάνε σε ελληνικά σχολεία τα οποία μεταφέρονται με ειδικά πούλμαν. Υπάρχουν ειδικές τάξεις για την εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και για τους ενήλικες. Μάλιστα πολλούς από τους ενήλικες τους εκπαιδεύουν ώστε να γίνονται οι ίδιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες υποδοχής, εξυπηρέτησης και βοήθειας ένταξης των νεοαφιχθέντων μεταναστών.

Δηλαδή με δυο λόγια και ξεκάθαρα, στήνεται μια αυτάρκης κοινωνία μέσα στην ντόπια κοινωνία της χώρας μας. Το μοτίβο αυτό άλλωστε προσπαθούν να εφαρμόσουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Αποφασίσαμε να μείνουμε και να δουλέψουμε στην Ελλάδα μου λέει μια παρέα νεαρών σε πολύ καλά ελληνικά». Οι νεαροί που ενηλικιώθηκαν στην χώρα μας, σχεδίασαν ήδη το μέλλον τους. «Κάνουμε μαθήματα ελληνικών αυτά τα χρόνια που είμαστε εδώ και θα δουλέψουμε σαν διερμηνείς». Ο νεαροί από το Αφγανιστάν είχαν ήδη συνεννοηθεί για τις θέσεις εργασίας τους, αφού πραγματικά η ανάγκη διερμηνέων είναι μεγάλη. Όμως και οι νεαροί από την υποσαχάρια Αφρική ήδη έχουν σχεδιάσει τις επαφές τους με αθλητικούς ομίλους για να δουλέψουν είτε ως ποδοσφαιριστές είτε ως προπονητές σε μικρές ομάδες. Άλλοι κάνουν επαφές για χειρονακτικές εργασίες για εστιατόρια με κουζίνα της χώρας από όπου προέρχονται.

Έλεγχος από ΜΚΟ με κωδικούς αντί για ονόματα

el 10

Επικεφαλής των διαφόρων ομάδων εργασίας μέσα στην κοινότητα δεν είναι Έλληνες όπως θα περίμενε κανείς να δει αλλά άραβες και μάλιστα άνθρωποι που δεν είναι υπάλληλοι του υπουργείου αλλά των ΜΚΟ.

Οι οργανώσεις αυτές έχουν στου κόλπους τους νεαρούς από διάφορες χώρες ακόμη και από την Αμερική που είτε ως εθελοντές , ακτιβιστές αλλά και υπάλληλοι προσφέρουν έργο, λογοδοτώντας σε οργανώσεις συνεργαζόμενες για την πρόοδο της επιβίωσης των μεταναστών.

el 11

Ο άνθρωπος που μας συνόδευσε μαζί με την υπάλληλο του υπουργείου σε κάποια σημεία των δομών για την περιήγηση ήταν άραβας αλλά το όνομά του δεν επιτρεπόταν να το λέει για αυτό και τον αποκαλούσαν με έναν αριθμό.

Οι νεαρές αρχηγοί των γκρουπ των παιδιών που μεταφέρονταν με τα πούλμαν στα σχολεία, δεν ήταν Ελληνίδες αλλά αμερικανίδες που μαζί με αραβόφωνους συνοδούς συνόδευαν τα παιδιά.

Ο κάθε οικίσκος είχε τον χαρακτήρα της χώρας από όπου προέρχονταν οι κάτοικοι ενώ πίσω από τις κουρτίνες των παραθύρων ξεπρόβαλλαν ντροπαλές φυσιογνωμίες γυναικών που αγκαλιά με τα μωρά τους, παρακολουθούσαν.

el 12

Τα νηπιαγωγεία του καταυλισμού ήταν γεμάτα παιδιά που ανέμελα διεκδικούσαν το δικό τους κομμάτι στην καθημερινότητα και η προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής εσωτερικά και εξωτερικά στα σπίτια και στις γειτονιές ήταν εμφανής αφού δεκάδες υπάλληλοι του δήμου και των δομών εργαζόταν γι αυτό.

Η εικόνα του καταυλισμού μπορεί να μην ήταν εικόνα χωριών της Ελλάδος με τα φρεσκοβαμμένα από ασβέστη πεζούλια και τους βασιλικούς στα παράθυρα αλλά σίγουρα ήταν η εικόνα ενός χωριού που αν και με προκατασκευασμένα σπίτια και δορυφορικές κεραίες στις οροφές προμηνύουν την διάθεση και την ανάγκη να στηθούν τέτοια χωριά στην Ελλάδα που σίγουρα θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή