Την παραπομπή Καντά και 5 ακόμη για αντιαεροπορικά ζητά η εισαγγελέας
Το εδώλιο «δείχνει»η εισαγγελέας εφετών Ελισάβετ Βίδρα σε έξι από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση της μίζας, που καθ' ομολογίαν του έλαβε ο Αντώνης Κάντας για να προωθήσει την εξαγορά του ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος OSA AMK.
Μπαρτζώκας, Κάντας, Σμπώκος, Λυγινός, Όσβλαντ και Μεταξάς ένα βήμα πριν το εδώλιο ξανά!
Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους Λάμπρο Μπαρτζώκα, Αντώνη Κάντα, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπύρο Μεταξά, Φάνη Λυγινό και Γιάννη Σμπώκο, κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα ζητά να μη γίνει κατηγορία σε βάρος των Νικολάου Κάντα και Φωτεινής Ουζουνίδου, ενώ προτείνει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των Γιώργου και Πέτρου Χριστροδουλίδη, Γιώργου Καμάρη, αλλά και Γιάννη Σμπώκου για την μερικότερη πράξη του «ξεπλύματος» λόγω εκκρεμοδικίας. Μάλιστα, με την ίδια πρόταση ζητά την απόρριψη της αίτησης του Λάμπρου Μπαρτζώκα για άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ το τελικό λόγο για την υπόθεση έχει πλέον το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Η υπόθεση μπήκε στο «κάδρο» των ερευνών από την απολογία χείμαρρο του Αντώνη Κάντα, ο οποίος ομολόγησε τον Δεκέμβριο του 2013, ότι ο Λάμπρος Μπαρτζώκας ως υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK με 1,7 εκατομμύρια δολάρια. «Ο κος Μπαρτζώκας επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κου Σμπώκου. Αργότερα μάλιστα εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR (...) Περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κο Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει», είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην απολογία του.
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας
Ο Αντώνης Κάντας διετέλεσε Διευθυντής Εξοπλισμών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1997-2002, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γιάννη Σμπώκο. Αντίστοιχα, ο δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, εμπλέκεται σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών.
Από τους σημαντικότερους διαχειριστές στο «οικοδόμημα» της διακίνησης μαύρου χρήματος δεν είναι άλλος από τον Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, στελέχους της γερμανικής Dresdner Bank στο υποκατάστημα Γενεύης στο διάστημα 2000-2005 και ανθρώπου που «έφτασε» πέρυσι στα χέρια των ελληνικών αρχών, χωρίς ωστόσο να προσφέρει στοιχεία στην έρευνα. Ο Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, κατά τα κατηγορητήρια, που έχουν συνταχθεί σε βάρος του εμπλέκεται σε τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις (σσ: τρία εξοπλιστικά προγράμματα και σκάνδαλο siemens) και είναι ο άνθρωπος που είχε την «απόλυτη εξουσία». Κι αυτό γιατί ήταν ο συνδετικός κρίκος για να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα, μέσα από λογαριασμούς τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, στα οποία εργαζόταν. Οι πληροφορίες που ήθελαν τον τραπεζίτη να φανερώνει στις αρχές τη λίστα με το πελατολόγιό του, η οποία θα περιελάμβανε ονόματα και λογαριασμούς, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ενώ ο ίδιος αποποιείται κάθε είδους ευθύνη, «δείχνοντας» ως υπεύθυνο το «έτερον του ήμισυ» στις προμήθειες Φάνη Λυγινό.
Χάρη στον Φάνη Λυγινό οι πελάτες δεν χρειαζόταν να ταξιδέψουν στη Ζυρίχη. Για ένα διάστημα φέρεται να είχε νοικιάσει δύο συνεχόμενες σουίτες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών από τις οποίες παρέλασαν γνωστά και μη ονόματα των εξοπλιστικών σκανδάλων, τα οποία με αποκτούσαν αυτόματα τραπεζικό λογαριασμό σε ελβετικές τράπεζες. Ο Έλληνας τραπεζίτης της Dresdner Bank και της BNP Paribas Γενεύης, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν αρκετά ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, είχε κορυφαία θέση σε ελβετική τράπεζα και για αρκετά χρόνια λειτουργούσε υπό τις εντολές του Ζαν Κλοντ Όσβλαντ. Κατηγορούμενος πλέον στις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων, αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον των ελληνικών αρχών, αντιπροτείνοντας εξέταση μέσω Skype, μια πρόταση που απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης υπογραμμίζει πως είναι ο άνθρωπος «κλειδί» για τις μίζες και τα πεπραγμένα της εποχής εκείνης.