ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ – ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Συρίγος στο Newsbomb.gr: «Η λογική νομική δίοδος για την Ελλάδα στις προκλήσεις των Σκοπίων»

Συρίγος στο Newsbomb.gr: «Η λογική νομική δίοδος για την Ελλάδα στις προκλήσεις των Σκοπίων»
AP.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, στάθηκε στη λογικότερη νομική δίοδο την οποία μπορεί να ακολουθήσει η ελληνική ηγεσία ώστε να «απαντήσει» στην προκλητική «φασαρία» των Σκοπίων, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Το ρήγμα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια «βαθαίνει», αφού μετά την Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα και ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υποστήριξε προχθές (16/05) ότι δεν θα χρησιμοποιεί προφορικά τη συνταγματική ονομασία, αλλά «θα αποκαλούμαστε όπως θέλουμε».

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε εχθές (17/05) από τη Βέροια για τις προκλήσεις των Σκοπίων πως «είχαμε πει ότι όταν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα μπορέσει να αλλάξει. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλούν, πρέπει να γνωρίζουν δύο πράγματα: Ο δρόμος για την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν, έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση χωρίς ακρότητες και πολλές φωνές».

Ενόσω η νεοεκλεγμένη ηγεσία του γειτονικού κράτους εξακολουθεί να διευρύνει το χάσμα με την Ελλάδα, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, υπογραμμίζει τα τρία βασικά σημεία κάθε Συμφωνίας Διεθνούς Δικαίου και αναφέρεται στον λογικότερο νομικό δρόμο για την Αθήνα εφόσον συνεχισθούν οι προκλήσεις από πλευράς Σκοπίων, ο οποίος οδηγεί δυνητικά στη… Χάγη, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η Αθήνα μπορεί να ζητήσει τη λύση ή την αναστολή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Αρχικά, ο κ. Συρίγος σημειώνει ότι «στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπάρχουν τρεις διαφορετικές έννοιες· η καταγγελία, η λύση και η αναστολή λειτουργίας. Η πρώτη επιλογή γίνεται όταν ένα από τα κράτη θέλει να καταγγείλει –χωρίς λόγο– μία Συνθήκη (φερειπείν, η ηγεσία των Σκοπίων θέλει να καταγγείλει τη Συμφωνία).

Σε αυτήν την περίπτωση, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε ισχύ τα επίμαχα Άρθρα 1.3 και 1.4, που αφορούν το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα της γειτονικής χώρας· επομένως, ακόμη κι αν υπάρξει καταγγελία μονομερώς, τα Άρθρα αυτά παραμένουν σε ισχύ.

Αν η άλλη πλευρά παραβιάζει ουσιωδώς τη Συμφωνία, όπως κάνουν τα Σκόπια αυτήν τη στιγμή, η Αθήνα μπορεί να ζητήσει τη λύση ή την αναστολή εφαρμογής της Συμφωνίας. Τούτο προβλέπει το Άρθρο 60 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών».

Ο λογικός δρόμος για την Αθήνα

Στη συνέχεια, ο κ. Συρίγος επισημαίνει πως «όμως, δυνητικά αυτό δεν μας συμφέρει, διότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 έχει πάψει να ισχύει από το 2019, όπερ σημαίνει ότι τα Σκόπια δεν θα επιστρέψουν στην προηγούμενη ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), αφού θα μπορούν να την αλλάξουν μονομερώς και να βάλουν όποια θέλουν.

Οπότε, χάνουμε το μοναδικό πράγμα που λάβαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα, το λογικότερο –από νομικής πλευράς– είναι να ακολουθήσουμε τη διαδικασία του Άρθρου 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο ορίζει πως ενημερώνεται η άλλη πλευρά, προσφεύγουμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και μπορούμε να φθάσουμε έως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και από την άλλη μεριά, να ασκούμε πιέσεις».

Η «εμπρηστική» ρητορική του VMRO–DPMNE και η προοπτική της Χάγης

Ολοκληρώνοντας, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας αναλύει το παρασκήνιο της προκλητικότητας των Σκοπίων, προσθέτοντας ότι ο δρόμος για τη Χάγη παραμένει ανοικτός.

«Πρώτον, το VMRO–DPMNE έχει αυτά τα θέματα στον “πυρήνα” της ιδεολογίας του. Δεύτερον, χρηματοδοτήθηκε από Σλαβομακεδόνες που ζουν εκτός του κράτους, οι οποίοι είναι πολύ πιο σκληροπυρηνικοί σε αυτά τα θέματα. Άρα, δεν μπορεί να έχει διαφορετική ρητορική από αυτήν των χρηματοδοτών του. Τρίτον, θεωρώ ότι είμαστε ευκολότεροι να “σηκώσει” φασαρία με εμάς –καθώς το θέμα μπορεί να λυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο– παρά με τη Βουλγαρία.

Η υπόθεση μπορεί να φθάσει έως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο καλείται να λάβει και την τελική απόφαση», εντόπισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις