Στη Θεσσαλονίκη τελικά το Ελευθέριος Βενιζέλος με χιλιάδες πρόσφυγες
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - που βρίσκεται από τις 13 Αυγούστου αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω και στέγαζει ήδη 1.700 Σύρους πρόσφυγες -αναχώρησε στις 7:50 με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο από όπου θα παραλάβει και άλλους μετανάστες. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να πάει στον Πειραιά, αλλά ο σχεδιασμός άλλαξε στην πορεία.
Να σημειωθεί ότι από χθες το πρωί τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό είχαν ζητήσει διευκολύνσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Πιθανότατα, αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για την Κω και άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Κω βρίσκονται περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Παράλληλα τη ναύλωση πλοίου για 2.500 μετανάστες δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών και να συγκεντρώνει πρόσφυγες. Επειδή υπάρχει πρόβλημα γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή θα γίνεται μέσα στο πλοίο.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση λειτουργία κινητών μονάδων υποδοχής σε Κω, Λέρο και Χίο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αφίχθησαν δύο πλοία τα οποία μετέφεραν περίπου 2.000 μετανάστες από τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, την Κω, τη Ρόδο και Χίο.
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς και η FRONTEX για τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την UNHCR, περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ' ό,τι σε ολόκληρο το 2014.
Παράλληλα ο ΟΗΕ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό.
Η Ελλάδα πρέπει να δείξει «πολύ περισσότερη ηγεσία» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.
«Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος».