Όλη η αλήθεια για τους αγρότες - Πώς έφτασαν ως εδώ
Με την είσοδο του 2016, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια συνεχών αγροτικών κινητοποιήσεων και από το μεγάλο μπλόκο του κόμβου της Βιοκαρπέτ, φτάσαμε στο μεγάλο μπλόκο του κόμβου της Νίκαιας ενώ σήμερα ζούμε τον απόλυτο ξεσηκωμό των αγροτών από την Κρήτη ως τον Έβρο.
Οι επιδοτήσεις, τα κονδύλια και η κακοδιαχείριση – Ποιος οδήγησε τους παραγωγούς στην καταστροφή και με ποιο σκοπό - Tι κέρδισαν και τι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, τι κέρδισαν και τι έχασαν οι αγρότες και γιατί φέτος συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τις σημερινές έντονες κινητοποιήσεις που κόβουν την Ελλάδα στη μέση;
Είναι γεγονός ότι σχεδόν από όλες τις κυβερνήσεις οι αγρότες χτυπήθηκαν ανελέητα λόγω γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ήθελε να καταστρέψει την ελληνική αγροτιά για να μπορεί πολύ απλά να μεσουρανούν άλλες χώρες της Ευρώπης στην πώληση των προϊόντων και όχι η Ελλάδα .
Αυτή την φορά η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνησης ποδοπατά σαν το τσιγάρο την αξιοπρέπεια των Eλλήνων αγροτών και της μόνης ισχυρής οικονομίας που θα μπορούσε να έχει ο τόπος μαζί με τον τουρισμό. Όλα τα άλλα μας τα έχουν καταστρέψει.
Οι κρυφές παγίδες για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και επιχειρηματιών από το φορολογητέο εισόδημα ξεσήκωσαν τους αγρότες οι οποίοι κατάλαβαν γι' άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της επανάστασης.
Και αν στο παρελθόν η εικόνα του αγρότη ξέφτισε από τους τρόπους που πολλοί από αυτούς σπατάλησαν τις επιδοτήσεις στα πρόχειρα μπουζουξίδικα της υπαίθρου που έστηναν οι επιτήδειοι με Ρωσίδες και Ουκρανές, σήμερα έχοντας πάρει το μάθημά τους προσπαθούν να επιβιώσουν με τα αγαθά της γης , μόνο που τώρα βρίσκουν μπροστά τους τα λάθη του παρελθόντος.
Άλλωστε οι νέοι αγρότες που πολλαπλασιάστηκαν και λόγω της κρίσης έχουν αρχίσει να ενοχλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν τους θέλει ανεξάρτητους αλλά ελεγχόμενους και υπαλλήλους της ώστε να αποφασίζει εκείνη τι προϊόντα θα καλλιεργούν.
Πέραν του γεγονότος ότι εκτινάσσονται αντικειμενικά οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν αγρότες και λοιποί επιτηδευματίες, βάσει του προσχεδίου του νέου ασφαλιστικού που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλο, το κριτήριο υπολογισμού τους βάσει του φορολογητέου εισοδήματος κρύβει αρκετές παγίδες.
Εισφορές και φόροι θα ανέλθουν σε κρατήσεις που αντιστοιχούν στο 60 έως 65% του πραγματικού εισοδήματος. Τo πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η διάταξη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος ανοίγει τα εξής ζητήματα :
1) Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όχι βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος αλλά βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναφέρεται στο φορολογητέο εισόδημα. Φορολογητέο εισόδημα είναι το τεκμαρτό σε περίπτωση που αυτό ξεπερνά το πραγματικό.
2) Κινδυνεύουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το καθαρό αποτέλεσμα της προηγούμενης χρήσης. Δηλαδή, αν μια χρονιά έχουν κέρδη 30.000 ευρώ και την επόμενη έχουν ζημιές, τη χρονιά του αρνητικού αποτελέσματος θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στο ασφαλιστικό ταμείο εισφορές με βάση τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.
3) Οι επαγγελματικές δαπάνες έχουν πλέον διπλή σημασία. Βάσει λοιπόν αυτών θα μειώνεται όχι μόνο το φορολογητέο εισόδημα, κατά συνέπεια ο φόρος εισοδήματος, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές. Επομένως, αν ένας ελεγκτής της εφορίας απορρίψει μια επαγγελματική δαπάνη, ο αγρότης ή ο επιτηδευματίας θα καλείται να πληρώνει και πρόσθετους φόρους και περισσότερες εισφορές.
Με αυτόν τον τρόπο το κίνητρο της φοροδιαφυγής μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει και η δύναμη του ελεγκτή της εφορίας. Η απόρριψη μιας δαπάνης μπορεί να μπλέξει τον υπόχρεο σε μεγάλες οικονομικές περιπέτειες.
Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, προβλέπεται τριπλασιασμός των εισφορών για τους αγρότες.
Από την 1/1/2017 οι αγρότες καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους.
Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα ως φορολογητέο εισόδημα καθενός από αυτούς λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (468,8 ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% του κατώτατου μισθού).
Το αμαρτωλό παρελθόν της αγροτιάς που έγινε θύμα επιτήδειων, άλλωστε βάσει σχεδίου γίνονται όλα, μας κάνει να διερωτόμεθα που πήγαν οι επιδοτήσεις, πως φαγώθηκαν 200 δισ. κοινοτικό χρήμα, γιατί για 30 ολόκληρα χρόνια έγιναν τόσες αστοχίες πόσα ήταν τελικά τα κονδύλια που πήρε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία τριακονταετία και πού δαπανήθηκαν;
Είναι γεγονός ότι ποτέ δεν έγινε ένας ουσιαστικός απολογισμός για το που πήγαν τα συγκεκριμένα κονδύλια και είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια και λεπτομέρεια τα κοινοτικά κονδύλια που έφτασαν στη χώρα μας
Στοιχεία πάντως δείχνουν πως τα συνολικά έσοδα της χώρας μας από κοινοτικές επιχορηγήσεις προσέγγισαν τα 200 δισ. ευρώ. Άλλα 40 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2020.
Σχεδόν τα μισά είναι τα κονδύλια από τα λεγόμενα αναπτυξιακά προγράμματα (από τα ΜΟΠ μέχρι το ΕΣΠΑ), ενώ το υπόλοιπο ποσό περιλαμβάνει δεκάδες δισ. επιδοτήσεων προς τον αγροτικό τομέα και άλλες επιχορηγήσεις. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια από το 2010 στο πλαίσιο της τρόικας, ύψους 240 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα μας κλήθηκε να επιστρέψει.
Όλοι, πάντως, συμφωνούν πως η Ελλάδα άλλαξε εξαιτίας των κοινοτικών κονδυλίων ειδικά μεγάλο τμήμα της περιφέρειας.
Όλοι, επίσης, συμφωνούν πως εξαιτίας του πρόχειρου σχεδιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων σημαντικό τμήμα των πόρων δεν πήγε σε επενδύσεις ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, αλλά στην κατανάλωση.
Δείγμα του κακού σχεδιασμού είναι πως με τα κοινοτικά κονδύλια κατασκευάσαμε μια Εγνατία Οδό, αλλά ακόμα προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Δαπανήσαμε δισεκατομμύρια για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία μικρότερο τμήμα του έναντι προηγούμενων δεκαετιών. Τα μυθικά κοινοτικά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Κρήτη (από βιομηχανίες πλαστικών σωλήνων, μέχρι βιομηχανίες τροφίμων), χωρίς να γίνει το ίδιο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Θεσσαλία.
Η κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων, σε συνδυασμό με την πολυετή παρουσία της τρόικας στη χώρα μας, αύξησε και το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. γίνεται για να μας χρυσώσουν το χάπι και πως το μεγαλύτερο ποσοστό επιστρέφει στον πλούσιο Βορρά μέσω έργων, συμβάσεων προμηθειών.
Όμως, τα κονδύλια για την κατασκευή τους πήγαν σχεδόν αποκλειστικά σε Έλληνες εργολάβους. Επιπλέον ακόμα και στα έργα που εκτελούν οι εγχώριοι κατασκευαστές σημαντικό μερίδιο δαπανών οδεύει προς ξένους προμηθευτές εξοπλισμού.
Συνεπώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι εμφανές πως το μεγαλύτερο ποσοστό κονδυλίων έμεινε στα χέρια ελληνικών ομίλων. Ούτε τα δεκάδες δισεκατομμύρια μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επέστρεψαν στον Βορρά.
Αρκετά έμειναν στις τσέπες επιτήδειων, ενώ πολύ περισσότερα δαπανήθηκαν άνευ σχεδίου με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Το κακό όμως φαινόταν από νωρίς αλλά η αγροτιά δεν το καταλάβαινε προφανώς αφού τους τροφοδοτούσαν από τη μια με επιδοτήσεις και από την άλλη τους έδεναν χειροπόδαρα για την χρήση της γης τους.
Μην ξεχνάμε ότι ξαφνικά δεν είχε ο αγρότης δικαίωμα να φυτεύει ότι χρειάζεται στο δικό του χωράφι . Μην ξεχνάμε τα πρόστιμα που θα επιβάλλοντο σε όποιον τολμούσε να φυτέψει αμπέλια έπειτα από την αυστηρή εντολή- οδηγία που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στην χώρα μας ότι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν με ιδία δαπάνη.
Το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις κατέστρεψαν τους Έλληνες αγρότες σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Όπως λοιπόν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λεηλάτησαν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων για να αποπληρώσουν τους υπέρογκους τόκους των δανείων, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει χέρι στα χρήματα των Ελλήνων αγροτών, για να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών
Σε πρώτη φάση, 300 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στο λογαριασμό που θα δημιουργηθεί , τα οποία και θα τεθούν άμεσα στη διάθεση της κυβέρνησης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κοινοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.
Οι σκληρά δοκιμαζόμενοι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν ακριβά την διατήρηση των προκλητικών προνομίων των κρατικοδίαιτων Συριζαίων, προς συνέχιση της αθλιότητας ελληνικού λαού.