ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες προειδοποιούν: Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί»

Οι αγρότες προειδοποιούν: Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε «χλωρό κλαρί»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων με αφορμή τη συζήτηση που ακολούθησε της επερώτησης του ΚΚΕ για αγροτικά προβλήματα.

Στην ανακοίνωση η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν θα την αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» και ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί τους, αλλά και πως θα κλιμακώσουν το δίκαιο αγώνα επιβίωσής τους.

Όπως, από την συζήτηση αποκαλύφθηκε ποιός είναι ο αντίπαλος της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς «και ο θλιβερός ρόλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των άλλων κόμματων που συμφωνούν με το 3ο μνημόνιο, την ΚΑΠ της ΕΕ».

Παράλληλα, οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12 μ. στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας προκειμένου να συντονίσουν και να εντείνουν περεταίρω την αγωνιστική του δράση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «αναδείχτηκε η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και η επίμονη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διαστρέβλωση και η συκοφάντηση των αιτημάτων μας».

Οι αγρότες επισημαίνουν:

  • Η πρότασή μας για αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ περιλαμβάνει και τις επιδοτήσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια για να μπορέσει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση και να μείνει και κάτι, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί τα μέσα και τα εφόδια για το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Θυμίζουμε στον υπουργό, ότι το ίδιο αίτημα δίκαια διεκδικούν όλοι οι εργατοϋπάλληλοι οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, όλα τα λαϊκά στρώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους. Κι ότι ζητάμε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να πάρει θέση.
  • Η κυβέρνηση, σκόπιμα βγάζει έξω από τη φορολόγηση τις επιδοτήσεις που παίρνουν το 20% των αγροτών, οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Αυτούς εξυπηρετεί το αφορολόγητο των επιδοτήσεων. Το ότι σήμερα συμφώνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Απόστολου «1 στους 200 έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ» σημαίνει ότι αναγνωρίζει έστω κι έτσι τη σκληρή πραγματικότητα για τη φτώχεια που μεγαλώνει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά κυρίως ότι και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να συνηθίσουμε να ζούμε σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας κι όχι να διεκδικούμε καλύτερη ζωή.
  • Έκρυψε σκόπιμα ότι το αγροτικό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε άνοδο 12,1% το 2015, συνεχώς μειώνεται, αλλά στην όποια «άνοδο» «τσουβαλιάζουν» τα κέρδη των μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών, με τη χασούρα των φτωχομεσαίων, που είχαν 50% μείωση στα χρόνια της κρίσης. Αυξημένα είναι τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που υπολογίζονται κι αυτά στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.
  • Η κυβέρνηση ήταν αφοπλιστική για το μητρώο αγροτών και το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν στην αγροτική παράγωγη μόνο 275.000 αγρότες από τους 900.000 που όπως είπε έχουν αγροτικό εισόδημα. Τι σημαίνει στην πράξη; Ότι επαληθευόμαστε όταν λέμε ότι η πολιτική αυτή επιταχύνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Επιδιώκουν να πετάξουν από την αγροτική παραγωγή πάνω από 500.000 μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες που η γη τους θα συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Το ίδιο εξυπηρετεί και η ενίσχυση των «ομάδων παραγωγών».
  • Τα διάφορα «δισ.» της ΚΑΠ που αν φύγουμε από την ΕΕ δήθεν θα χάσουμε, ξέρει καλά ότι δεν τα παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά οι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και είναι ουσιαστικά το «τυράκι στη φάκα» για να αποδεχτούμε και να μην αντισταθούμε στο ξεκλήρισμα μας.
  • Τα στοιχειά που παρουσιαστήκαν στην Βουλή αποκάλυψαν ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει τεράστια μείωση και ότι 2 στους 3 αγρότες είναι κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Η κάρτα αγροτών για τις συναλλαγές μας είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή μας, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και ενίσχυσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Δηλώνουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε είδους συνεταίρους της ότι συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

24ωρος αποκλεισμός των Τεμπών από το μεσημέρι του Σαββάτου

Σε 24ωρο μπλακ-άουτ προχωρούν αύριο οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν οι αγρότες, σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, η κοιλάδα θα παραμείνει κλειστή από τις 12 το μεσημέρι το Σαββάτου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, οι αγρότες επεξεργάζονται και σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την διαμόρφωση των οποίων έχουν ζητήσει την γνώμη εργατολόγων και φοροτεχνικών τις οποίες δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσουν αύριο.

Αιφνιδιαστικά μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλονίκη

Ακόμα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχωρούν σε αιφνιδιαστικές κινήσεις οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με.. αρνητικά για τους οδηγούς αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στις 11 το βράδυ άνοιξε το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο αποφάσισαν να «φρενάρουν» και τη διέλευση των ΙΧ οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων «επ΄αόριστον», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, επικεφαλής της συντονιστικής, Στέργιος Λίτος.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι συμεμτέχοντες στο συγκεκριμένο μπλόκο δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οδηγών νταλίκας και φορτηγών, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ουρά άνω των 20 χλμ. Αντιπροσωπεία του συγκεκριμένου μπλόκου θα συμμετέχει στη συνάντηση της Νίκαιας την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά το τελωνείο Εξοχής, σύμφωνα με τον συντονιστή, Θοδωρή Ιφόγου, «θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 11 το πρωί το αργότερο, οπότε και θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο».

Ανοιχτός για απόψε ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νεστάνης, όπως ενημέρωσαν πριν από λίγο, με απόφαση του τοπικού συντονιστικού τους οργάνου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί και προκειμένου να μην ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, δεν θα κλείσουν απόψε τα μεσάνυχτα τον αυτοκινητόδρομο.

Αποφάσισαν να μείνουν στο μπλόκο με τον αυτοκινητόδρομο ανοικτό έως αύριο Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα, όπου και θα κλείσουν επ’ αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης.

Εν τω μεταξύ, να σημειώσουμε ότι δημιουργήθηκε ένα ακόμα αγροτικό μπλόκο στην Πελοπόννησο. Το μπλόκο έχει δημιουργηθεί στην γέφυρα του Ευρώτα, στην είσοδο της Σπάρτης από αγρότες των γύρω χωριών κι αριθμεί περί τα πενήντα τρακτέρ.

Σχετικές ειδήσεις