«De facto» κλειστή η Βαλκανική οδός - Ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα
Μήνυμα στην Ελλάδα για «De facto» κλειστά σύνορα έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παίρνοντας σαφής αποστάσεις από την διαμάχη της χώρας μας με τα κράτη του Βίσεγκραντ.
Η Κομισιόν έκανε το «χατίρι» των χωρών του Βίσεγκραντ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνοντας στην άκρη το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού, εστίασε στην ανθρωπιστική βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα για στην στέγαση και σίτιση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας.
Η Κομισιόν πλέον είναι φανερό πως έχει υποχωρήσει στις «μονομερείς ενέργειες» των χωρών του Βίσεγκραντ και δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, κατεύθυνε τη συζήτηση προς την ανθρωπιστική βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα και πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από δω και πέρα.
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».
Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».
Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας. «Κινητοποιούμε» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να βοηθήσουμε «βραχυπρόθεσμα» όσους βρίσκονται στην «τρομερή» αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».
Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.
«Ο διάδρομος των Βαλκανίων είναι πλέον κλειστός»
Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Κ.Ντέικχοφ, δήλωσε πως ο προσφυγικός διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων είναι πλέον κλειστός και τόνισε πως «τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας και να προωθήσουμε με τις μετεγκαταστάσεις».
Σε σχετική του παρέμβαση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η μετεγκατάσταση προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς έχουνμετακινηθεί λίγο περισσότεροι από 800 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δήλωσε όμως ικανοποιημένος από την κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Παράλληλα, για το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία, τόνισε πως παραμένουν λεπτομέρειες στο σχέδιο που πρέπει να διευθετηθούν και πως ο Ντόναλντ Τουσκ ηγείται της προσπάθειας αυτής. Συμπλήρωσε, δε, πως η μόνη λύση στο προσφυγικό είναι ο αποκλεισμός των διακινητών μέσω της καθιέρωσης νομίμων οδών μετανάστευσης.
Τέλος, για το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτήσεων, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει.
Αβραμόπουλος: Στόχος 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα
Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε..
Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.
«Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών. Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μη υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μη πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.
«Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί», προσέθεσε.