Η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών φώτισε τον ουρανό της Ελλάδας (photos)

Ένα καταπληκτικό ολόγιομο φεγγάρι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν απ’ άκρη σ΄ άκρη στον πλανήτη όσοι έστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας (14/11) το βλέμμα τους προς το ουρανό.

Η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών φώτισε τον ουρανό της Ελλάδας (photos)
2'

ΑΝ ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ... ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2034

Το σούπερ φεγγάρι ή όπως είναι διεθνώς γνωστό ,«super moon» που είναι κατά 30% φωτεινότερο από μία τυπική πανσέληνο, θα ξαναεμφανιστεί στον ουρανό το 2034.

Από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική εκατομμύρια άνθρωποι απήλαυσαν την μαγευτική πανσέληνο και απαθανάτισαν το εντυπωσιακό θέαμα, χαρίζοντάς μας μοναδικά «κλικς». Η προηγούμενη φορά που υπήρξε υπερ-Σελήνη ήταν πριν από 68 χρόνια και η επόμενη θα είναι το Νοέμβριο του 2034...

Η σούπερ-πανσέληνος έφθασε στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Τα καλύτερα σημεία για να απολαύσει κανείς την πανσέληνο ήταν φυσικά μακριά από τα αστικά κέντρα και τα φώτα των πόλεων.

Αν και τα σύννεφα καμιά φορά έκρυβαν το φεγγάρι, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στα πιο ψηλά σημεία των πόλεων για να ζήσουν μερικές ρομαντικές στιγμές κοιτώντας τα... αστέρια! Χαμός γινόταν τόσο στο λόφο της Ακρόπολης όσο και στον Λυκαβηττό.

Η Σελήνη πλησίασε στην κοντινότερη απόσταση από στη Γη (περίγειο) εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι φαινόταν μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπερπανσέληνος της Δευτέρας ήταν κατά 30% φωτεινότερη από μια τυπική πανσέληνο και το μέγεθός της εμφανίστηκε περίπου κατά 14% μεγαλύτερο σε εμάς.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή