«Πνίγηκαν» από την αιθαλομίχλη Αθήνα και Θεσσαλονίκη το βράδυ των Χριστουγέννων
Έντονη ήταν χθες (25/12) το βράδυ η δυσφορία που ένιωθαν όσοι Αθηναίοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους από την αιθαλομίχλη που σκέπασε την πρωτεύουσα, από το απόγευμα και μετά.
Ο… ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ
Ο καπνός από τα τζάκια που έκαιγαν στο… φουλ, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, έκανε το «νέφος» να επιστρέψει - μετά από καιρό - ξανά πάνω από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του meteo.gr, η κατάσταση ήταν ανάλογη στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται και απόψε (26/12), οπότε συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή.
Αν και οι μετρήσεις για τη χθεσινοβραδινή ρύπανση δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο ypeka.gr, οι ειδικοί εκτιμούν πως επρόκειτο για μια από τις «χειρότερες» βραδιές.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος:
«Η Αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.
Στην αγγλική γλώσσα ο όρος είναι SMOG (σύνθετη λέξη που προέρχεται από SMOke και foG).
Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.
Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων».