Πανελλήνιες 2016: Αυτός είναι ο χάρτης των βάσεων - Ποιες σχολές «εκτοξεύονται»
Μια πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις 2016, λίγο πριν τη λήξη της προσθεσμίας για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου, μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας, ενός πίνακα με την κατανομή των υποψηφίων ανά βαθμολογία τωνΠανελλαδικών Εξετάσεων 2016.
Αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν στη μάχη των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, αναμένεται να είναι οι Επιστήμες Υγείας.
Καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τα μηχανογραφικά τους δελτία μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου, οι επιλογές τους αυτές είναι που θα δώσουν νέα δεδομένα στις εκτιμήσεις των βάσεων, καθώς μέχρι τώρα η μοναδική παράμετρος για τους αναλυτές, είναι οι βαθμολογίες.
Διαβάστε ΕΔΩ τα τελευταία στοιχεία λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών
Από σήμερα Τετάρτη (06/07), θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.
Η βεβαίωση αυτή θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος ανά επιστημονικό πεδίο.
Η έκδοσή της γίνεται από σήμερα, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, που ανακοινώθηκαν χθες.
Ειδικότερα χορηγείται:
Α) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΓΕΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και στους κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου ή κατόχους απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξένου σχολείου που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ’ τάξης ημερησίου ή Δ’ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου έτους 2016 με το νέο σύστημα χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.
B) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. του N. 4186/2013, καθώς και κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ έτους 2016, χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.
«Εκτόξευση» αναμένεται στις Επιστήμες Υγείας
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι Επιστήμες Υγείας πρωταγωνιστούν φέτος στη μάχη των υποψηφίων, με τον πήχυ να ανεβαίνει. Τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό.
Αναλυτικότερα:
1o Πεδίο - Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία
Μικρή άνοδος έως και 150 μόρια αναμένεται στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ μεγαλύτερη θα σημειωθεί στην Κομοτηνή. Οι Σχολές Ψυχολογίας, ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τις περιφέρειες, πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν το όριο των 17.500 μορίων. Με αύξηση 200 μορίων ίσως κινηθεί και η Φιλολογία, που μπορεί να φτάσει κοντά στο 17, αλλά και η Κοινωνιολογία, που πέρσι έφτασε το 15,1.
2ο Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
«Μπετόν» οι βάσεις στο Πολυτεχνείο, ΤΕΙ ακόμα και κάτω από 7.000 μόρια
Με ελάχιστες μεταβολές και αυξομείωση 100 με 200 μόρια αναμένεται να κινηθούν οι σχολές στο πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, λόγω της πληθώρας των τμημάτων που συγκεντρώνει. Αναμένοντας ακόμα τα στατιστικά για το ειδικό μάθημα που θα καθορίσει την πορεία των Αρχιτεκτονικών Σχολών, η έλλειψη αριστούχων στο συγκεκριμένο πεδίο δεν κρύβει εκπλήξεις όσον αφορά τις βάσεις των δημοφιλών σχολών. Οι Πολυτεχνικές Σχολές, που είδαν πέρσι τις βάσεις του να κατακρημνίζονται, δεν θα έχουν μεταβολές φέτος, μιας και δεν υπήρξε αύξηση των αριστούχων. Στασιμότητα, με απώλεια μορίων μέχρι 300, προβλέπεται και στις μεσαίες σχολές, όπως οι Φυσικομαθηματικές, με ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων να συσσωρεύεται στις βαθμολογίες από 14.000 μέχρι 16.000 μόρια. Βέβαια, στην επαρχία η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Χαμένοι είναι όσοι στοχεύουν από αυτή την κατεύθυνση σε σχολές Βιολογίας, οι οποίες θα ανέβουν λόγω της έκρηξης αριστούχων στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.
3ο Πεδίο - Επιστήμες Υγείας
Στο 19 Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι και 500 μόρια ώθηση σε Βιολογία, Φαρμακευτική
Έκρηξη των βάσεων αναμένεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, με τη βασίλισσα στις επιλογές των υποψηφίων, την Ιατρική Αθήνας, να φτάνει τα ιστορικά υψηλά της, περνώντας το κατώφλι των 19.000 μορίων. Η συσσώρευση αριστούχων θα έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξει προς τα πάνω και την Ιατρική Θεσσαλονίκης, δίνοντάς της ώθηση ακόμα και 300 μόρια. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας, που έχουν επιτύχει από 17.000 μόρια και πάνω, φτάνουν τους 4.374, όταν οι συνολικές θέσεις σε σχολές όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Κτηνιατρική και η Βιολογία δεν ξεπερνάνε τις 2.500. Αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση ακόμα και 500 μορίων, στις σχολές που κινήθηκαν πέρσι στα 17.000 με 18.000 μόρια. Ειδικότερα, αυτό θα επηρεάσει τις σχολές με αντικείμενο τη Βιολογία, όπου οι βάσεις πέρσι κινήθηκαν από 16,9 έως και 17,6.
4ο Πεδίο - Παιδαγωγικά
Άδεια τα περιφερειακά τμήματα, κατακρήμνιση των βάσεων
Απώλεια ακόμα και 1.000 μορίων και άδεια αμφιθέατρα στα περιφερειακά τμήματα. Αυτή θα είναι όπως όλα δείχνουν, η φετινή εικόνα των Παιδαγωγικών Σχολών, οι οποίες πλήττονται τα τελευταία χρόνια λόγω των μειωμένων προσλήψεων και φέτος δέχθηκαν το τελειωτικό χτύπημα με την περιθωριοποίησή τους σε ξεχωριστό πεδίο.
5ο Πεδίο - Οικονομίας και Πληροφορικής
Μικρές μεταβολές, οι υψηλόβαθμες σχολές διατηρούν τα μόριά τους
Ανοδος λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις βαθμολογίες από 13.000 με 16.000 μόρια αναμένεται και στα ΤΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου όπως η Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μαιευτική και Νοσηλευτική, ακόμα 600 μορίων. Ενδεικτικά, η Φυσικοθεραπεία, που αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο τμήμα ΤΕΙ, πέρσι έφτασε τα 15.900 μόρια στην Αθήνα, με τις συνολικές θέσεις στα κεντρικά και τα περιφερειακά να φτάνουν τις 485 θέσεις. Οι υποψήφιοι που πέτυχαν από 15.000 έως 16.000 μόρια είναι 1.025, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις βάσεις.
Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ
Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016
Μηχανογραφικό και μετεγγραφές
Σε ένα ακόμη... μάθημα –και ιδιαίτερα δύσκολο– θα «εξετασθούν» οι υποψήφιοι για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, με αποκλειστική προθεσμία έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξετασθούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο πεδίου, ενώ τις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου μπορούν να δηλώσουν όσοι εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα.
Ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων του τμήματος. Έτσι, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες σχολές (ενδεικτικά, το 4ο πεδίο των επιστημόνων εκπαίδευσης έχει 22 αποκλειστικά Τμήματα και αλλά 15 κοινά με άλλα πεδία) και τον «κόφτη» στις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν κωδικό (password), με τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, προκειμένου να μελετούν το πρότυπο μηχανογραφικό και να κάνουν σχέδια πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016