Κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη

«Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα αρχιτεκτονήματα γύρω από το τύμβο Καστά», τονίζει η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία εμφανίζεται βέβαιη ότι το ταφικό μνημείο είναι κενοτάφιο του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη
3'

Σε «αδιέξοδο» βρίσκονται οι ανασκαφείς στο λόφο Καστά, αφού όπως αποδείχτηκε μετά την απομάκρυνση των χωμάτων από το τρίτο θάλαμο, δεν υπάρχει θύρωμα που να οδηγεί σε επόμενο θάλαμο.

Με τα νέα δεδομένα η διεπιστημονική ομάδα της κυρίας Περιστέρη εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στον τρίτο θάλαμο, στον οποίο και συνεχίζει τις αποχωματώσεις. Η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει τοίχος σφράγισης στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου και πλέον η ανασκαφική ομάδα έχει εστιάσει την προσοχή της σε εκείνο το σημείο. Εάν οι πωρόλιθοι που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο του Τύμβου Καστά έπαιζαν το ρόλο τοίχου σφράγισης, τότε ενδέχεται το μνημείο να αναπτύσσεται κατά βάθος.

Το μνημείο αναζητά νεκρό

Η ανασκαφική ομάδα είναι πλέον κοντά στο τέλος της ανασκαφής, χωρίς να έχει βρει λύση στο αίνιγμα που βασανίζει εδώ και τρεις μήνες ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά και τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού επιμένουν στη θεωρία που θέλει το ταφικό μνημείο στην ουσία να είναι κενοτάφιο που προοριζόταν για ένα σπουδαίο πρόσωπο.

Η διάσημη Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ παρακολουθεί και σχολιάζει την πρόοδο των ανασκαφών της Αμφίπολης στο προσωπικό της ιστολόγιο.

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος θεωρεί βέβαιο ότι οι κενοί θάλαμοι που έχουν ανασκαφεί ενισχύουν την εκδοχή περί κενοταφίου που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Εν ολίγοις, οι κενοί θάλαμοι και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ανασκαφή, ενισχύει την εκδοχή περί κενοταφίου-ηρώου υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρόκειται δηλαδή για ένα μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για οποιονδήποτε άλλον, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βέβηλη πράξη», γράφει στο ιστολόγιο της.

Η Κινγκ αναφέρει, επίσης, ότι οι θάλαμοι του τάφου ίσως έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από λατρευτική κοινότητα που σχετίζεται με το μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, «Οι θάλαμοι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκαν από κάποια λατρευτική κοινότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ περίμεναν τον επαναπατρισμό της σορού του. Τα αντικείμενα που περιείχε ο τάφος, θα πρέπει να είχαν αφαιρεθεί προτού εναποτεθεί η επίχωση, η οποία έγινε ώστε να εμποδίσει την κατάρρευση του μνημείου».

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρχαν κι άλλες κατασκευές, είτε σαρκοφάγοι ατόμων που πέθαναν σε μεταγενέστερους χρόνους, ή ακόμη και ναΐσκοι αφιερωμένοι σε ήρωες και θεούς. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια αυτά τα αρχιτεκτονήματα θα πρέπει να βρίσκονται γύρω από το Τύμβο.

«Είμαι βέβαιη ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν για όλα αυτά, καταγράφοντάς τα στα τοπογραφικά τους σχέδια», τονίζει.

«Παραλληλίζοντας την εικόνα του Τύμβου Καστά με τη Βεργίνα, πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν υπολείμματα της πυράς, διότι δεν υπήρξε τέτοια. Ίσως όμως βρεθεί μια επιχρωματισμένη στήλη καθώς και άλλα αντικείμενα που είχαν αφεθεί στον τάφο. Με βάση άλλα παραδείγματα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι υπήρχε άγαλμα λέοντος με βάση στην κορυφή του Τύμβου, βάζω στοίχημα πως υπάρχουν επιπλέον αρχιτεκτονικά γλυπτά στον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, θα ήταν πραγματικά απίθανο να μην υπάρχει μια ζωφόρος. Εφόσον το λιοντάρι κ.λπ ανευρέθηκαν σε κάποια απόσταση από το Λόφο Καστά, φαντάζομαι ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν στη γύρω περιοχή».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή