«Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»: Διαμαρτυρία Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για εγκαταλελειμμένα ιπποειδή

Η ΠΦΠΟ αντιδρά στην απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ουσιαστικά οδηγεί στην εξαθλίωση των εγκαταλελειμμένων αλόγων

aloga
Newsbomb archive.
4'

Με επιστολή της στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Έβρου Σταύρο Κελετσή, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για την απαλλαγή των Περιφερειών την ευθύνη για τα εγκαταλελειμμένα ήμερα ιπποειδή, εκτός εάν μπορεί να ταυτοποιηθεί ο ιδιοκτήτης (δηλαδή περίπου για το 5% των περιπτώσεων)

«Την αντίδρασή μας σε αυτή την αχαρακτήριστη απόφαση, εκφράσαμε με ανοιχτή επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Ολόκληρη η επιστολή

«Οι φορείς που συνυπογράφουμε την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για μια νέα Υπουργική Απόφαση που αφορά τα πολυβασανισμένα ιπποειδή της χώρας μας. Μια απόφαση την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελετσής, που θεωρητικά θα έπρεπε να μεριμνά για την προστασία και την ευζωία τους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι πρότινος νομοθεσία (Υ.Π.726/107637/2022 - ΦΕΚ 2028/B/21-4-2022), οι Περιφέρειες της χώρας ήταν υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών», δηλαδή των δεσποζόμενων ιπποειδών τα οποία «εντοπίζονται άνευ επιτήρησης, εκτός εγκατάστασης». Και με το επίθετο «δεσποζόμενο» εννοείτο το ιπποειδές το οποίο δεν είναι «άγριο» αλλά εκτρεφόμενο/αναπαραγώμενο από τον άνθρωπο. Με απλά λόγια, μέχρι χθες οι Περιφέρειες όφειλαν να περισυλλέγουν και να φροντίζουν όσα άλογα (εκτός από τις λίγες περιπτώσεις άγριων αλόγων), γαϊδούρια και μουλάρια βρίσκονταν μόνα τους ή σε αγέλες στο δρόμο.

Στις 24 Οκτωβρίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε αυτή τη νομοθεσία (με το ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023). Πλέον οι Περιφέρειες της χώρας είναι υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», για τα οποία «τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού», με απλά λόγια ιδιοκτήτη του ζώου. Και πώς τεκμηριώνεται αυτό; Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, είτε με την ύπαρξη μικροτσίπ στο ζώο είτε με «σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς». Με απλά λόγια, οι Περιφέρειες της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένες να μαζέψουν από το δρόμο όχι όλα τα ανεπιτήρητα αλλά μόνο ένα άλογο, γαϊδουράκι, μουλάρι που είτε θα είναι τσιπαρισμένο ,είτε ο ιδιοκτήτης του θα έχει δηλώσει ότι το έχασε.

Τι θα συμβαίνει πλέον για το άλογο ή το γαϊδουράκι που κάποιος δεν έχει τσιπάρει (το 95% των περιπτώσεων στην Ελλάδα) και το βαρέθηκε, αρρώστησε, δεν μπορεί/ δεν θέλει να το συντηρήσει πλέον και θα το εγκαταλείπει στο δρόμο, χωρίς να φοβάται για τυχόν κυρώσεις (αφού το ζώο δεν θα έχει ηλεκτρονική σήμανση και αφού κανείς ποτέ δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν τα «ατσιπάριστα» αδέσποτα ιπποειδή); Απολύτως τίποτα! Επαναλαμβάνουμε: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!

Όπως αποφάσισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες ΔΕΝ είναι υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση» εγκαταλειμμένων αλόγων και γαϊδουριών για τα οποία δεν μπορεί να «τεκμηριωθεί» σε ποιον ανήκουν. Αυτά θα λιμοκτονούν, θα αναπαράγονται, θα μπαίνουν στα χωράφια και στις καλλιέργειες, θα κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στους δρόμους, μέχρι να τα σκοτώσει κάποιο όχημα ή/και να σκοτώσουν κάποιον οδηγό ΙΧ ή δικύκλου που δεν θα προλάβει να φρενάρει όταν τα δει ξαφνικά μπροστά του σε κάποια στροφή του δρόμου;

Αυτό είναι το μέλλον που τους επιφυλάσσει η νέα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023) που υπέγραψε ο Υφυπουργός κ. Κελέτσης;

Οι κάτωθι υπογράφοντες απευθύνουμε έκκληση σε κάθε φιλοζωικό σωματείο και ομοσπονδία αλλά και κάθε Έλληνα φιλόζωο πολίτη να αντιδράσει ΤΩΡΑ σε αυτή την αδιανόητη τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας! Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση αυτής της ανήκουστης απόφασης και την ξεκάθαρη νομοθετική δέσμευση ότι η «περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση» αφορά ΟΛΑ τα δεσποζόμενα (μη άγρια) ιπποειδή τα οποία βρίσκονται εγκαταλειμμένα. Το επιτάσσει η λογική. Το οφείλουμε στα περήφανα αυτά ζώα. Το απαιτεί η δημόσια ασφάλεια και η ασφάλεια των ζώων».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή