Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αδειάζει» τους Βρετανούς ο Τσιόδρας - «Καμία συμφωνία να μη γίνει αναφορά»
«Γνώριζε η Βρετανική κυβέρνηση πως θα τεθεί θέμα», ανέφερε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρης Τσιόδρας
Την ώρα που το BBC και η βρετανική κυβέρνηση αναφέρουν πως είχαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση για «μη αναφορά» στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρης Τσιόδρας, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
Μιλώντας στο MEGA, ο κύριος Τσιόδρας επεσήμανε πως όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμία συμφωνία αλλά στην Ντάουνινγκ Στριτ, γνώριζαν πως θα τεθεί θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία έχουν κλαπεί από τον λόρδο Έλγιν και εκτίθενται στο βρετανικό μουσείο.
«Δεν υπήρχε συμφωνία που να εμποδίζει τη συζήτηση. Πάντα τίθεται αυτή η συζήτηση από ελληνικής πλευράς. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για το ίδιο θέμα παλαιότερα. Δεν περιμέναμε πως θα μας πει ‘’πάρτε τα ‘’ αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί το θέμα. Γνώριζε η βρετανική πλευρά, καθώς νωρίτερα γίνεται μία συνεννόηση για τα θέματα που θα συζητηθούν», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην αναφέρει το ζήτημα των Γλυπτών. Καταλαβαίνω πως ο Σούνακ είναι στρυμωγμένος με τις δημοσκοπήσεις και ίσως να θεωρούσε πως ένα ζήτημα ευαίσθητο προς τον λαό της Βρετανίας, θα έφερνε κοντά του τη συντηρητική πλευρά της Βρετανίας».
Όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις.
«Υπάρχουν και από την UNESCO ψηφίσματα τα οποία είναι θετικά. Με προσεκτική δουλειά θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν να είναι τα μισά εδώ και τα μισά στη Βρετανία».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας ενώ μάλιστα, υπήρξαν φήμες πως μειώθηκε η φρουρά από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σε σχέση με την ασφάλεια του πρωθυπουργού δεν θα ήθελε να αναφέρει κάτι, ενώ όσον αφορά, τη συνάντηση, ήταν ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό.
«Αυτός είναι ο λόγος που επικρίνεται έντονα από τα βρετανικά μέσα και τον διεθνή Τύπο και έτσι κάποιοι από την Downing Street θεώρησαν πως θα πρέπει να πουν πως το θέμα δεν είχε συμφωνηθεί να τεθεί προς συζήτηση».
«Είπαν ψέματα οι Έλληνες»
Νωρίτερα, η Βρετανία έκανε λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.
Όπως αναφέρει το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως ανέφερε ελληνική πηγή στο BBC, η χώρα μας διαψεύδει ότι δόθηκαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις.
Υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας: «Αμετάβλητη η στάση της Ελλάδας»
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast την Τρίτη ότι είναι «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.
Σε ερώτηση εάν η βρετανική κυβέρνηση έδειξε αγένεια με την κίνηση αυτή, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχαν προταθεί μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου, αλλά «έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη».
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε στο BBC ότι η στάση της Ελλάδας ήταν «πεντακάθαρη και παρέμεινε αμετάβλητη» εδώ και χρόνια.
Λέγοντας ότι η στάση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται «καλύτερη από αυτή του Λόρδου Έλγιν», συνέχισε: «Η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ δεν πλησιάζει καν τη συμπεριφορά ενός ηγέτη ενός μεγάλου έθνους με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται σε πολλά θέματα και θεωρεί φίλο».
Η κ. Σταματούδη είπε στο BBC ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να μην τεθεί το θέμα κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο. Και τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν όμως ο πρωθυπουργός να μην απαντά σε ερωτήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Επίθεση κατά της βρετανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε και το Εργατικό Κόμμα
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δήλωσε στο BBC πως: «Ο Ρίσι Σουνάκ είναι πολύ αδύναμος. Θα έπρεπε να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή, αυτά είναι που θα περίμενε η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι ηγέτης».
Το Εργατικό Κόμμα αναφέρει επίσης ότι η θέση του είναι ότι αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία δανεισμού, δεν θα σταθούν εμπόδιο.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για την αλλαγή του νόμου του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο - ο οποίος απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, ο δανεισμός δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση οποιουδήποτε πρωθυπουργού.
Τι λέει το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού
Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός προασπιζόταν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών, έδινε, από την πλευρά του, τις δικές του απαντήσεις κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες κλοπές πολύτιμων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο «καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί παρά στην Ελλάδα».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι χρόνια τώρα και έχει πετύχει μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» για να καταλήξει πως «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία το Υπουργείο μαζί με την κυβέρνηση παρακολουθούν στενά».