ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι των δραστών – «Μπαμ κι όποιον πάρει ο Χάρος»

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι των δραστών – «Μπαμ κι όποιον πάρει ο Χάρος»

Σοκάρουν οι διάλογοι των δραστών της φονικής επίθεσης στου Ρέντη στις 07 Δεκεμβρίου 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, σε ηλικία 31 ετών.

«Θα σας βρουν όλους κρύους», φώναζαν οι δράστες της επίθεσης της 7ης Δεκεμβρίου 2023 έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, μετά τη φονική συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ, στη διάρκεια της οποίας ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης τραυματίσθηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο βόλεϊ για το League Cup. Ο νεαρός αστυνομικός «άφησε» την τελευταία του πνοή το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου 2023, έπειτα από πολυήμερη «μάχη» που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή.

Σήμερα (23/04), ο ALPHA φέρνει στο «φως» τους αποκαλυπτικούς διαλόγους των δραστών, οι οποίοι προκαλούν σοκ. «Τους γ…! Είμαστε πολύ μπροστά από τους άλλους, εμείς σκοτώσαμε μπάτσο και οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν τέτοια πράγματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Μπαμ κι όποιον πάρει ο Χάρος»

Στη συνέχεια, σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ κατηγορούμενου (συλληφθείς) και ενός φίλου του, εκτυλίσσεται ο εξής διάλογος:

– «Και ευθεία βολή, ε; Μπαμ κι όποιον πάρει ο Χάρος».

– «Ναι. τα πήγανε δέκα άτομα εκεί, τα άδειασαν όλα. Εδώ, ρε μ…, είχανε 40 δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές, ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη τη μέρα. Ξέρεις τι είναι να φας 40 δυναμίτες;».

– «Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν…».

– «Ναι, μ…, πήγαν να γ… τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ».

Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για δώδεκα τουλάχιστον κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων (28 αδικήματα στο σύνολο) προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς και σειρά άλλων αξιόποινων πράξεων.

Η δικογραφία αφορά περίπου 160 άτομα, ενώ, 67 έχουν συλληφθεί. Από τους 160 οι 15 είναι ανήλικοι από 160, ενώ από τους συλληφθέντες 1. Σημειώνεται ότι επτά άτομα κατηγορούνται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, όμως, θα διαχωριστεί αυτό το κομμάτι.

Άλλα επτά εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική κι έχουν συλληφθεί οι 3 εξ αυτών. Οι 14 που έχουν ναρκωτικά θα απολογηθούν για αυτές τις κατηγορίες σε ανακριτή ναρκωτικών. Επιπλέον, ο πατέρας ενός συλληφθέντα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Η κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη» για την εγκληματική οργάνωση

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη» εξελίχθηκε εχθές τα ξημερώματα από την ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα την αύξηση των κατηγορούμενων στους 165 αλλά και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 ατόμων. Όμως, διαφεύγουν ακόμη από την ΕΛΑΣ τρεις άνδρες, ηλικίας 36, 33 και 31 ετών, ο πρώτος με το ψευδώνυμο «Ρουμάνος», οι οποίοι είναι τρεις από τους επτά ηθικούς αυτουργούς της φονικής επίθεσης στου Ρέντη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Πάρα πολλοί από τους κατηγορούμενους φαίνεται πως πωλούσαν προστασία σε καντίνες των γηπέδων, ενώ, πωλούσαν ναρκωτικά στις κερκίδες αλλά και έξω από αυτά, αλλά και εισιτήρια. Υπάρχουν και επεισόδια με ξυλοδαρμούς, τα οποία δεν σχετίζονται με οπαδικά κίνητρα, αλλά «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών.

Ακόμη, προκύπτει ότι ο αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακισθεί για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, ηλικίας 16 ετών, εντάσσεται στην εικοσάδα της ομάδας κρούσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον, 25 άτομα ταυτοποιήθηκαν από τα καμένα ρούχα στις τουαλέτες του κλειστού γηπέδου.

«Οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς από την ΕΛΑΣ»

Στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκαν σήμερα (23/04) ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής, Παντελής Τίγκας και ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Κώστας Τσουμάνης.

«Θα καθιερώσουμε μία αθλητική εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Λυγγερίδη για να πούμε “όχι” στη βία», σημείωσε αρχικά κ. Πάκος, ο οποίος μιλώντας για το θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού, προσέθεσε ότι «είναι ο πρώτος νεκρός αστυνομικός σε οπαδικά επεισόδια», μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο κ. Πάκος έδωσε συγχαρητήρια στους συναδέλφους του που «έδεσαν» την υπόθεση φέρνοντας ενώπιον της Δικαιοσύνης του ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

«Να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει, γιατί ήταν και θέμα τιμής για όλους εμάς. Το ζήτημα της βίας στους αθλητικούς χώρους μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια των ομάδων. Έχουν περάσει στο ποινικό, στο οργανωμένο έγκλημα, στις γειτονιές, στη στρατολόγηση νέων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα με αυτές τις συλλήψεις να αρχίσουν να “ξεριζώνονται” και οι υπόλοιποι» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο Παντελής Τίγκας –που κατά τη διάρκεια της θητείας στην ΕΛΑΣ είχε ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας– επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των 67 συλληφθέντων υπάρχουν γνωστά ονόματα. «Γίνεται στρατολόγηση από την ηλικία των 15 – 16 και σιγά – σιγά ανεβαίνουμε επίπεδα και στάδια μέσα στην οργάνωση», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής, την ευθύνη γι’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση έχει η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία γιατί τούς έδωσε το περιθώριο να δράσουν. «Σήμερα έχουμε να κάνουμε με στρατούς οργανωμένους, οι οποίοι μετά το γήπεδο μπορεί να κάνουν ποινικά εγκλήματα και να έχουν ώσμωση με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτά θα βγουν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Πάκος.

«Είναι εγκληματίες, να τιμωρηθούν παραδειγματικά», ανέφερε η ξαδέλφη του αδικοχαμένου αστυνομικού

Η Κατερίνα Λυγγερίδη τόνισε ότι «αυτοί οι εγκληματίες δεν θα έμεναν μόνο στον ξάδελφό μου, θα γινόταν ξανά και ξανά. Θα πρέπει να τιμωρηθούν να σταματήσει η βία στα γήπεδα», μιλώντας το πρωί (23/04) στον ΣΚΑΪ.

«Αλίμονο αν φοβόμαστε να πάμε στο γήπεδο ή να φορέσουμε τη φανέλα της ομάδας μας. Οι αστυνομικοί δεν θα έπρεπε να είναι στα γήπεδα, γιατί είναι χώρος ψυχαγωγίας. Δεν θα πρέπει να φοβάται να πάει στο γήπεδο η μητέρα ή ο πατέρας με το παιδί του. Τα γήπεδα είναι χώρος ψυχαγωγίας και όχι ένας χώρος που χύνεται αίμα και καταστρέφονται περιουσίες», προσέθεσε.

Όσοι εμπλέκονται, «θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά», σημείωσε, διατυπώνοντας το «μπράβο» της στην αστυνομία «που προχώρησε σε συλλήψεις».

Σχετικές ειδήσεις