ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο Newsbomb: Ανησυχία για την κατολίσθηση στη Σαντορίνη - «Ο κίνδυνος είναι υψηλός»

Λέκκας στο Newsbomb: Ανησυχία για την κατολίσθηση στη Σαντορίνη - «Ο κίνδυνος είναι υψηλός»

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr αναλύει τους παράγοντες και τον μηχανισμό που προκάλεσαν την κατολίσθηση στη Θηρασιά και μεταβαίνει άμεσα στη Σαντορίνη για να συζητήσει με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμαρχο τις άμεσες παρεμβάσεις, ενόψει μάλιστα και των καλοκαιρινών μηνών.

Για τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στη Θηρασιά και προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους τουρίστες της Σαντορίνης, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ.

Ο καθηγητής εξήγησε τους παράγοντες που δημιουργούν τις κατολισθήσεις στη Θηρασιά αλλά και τον μηχανισμό.

«Ο κίνδυνος από την κατολίσθηση σε Θηρασιά και Σαντορίνη είναι υψηλός γιατί έχουμε να κάνουμε με έντονη μορφολογία και μια αρνητική διάταξη των γεωλογικών σχηματισμών και επίσης συνυπάρχουν σεισμικοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα μαζί με βροχοπτώσεις. Αυτοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν τις κατολισθήσεις στο νησί.», τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Για τον μηχανισμό των κατολισθήσεων ανέλυσε: «Στις πιο πολλές περιπτώσεις κατολισθαίνουν όγκοι από λάβες και ανδεσίτες. Πρόκειται για λάβα στερεοποιημένη. Αυτοί οι όγκοι κατολισθαίνουν επειδή κάθονται πάνω σε πυροκλαστικά πετρώματα που διαβρώνονται εύκολα και έτσι οι λάβες χάνουν τη βάση τους, την στήριξή τους και πέφτουν. Αυτός είναι ο μηχανισμός.»

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι: «Πρόκειται για ένα τυπικό φαινόμενο στη Σαντορίνη που ενισχύεται με τη σεισμική δραστηριότητα και τις έντονες βροχοπτώσεις.»

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Σαντορίνη – Μεταβαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας στο νησί

«Από το 2008 είχαμε εκπονήσει μια πρωτοποριακή μελέτη με βάση και κάναμε έργα και παρεμβάσεις, αλλά επειδή ήταν εκτενή υπήρξε μια κάμψη. Σε ορισμένες θέσεις επιβάλλεται να γίνει μια καινούρια προσέγγιση και να υποδείξει παρεμβάσεις και τεχνικά έργα που όμως θα πρέπει να είναι συμβατά με περιβάλλον και να μην αλλοιώνουν το τοπίο», σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Τέτοιες παρεμβάσεις είναι:

  • Οι αγκυρώσεις βραχωδών μαζών
  • Τα δίκτυα συγκράτησης και οι βραχοπαγίδες
  • Κάποιοι τοίχοι υποστήριξης

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κύριου Βασίλη Κικίλια θα μεταβεί στο νησί για να δει τι μπορούν ως επιτροπή να προτείνουν και σαν άμεσες παρεμβάσεις. «Είμαστε σε επαφή με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμαρχο»

«Θέλει προσοχή και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η έκθεση είναι πολύ μεγάλη στους τουρίστες», δήλωσε στο τέλος ο σεισμολόγος.