ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό για τους δύο κατηγορούμενους

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό για τους δύο κατηγορούμενους

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου κι έναν 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος».

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό τη διαβίβαση κρατικών απορρήτων για την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους. Όπως έγραψε η «δημοκρατική», τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.

Η ποινή του πρώτου δεν ανεστάλη αρχικώς, ενώ στην πορεία με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου έγινε δεκτό σχετικό αίτημα που υπέβαλε και αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, στην δίκη που ολοκληρώθηκε σήμερα, ταυτίστηκε με την καταδικαστική εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας, επέβαλε στον πρώτο την ίδια ποινή, δεν του αναγνώρισε επιπλέον ελαφρυντικά, ενώ σε ότι αφορά την αναστολή της ποινής του το αίτημα που υπέβαλε δεν ικανοποιήθηκε και οδηγείται στις φυλακές. Η πρωτόδικη ποινή του δεύτερου μειώθηκε κατά ένα έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 53χρονος κατηγορούμενος δεν ήταν σήμερα παρόν στην δίκη και εκπροσωπήθηκε δια πληρεξουσίου.