Γύπες πάνω από τα ελληνικά πετρέλαια
Το επόμενο βήμα στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το χρέος των 321 δισ. ευρώ της Ελλάδας που δεν μπορεί να το αποπληρώσει για τα επόμενα 100 χρόνια, είναι η δέσμευση του ενεργειακού ελληνικού πλούτου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από τους δανειστές μας και η διαχείρισή του όχι από το ελληνικό κράτος αλλά από μία επιτροπή τεχνοκρατών της τρόικας.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Το θέμα αυτό θα μπει μέχρι τέλος του 2013 από το ΔΝΤ, που θα δηλώσει αποχώρησή του από κάθε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού το δημόσιο χρέος είναι 180% του ΑΕΠ, δηλαδή 60% μεγαλύτερο από το όριο που ορίζει το καταστατικό του ΔΝΤ για το δανεισμό μίας χώρας με χρήματα του ταμείου.
Όπως αποκαλύπτει ο διεθνούς φήμης Γερμανός οικονομικός αναλυτής και μυστικοσύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Ντιρκ Μιούλερ, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εξαναγκασμού της Ελλάδας να παραχωρήσει όσο-όσο τον ενεργειακό της πλούτο στην τρόικα σαν εγγύηση για τα δανεικά που παίρνει και το χρέος των 321 δισ. ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Το σενάριο που θα δούμε τους επόμενους μήνες είναι να κλείσουν οι στρόφιγγες για την Ελλάδα, δηλαδή ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε νέα δάνεια πέρα από το πακέτο στήριξης ύψους περίπου 10 δισ. που μίλησε πρόσφατα ο Σόιμπλε, αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές. Με τους όρους αυτούς, η Ελλάδα οδηγείται σε μία ανεξέλεγκτη πτώχευση και έξοδο από το ευρώ για να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή πριν την καταστροφή οι «φίλιες δυνάμεις» και να προτείνουν τη μοναδική λύση: παραχώρηση αδειών εξόρυξης στην αμερικανική βιομηχανία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου με την εξής οικονομική διεκπεραίωση: το 75% των κερδών σε αυτούς και το 25% των κερδών στην Ελλάδα η οποία θα έχει αναλάβει και το κόστος της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί ότι στο Αζερμπαϊτζάν το ποσοστό κερδών εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου είναι 50% για το δημόσιο και 50% για την ξένη εταιρεία, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου και του Ισραήλ το ποσοστό κέρδους για τα κρατικά ταμεία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν γίνει προσφορές από την Ουάσινγκτον για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο 20% για την Ελλάδα, 20% για την Τουρκία και 60% για τις αμερικανικές εταιρείες εκμετάλλευσης (Noble Energy).
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος, που πηγαίνει τέλη Σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο, πρέπει να συζητήσει με τους Αιγύπτιους για το θέμα της χάραξης της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, για την οποία αντιδρά έντονα το Κάιρο, ενώ ο υπουργός Ενέργειας κ. Μανιάτης μέχρι τέλος Οκτώβρη πρέπει με δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες να εκχωρηθούν άδειες διενέργειας ερευνών στις εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση για το σκοπό αυτό και είναι: Ελληνικά Πετρέλαια (Ελλάδα), Edison International (ΗΠΑ), Melrose Resources (Σκωτία), Energean Oil & Gas (Ελλάδα), Schlumberger (Ολλανδικές Αντίλλες με έδρα το Τέξας), Arctic Hunter Energy (Καναδάς), K O Enterprises (ΗΠΑ), Chariot Oil & Gas (Ηνωμένο Βασίλειο).