Να πώς «μπλοκάρουν» τις αγορές ακινήτων από χριστιανούς στην Ίμβρο
Στη δημοσιότητα απόρρητη απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας
Λόγους εθνικής ασφάλειας, επικαλούνται οι Τούρκοι, που αρνούνται σε χριστιανούς-τούρκους υπηκόους- να αγοράζουν ακίνητα στην Ίμβρο.
Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από το σκεπτικό απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, που εισάγει διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα. Απόφαση, που είχε χαρακτηριστεί «απόρρητη» για λόγους «κρατικής ασφάλειας» και δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο της Προύσας.
Η εφημερίδα «Ταράφ» έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και αφορά σε απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, που ακυρώνει πράξη του κτηματολογίου της Ίμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε Τούρκο υπήκοο, χριστιανό ορθόδοξο, ένας τίτλος ιδιοκτησίας στην Ίμβρο.
«Οι κινήσεις του πληθυσμού και των ακινήτων στα νησιά Ίμβρος και η Τένεδος, νησιά που επηρεάζουν αποφασιστικά την ασφάλεια των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν σημαντικό θέμα ασφαλείας», όπως αναφέρεται σ το σκεπτικό της απόφασης του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου.
Σύμφωνα με αυτή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη «οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και οι εγκύκλιοι διαφόρων υπουργείων και εκπροσώπων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας». Επικαλείται , παράλληλα «τον περιορισμό με την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Θράκη» και «δραστηριότητες ιεραποστόλων» στην Τουρκία.
«Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν κηρυχθεί απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και περιοχή ασφαλείας και απαγορεύεται η αγορά ή ενοικίαση ακινήτων από αλλοδαπά πρόσωπα», αναφέρεται στην απόφαση , χωρίς καμία ωστόσο κάποια ερμηνεία στο θέμα εξομοίωσης Τούρκων πολιτών με αλλοδαπούς.
Από την αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ ούτε η τουρκική κυβέρνηση σχολίασε το θέμα.
Παλαιότερα, κυβερνητικές πηγές προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν οι δυνατότητες παρέμβασης στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας σε θέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας, κάτι που θα γίνει με αλλαγή του Συντάγματος.
Αντίδραση, πάντως, για την υπόθεση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στελέχη της οποίας παρακολουθούν την πρόοδο των αλλαγών που θα εξασφαλίσουν την ισοπολιτεία. Κάτι, που εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενη για τη γείτονα χώρα.