Ρ. Δούρου: Ελλάδα και Τουρκία να ξεπεράσουν τα στερεότυπα
Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ξεπεράσουν τα στερεότυπα», η τουρκική εφημερίδα «TODAY'S ZAMAN» φιλοξενεί συνέντευξη της Ρένας Δούρου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' περιφέρεια της Αθήνας.
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούν. Έχουν πολύ περισσότερα κοινά για να διακινδυνεύσουν σε μια άχρηστη αντιπαράθεση», δηλώνει η Ρένα Δούρου στην τουρκική εφημερίδα και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν μια πολιτική δύναμη που προσπαθούσε να βρει τρόπους επικοινωνίας και δημιουργίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Στη συνέχεια, η κ. Δούρου τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χάρη στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτικού οικοδομήματος, δεν αποτελεί πια απειλή, οι πολίτες της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Λιβύης να ονειρεύονται ένα τουρκικό μοντέλο», δηλώνει.
Στη συνέχεια, η κ. Δούρου ερωτάται για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προβλήματα των τουρκικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, οι οποίες –όπως σημειώνει η εφημερίδα- υποστήριξαν το κόμμα της στις εκλογές της 6ης Μαΐου:
«Τα προβλήματα των μειονοτήτων πρέπει να λυθούν από την πολιτεία στη βάση των ίσων δικαιωμάτων και χωρίς διακρίσεις. Εμείς (στον ΣΥΡΙΖΑ) γνωρίζουμε ότι κατά την οικονομική κρίση, υπάρχει τάση περιθωριοποίησης των μειονοτήτων. Τα ίδια τα μέλη τους γίνονται θύματα της οικονομικής κρίσης και, σύμφωνα με εμάς, αυτό είναι απαράδεκτο, άδικο και αντιδημοκρατικό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θέλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς», προσθέτει.
Τέλος, αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διαφορετική ανάγνωση της Ιστορίας, η κ. Δούρου αναφέρει ότι πρόσφατα διάβασε την προσέγγιση ενός πανεπιστημιακού από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, πάνω στις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου: «Βρήκα ενδιαφέροντα τον τρόπο που διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις των δύο κρατικών σχηματισμών καθορίζουν τις εθνικές μας ερμηνείες. Είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο ένας τον άλλο και σήμερα είναι πιο επείγον από ποτέ!»