Οι Τούρκοι θέλουν τους Αρκιούς γιατί είναι νησί υπό Ελληνική …κατοχή!
Ακραία εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία που θέτουν θέμα ακόμη και για Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι!
Νέα πρόκληση από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας στο στόχαστρο των οποίων μπαίνει τώρα και το νησί Αρκοί το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι τουρκικό.
Το θέμα εγείρει στέλεχος του μικρού κόμματος , ένας απόστρατος συνταγματάρχης , που και πέρυσι είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα του ...Αγαθονησίου! Μάλιστα τότε είχε προσπαθήσει να βγει στο νησί, χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα αλλά δεν του επετράπη από το Λιμενικό!
Οπως γράφει το rodosalarm, η ημερησία εφημερίδα ''Γιενι Τσαγ'' (YENICAG) κάτω από τον ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο τίτλο «Τα νησιά υπό κατοχή» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ύψωσε σημαία, μετά το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, και στους Αρκούς και ότι η τουρκική κυβέρνηση απλά κοιτάει.
Το δημοσίευμα πλαισιώνει φωτογραφία νησιού στη λεζάντα της οποίας γράφει ότι πρόκειται για το νησί Αρκοί, «ένα τουρκικό νησί» στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Ακόμα, γράφει ότι στο νησί αυτό υπάρχει ελληνική εκκλησία, η οποία είναι υπό την αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Δίπλα στη φωτογραφία δημοσιεύει χάρτη για τον οποίο υποστηρίζει ότι είναι βρετανικός, του 1943, και ότι από αυτόν ...προκύπτει ότι τα νησιά αυτά (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Αρκοί) είναι ...τουρκικά.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης, Ουμίτ Γιαλίμ το όνομά του, είναι μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Συνέλευσης του κόμματος DP και φέρεται να είπε ότι «Δυστυχώς η Τουρκία άρχισε να διασπάται από τη Δύση. Μετά τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, τώρα υψώθηκε ελληνική σημαία στα παράλια μας στο Αιγαίο, στους Αρκούς.
Αυτό είναι ξεκάθαρο , αλλά δεν το βλέπει κανένας». Γίνεται επίσης αναφορά στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου όπου , λέει, φαίνεται ότι οι Αρκοί είναι υπό ελληνική ....κατοχή και ότι το Αγαθονήσι μαζί με τους Αρκούς και τα γύρω νησιά είναι υπό την αρμοδιότητα του «Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στη συνέχεια και με υπότιτλο «Το ( κυβερνών κόμμα) ΑΚΡ πέταξε το μπαλάκι στους στρατιωτικούς» , γράφει ότι την ''κατοχή'' των νησιών την είχε φέρει στην επικαιρότητα ο βουλευτής του ΜΗΡ, Ερκαν Ακτσάι, με σχετική επερώτηση στη βουλή. Τότε, λέει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου πανικόβλητος κατά την εφημερίδα και αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος, παρέπεμψε το ερώτημα στο Γενικό Επιτελείο για να το απαντήσει. Όμως, εκείνο που πρέπει να απαντήσει είναι το υπουργείο Εξωτερικών, γράφει η εφημερίδα.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τον Μάιο μέλη του μικρού δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (DP) της Τουρκίας προσπάθησαν να επισκεφθούν το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, απέναντι από τις τουρκικές ακτές των Διδύμων.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στη εφημερίδα Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων». «Οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τα μέλη του DP να προσεγγίσουν το νησί», είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης που ξεκίνησε με μικρό σκάφος αναψυχής από την τουρκική ακτή για να πάει μαζί με πολιτικούς του συμμάχους και υποστηρικτές στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από την τουρκική ακτή στη περιοχή των Διδύμων.
Αλλη εφημερίδα, η Haber Turk, αναφέρθηκε τότε σκωπτικά στην «απόβαση» που επιχείρησε ο απόστρατος συνταγματάρχης στα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.
Ο Γκιουνάι Τικίν, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Haber TurkΜεχμέτ Ιμέζ είχαν ξεκίνησαν για το Αγαθονήσι με το μήκους 10 μέτρων σκάφος για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων δεν μπόρεσαν όμως να μείνουν στο Αγαθονήσι , αφού δεν είχαν θεώρηση, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας που συμμετείχε στην αποστολή.
Στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας.
Επιστρέφοντας στα Δίδυμα, ο απόστρατος συνταγματάρχης είχε καταγγείλει ότι δεν μπόρεσαν - παρά τα διαβατήρια - να βγουν στο Φαρμακονήσι, «το οποίο στους διεθνείς χάρτες παρουσιάζεται ότι ανήκει στην Τουρκία», και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».«Δυστυχώς, εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», είπε και πρόσθεσε: «εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ».
Ο απόστρατος συνταγματάρχης έλεγε τότε ότι «θα κάνω ότι μπορώ για να τεθεί - μέσω του Κόμματος μας - το θέμα στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πρέπει να επιστραφούν αυτά τα νησιά στην χώρα μας!».
Το θέμα είχε ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα με δηλώσεις του στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας Hurriyet, ο πρόεδρος του DP κ. Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ , ισχυρίστηκε τότε ότι προτίθεται να πάει στα νησια Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι χωρίς βίζακαι διαβατήριο και ότι αν δεν βρει βάρκα θα πάει ...κολυμπώντας...
Οι Αρκοί - γράφει η Βικιπαίδεια- είναι ένα νησί του Αιγαίου με 54 κατοίκους (απογραφή 2001). Η επιφάνεια του νησιού είναι 6,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 25 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Πάτμου.
Με το όνομα Αρκοί συχνά αναφέρεται ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται γύρω από το μεγαλύτερο νησί, τους Αρκούς.
Στο σύμπλεγμα των Αρκών εκτός από το ομώνυμο μεγαλύτερο νησί συμπεριλαμβάνονται τα νησιά:Αργελούσσα, Μάραθος (ή Μαράθι), Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι, Στρογγυλή, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι, Τσούκα, Σμινερονήσι και Τσουκάκι.