Έβρος: Υπογραφές στο ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο για τη νέα γέφυρα
Πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την κατασκευή νέας οδικής γέφυρας στον Έβρο, στο συνοριακό πέρασμα «Κήπων - Υψάλων» υπεγράφη χθες Παρασκευή από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο και τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών M. Habib Soluk.
Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου που έγινε στη Θεσσαλονίκη ήταν παρόντες ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Παρασκευάς Σαββαϊδης, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Uğrul Biltekin, με Τούρκους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και η Μεικτή Ομάδα Εργασίας των δύο χωρών, η οποία στη συνέχεια συνεδρίασε προκειμένου να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα που αφορούν στη μελέτη και υλοποίηση του έργου.
Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Η υπογραφή του διμερούς πρωτοκόλλου, το οποίο επικυρώνει την οριοθέτηση και χωροθέτηση της γέφυρας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη προσπάθεια που ξεκίνησαν το 2006 η Ελλάδα και η Τουρκία με σκοπό την κατασκευή της νέας διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις στον τομέα των υποδομών , πέρα από την προφανή συνεισφορά τους στην μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»
Η νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα χωροθετείται κατάντη και σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου. Το συνολικό μήκος της χάραξης με τις απαιτούμενες προσβάσεις ανέρχεται σε 1.400μ. Η γέφυρα θα έχει διατομή κλάδου αυτοκινητοδρόμου με δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο. Το συνολικό μήκος της νέας γέφυρας θα είναι περ. 810μ., από τα οποία 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η αναβάθμιση της συνοριακής σύνδεσης «Κήπων - Υψάλων» εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV, τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Επίσης βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.
Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκική συνεργασία για την κατασκευή νέας γέφυρας στους Κήπους