Κυπριακό, Σκοπιανό και Ελληνοτουρκικά «καίνε» το Μαξίμου
«Tα είχαμε χύμα, μας ήρθανε και τσουβαλάτα» .
Ενώ η χώρα μας βρίσκεται μέσα σε οικονομική και πολιτική δίνη, το ένα μετά το άλλο τα εθνικά ζητήματα σκάνε σας βόμβες στα χέρια της κυβέρνησης λόγω των λανθασμένων διπλωματικών χειρισμών τόσο του Σαμαρά όσο βεβαίως και του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Έντονος είναι ο φόβος ότι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει από την γραμμή του Βουκουρεστίου, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Καραμανλή όταν προέβαλε βέτο και υπάρχει κίνδυνος ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να λυθεί πρώτα το θέμα της ονομασίας!
Ως πρόφαση για την ένταξη θα είναι ο ισλαμικός κίνδυνος και η προσπάθεια να μην επεκταθεί στα Βαλκάνια.
Το αίτημα έχει τεθεί από την Γερμανία, η οποία πρόσφατα έκανε και τη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων. Τελευταία μάλιστα η κυρία Μέρκελ με παρεμβάσεις της δείχνει να ενδιαφέρεται διακαώς για τα Σκόπια. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός; Θα δεχθεί χωρίς καμία αντίδραση τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για να μην έρθει σε ρήξη με την Καγκελάριο;
Η θέση του πάντως είναι πολύ λεπτή αφού είναι γνωστά τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση των Σκοπίων και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«ΒΟΜΒΑ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πριν λίγες ημέρες, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα Κατεχόμενα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό, αν δεν λάβει εντολές από ορισμένα κέντρα και μίλησε για δύο κράτη στο νησί.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας, η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών», διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Δήλωσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς για μια λύση, που θα εδράζεται στις αρχές της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, των δυο ιδρυτικών κρατών και στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.
Για «απογοητευτικές» δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την «εμμονή» της Άγκυρας στην «επιθετική πολιτική» της εναντίον της Κύπρου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας προαπαιτεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Λευκωσίας.
«ΘΡΙΛΕΡ» ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Μέσα σε όλα, μεγάλες διαστάσεις έλαβε το θέμα, αν τελικά ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, δηλαδή ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε στον Ερντογάν την συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της Κύπρου, που του είχε δώσει, για να δώσει...στον Τούρκο πρόεδρο στη τελετή ορκωμοσίας.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει πως «η επιστολή έφτασε στον Τούρκο πρωθυπουργό» και παραδόθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργενίου Εξωτερικών στην Άγκυρα.
Από την άλλη, ο Ερντογάν, αρνήθηκε ότι έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας.
Η απάντησή του ήταν η εξής: «ποιός μετέφερε την επιστολή;».
Ο Βενιζέλος πάντως είχε δηλώσει και στα κανάλια πως «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με παρακάλεσε να μεταφέρω συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ερντογάν ακριβώς επειδή η Kυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά αυτό που είναι πραγματικότητα. Ότι ο καθοριστικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία» .
ΘΕΛΕΤΕ ΤΗ ΧΑΛΚΗ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΖΑΜΙ
Για να υπάρξει μέλλον...στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο κ. Ερντογάν θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τζαμί για τους μουσουλμάνους.
Βάζει τους όρους του και τους τονίζει:
-«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους».
-«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες».
O Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο κ. Ερντογάν.
Περιμένουμε να δούμε τι θα βγεί από την αναμενόμενη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν...
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Ερντογάν θέλει να συναντήσει τον Σαμαρά
Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Περιμένουμε την επίλυση του ονόματος