Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Τι ισχύει με τα ατομικά συμβόλαια, με τα κίνητρα επίτευξης στόχου και τις προαγωγές – Τι παρουσίασε ο Δημήτρης Ρέππας

Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
2'

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και για μια εβδομάδα το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων. Το διάταγμα θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ την σχετική παρουσίαση έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας τόνισε πως το ΠΔ δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις από το δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα μπορεί να αρχίσει εντός του 2013.

Στόχος είναι η καθοριστική αναμόρφωση του ελληνικού κράτους, όπως επισήμανε σχετικά ο υπουργός.

Ατομικό συμβόλαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους

Το ΠΔ προβλέπει ατομικό συμβόλαιο, που θα υπογράφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος κάθε χρόνου και με το οποίο θα καθορίζονται με ακρίβεια συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι, που πρέπει να επιτύχουν.

Με βάση αυτούς τους στόχους θα γίνονται οι προαγωγές και οι μισθολογικές αυξήσεις.

Σύμφωνα με το ατομικό συμβόλαιο, κάθε υπάλληλος θα αξιολογείται για τη διοικητική του ικανότητα, τη συμπεριφορά του στο χώρο εργασίας και την απόδοσή του στην υπηρεσία.

Εισηγητής της αξιολόγησης θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου, την τελική δε κρίση θα πραγματοποιεί ο προϊστάμενος της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας.

Πότε θα λαμβάνουν πριμ

Επιπλέον, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταφέρνουν να πετύχουν στόχους σε ποσοστό άνω του 80% θα λαμβάνουν το πριμ (κίνητρο επίτευξης στόχου) που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο. Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κλπ).

Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης μόνο οι "άριστοι", καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας.

Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση έχει και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από μόνο του ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό, κάτι που -όπως άφησε να εννοηθεί- φάνηκε και στην εφεδρεία.



Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή