Ώρα «μηδέν» για το πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας
-Μέχρι το μεσημέρι όλα τα υπουργεία πρέπει να έχουν στείλει αναλυτικές καταστάσεις.-Εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες οι πρώτοι.-Την Παρασκευή η απόφαση για τα κριτήρια.
«Κληρώνει» σήμερα για 4.260 υπαλλήλους που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα κινητικότητας καθώς, στις 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη σύνταξη των σχετικών καταλόγων.
Από τα στοιχεία που θα αποσταλούν θα προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν τόσο στο πρώτο (υπόλοιποι 4.800 υπάλληλοι) του Σεπτεμβρίου όσο και στο δεύτερο (12.500 υπάλληλοι) κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου.
Οι γραμματείς των Υπουργείων θα αποστείλουν τα στοιχεία στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών και κατόπιν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Στουρνάρας, με την υπογραφή και του συναρμόδιου Υπουργού θα προχωρήσουν στη σύνταξη των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα ορίζονται οι καταργούμενες θέσεις.
Έως τις 23 Αυγούστου θα οριστικοποιηθούν οι θέσεις που θα καταργηθούν και έως τις 16 Σεπτεμβρίου οι «πλεονάζοντες» θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην πόρτα της εξόδου και ποιοι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Πάντως, σε αυτό το πρώτο «κύμα» αναμένεται να ενταχθούν σχολικοί φύλακες και πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοριοδότηση του τρόπου πρόσληψης και η ενίσχυση της βαθμολογίας των τυπικών προσόντων έναντι της προϋπηρεσίας αποτελούν τις δύο βασικές αλλαγές που εισάγει ο αρμόδιος υπουργός.
Το βασικότερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο προβλέπει μεγαλύτερη μοριοδότηση για όσους μπήκαν στο δημόσιο με ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμό κατά σειρά προτεραιότητας με μόρια στον οποίο είχε πλήρη έλεγχο το ΑΣΕΠ.
Στην τελευταία θέση μοριοδότησης θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με άλλες αντικειμενικές διαδικασίες στην εποχή πριν από το 1994.
Θα καθοριστεί επίσης διαβάθμιση στην αφαίρεση μορίων ανάλογα με την ποινή που έχει επιβληθεί στον υπάλληλο, ενώ αυξημένη μοριοδότηση αναμένεται να προκύψει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που προσελήφθησαν με βάση ειδικό νόμο.
Τα επιπλέον κριτήρια που θα μοριοδοτούνται αφορούν γλωσσομάθεια, προϋπηρεσία, υπηρεσιακή αξιολόγηση, ημέρες πιστοποιημένης επιμόρφωσης, αριθμός παιδιών κλπ.
Μέχρι το μεσημέρι όλα τα υπουργεία πρέπει να έχουν στείλει αναλυτικές καταστάσεις με τις θέσεις που καταργούνται και τον αριθμό των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Οι εξελίξεις στον τομέα είναι ραγδαίες καθώς έχουν τεθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ώστε να προλάβει η χώρα τις ημερομηνίες για τις οποίες έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας.