Όλοι αθώοι για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου
Με μια απόφαση που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, η Δικαιοσύνη αθώωσε 42 άτομα που κατηγορούνταν για το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Χαμένοι για ακόμη μια φορά οι απλοί πολίτες που είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να χάνονται από τη μια μέρα στην άλλη.
Κανείς δεν φέρει ευθύνη για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση της Δικαιοσύνης.
Ναι καλά ακούσατε! Σύμφωνα με μια απόφαση, που μόνο ως άξια απορίας και προβληματισμού μπορεί να χαρακτηριστεί, το δικαστήριο αθώωσε 42 άτομα τα οποία κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος.
Τι κι αν χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τις λιγοστές οικονομίες μιας ζωής μέσα σε λίγους μήνες, τι κι αν τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων απλά εξανεμίστηκαν στο βωμό του χρηματιστηριακού τζόγου, η «τυφλή» Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι κανένας δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την χρηματιστηριακή τραγωδία του 1999 προκαλώντας πλήθος αρνητικών εντυπώσεων.
Άρα κάποιοι θέλουν να μας πείσουν πως οι μοναδικοί που φέρουν ευθύνη, είναι οι απλοί πολίτες που με τις επίμονες παροτρύνσεις της κυβέρνησης Σημίτη, επένδυσαν τα χρήματά τους στην χρηματιστηριακή αγορά για να τα αρπάξουν τα αρπακτικά που καραδοκούσαν στη γωνία.
Άρα λοιπόν μια καλοστημένη απάτη εις βάρος του Ελληνικού λαού μένει ατιμώρητη και όλοι αυτοί που περίμεναν την καταδίκη των εμπλεκομένων για τη μεγάλη τραγωδία που έζησαν, πρέπει να πάρουν απόφαση, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ότι κανείς δεν έφταιγε παρά μόνο οι ίδιοι που επένδυσαν.
'Έτσι δεν είναι;
Η μήπως δεν ερμηνεύεται σωστά η απόφαση;
Και αν δεν ερμηνεύεται σωστά μήπως κάποιος εκ των αρμοδίων της «ανεξάρτητης» και «τυφλής» Δικαιοσύνης πρέπει να δώσει την... σωστή ερμηνεία;
Λογικό ερώτημα που ζητά μια λογική απάντηση...
Το ιστορικό της υπόθεσης
Για την ιστορία η δίκη ξεκίνησε την 15 Απριλίου, πολλά χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.
Είχε ακολουθήσει η κύρια ανάκριση από την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, οι επιλογές της οποίας οδήγησαν στην καταδίκη της σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η ανακρίτρια κρίθηκε ένοχη για δωροδοκία προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων εμπλεκόμενης εταιρείας που φερόταν να είχε εξαπατήσει την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.Η υπόθεση έφτασε τελικά το ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος , κατά περίπτωση.
Το σκεπτικό της απόφασης
Το δικαστήριο έκρινε πως δε στοιχειοθετήθηκε η απάτη, διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασαν την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ την συγκεκριμένη περίοδο.
Ποιοι αθωώθηκαν
Στο εδώλιο κάθισαν ιδιοκτήτες εισηγμένων, χρηματιστές, εφοπλιστές, μεσάζοντες κ.α. Πρόκειται για τους:
Παναγιώτη Κονταλέξη, Γεώργιο Μπατατούδη, Παναγιώτη Πανούση, Κωνσταντίνο Στέγγο, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου, Σπυρίδων Τασόγλου, Ηλία Τσοτάκο, Δημήτριο Ράνιο, Ιωάννη Μούστο, Ηλία Μπογδάνο, Αλέξανδρο Στριγγαρη. Μαρίνο Νικηφοράκη, Μαρία Στουραϊτη, Εμμανουήλ Μανώλα, Ελένη Ζησιμοπούλου, Σπυρίδων Ζησιμόπουλο, Θεοφάνη Ράνιο, Σφακιανάκη Ιωάννη. Ιωάννη Ράνιο, Νικόλαο Βενιοπουλο, Ιωάννη Ψωμόπουλο, Συραινουλα Μαθηνου, Παναγιώτη Μαύρο, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειο Μανιο, Αναστασία Κολλακη, Λεωνίδα Εξαρχο, Μελετιο Λουκα, Παναγιώτη Αγγελόπουλο, Ευδοκία Παπαγεωργιου Νευρωδη, Μιχαηλ Αφεντάκη, Σταυρο Γαλανάκη, Στυλιανό Κοσκινίδη, Ευαγγελία Λάμπρου, Αριστοτέλη Μεταξά, Ιωάννη Τσουρτη, Γεώργιο Στεγγο, Βαρβάρα Τσούρτη, Ιορδάνη Αρζόγλου, Σταυρουλα Μαρία Λακοπούλου, Ζωή Στεγγουα.
Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιος τελικά έφταιξε. Ουδείς θα καταδικαστεί για την τόσο μείζονος σημασίας υπόθεση αυτή;
Διαβάστε επίσης:
Αθώοι όλοι για τις μετοχές – «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999