Πωλητήριο - Στο σφυρί και η Ελαφόνησος

Ξεπουλάνε και την Ελαφόνησο, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ως δημόσια προς πώληση περιουσία - Η ελληνική γη θυσιάζεται στο βωμό της ανάπτυξης!

Πωλητήριο - Στο σφυρί και η Ελαφόνησος
5'

Ύμνοι έχουν γραφτεί για την «Καραϊβική» της Μεσογείου από ξένα δημοσιεύματα κι όμως κάποιοι Έλληνες δεν σέβονται τις ομορφιές της ελληνικής γης και βγάζουν αυτόν τον τροπικό παράδεισο στο σφυρί.

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται οι κάτοικοι και οι φορείς της Ελαφονήσου εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θέλει να βγάλει στο σφυρί ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδος, την παραλία του Σίμου και του Σαρακίνικου.

Το θέμα, ωστόσο, έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις, καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μία περιοχή που είναι προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

ΤΑΙΠΕΔ - Προς πώληση

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα εφημερίδας.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας και επιστολή σε Στουρνάρα

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης, ο οποίος τονίζει ότι ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση.

«Όλος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου» προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου κάνει λόγο για ξεπούλημα του σμιλεμένου, λευκοθώρητου, τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου (παραλίες Σίμου - Σαρακίνικου) και τονίζει: «Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Έλληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».

Natura 2000

«Οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000» εξηγεί ο Δήμος Ελαφονήσου και συνεχίζει: «Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».

Διαμαρτυρίες της WWF

Από την μεριά της και WWF Ελλάς έχει εκραφάσει έντονες αντιδράσεις για το ξεπούλημα. . Με ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο και τους κάλεσε όλους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Ψήφισμα στην ιστοσελίδα Avaaz

Το ξεπούλημα του πανέμορφου ελληνικού νησιού δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους φορείς προστασίας της Φύσης. Μέχρι στιγμής εκείνοι που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου είανι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ΕΛΚΕΘΕ, MoM, CISD, SDMed, Μεσόγειος SOS και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οι ίδιοι οι πολίτες δεν κάθονται αμέτοχοι, μάλιστα δημιούργησαν δημοψηφίσματα σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες, όπως είναι το avaaz, όπου μέσα σε μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 120.000 υπογραφές.

Διαβάστε επίσης:

Βάλτε τέλος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον Αιγιαλό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ