Πρωτομαγιά των εργατών και των λουλουδιών

Η πρώτη ημέρα του Μαΐου καθιερώθηκε ως γιορτή της Άνοιξης και ως η παγκόσμια ημέρα των Εργατών...

5'

Η πρώτη ημέρα του Μαΐου καθιερώθηκε ως γιορτή της Άνοιξης και ως η παγκόσμια ημέρα των Εργατών.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, και είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

Την ίδια στιγμή καθιερώθηκε και ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς στις 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, εις μνήμην των θυμάτων του μακελειού του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη που ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 1890 και εξέδιδε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής». Περίπου 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (την Κυριακή στις 2 Μαΐου, αφού η Πρωτομαγιά ήταν Σάββατο και εργάσιμη ημέρα) και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Τα έθιμα

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε "ανοιχτομάτη" και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

Το αμίλητο νερό

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Πρωτομαγιά και για τα ΜΜΜ

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του Μετρό από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Εξάλλου ακινητοποιημένοι θα μείνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, το Τραμ και ο Προαστιακός, ενώ οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν και τα πλοία.

Διακοπές από τη δουλειά, διακοπές και στην… κυκλοφορία!

Λόγω των εξαγγελλόμενων εκδηλώσεων – συγκεντρώσεων και πορειών που θα γίνουν στα πλαίσια του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς την 1.5.2011, από την 08.00΄ ώρα περίπου θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διακοπές της κυκλοφορίας – εκτροπές) σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των πορειών.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν:

• Στην Πλ. Κλαυθμώνος, όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.
• Στους πέριξ της Πλ. Συντάγματος δρόμους.
• Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων), όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή των Ελλήνων.
• Στην Πλ. Κοραή (Πειραιά), όπου θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους και προς το νέο κτίριο του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
• Στην Πλ. Λουδοβίκου (ΗΣΑΠ Πειραιά), με πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου.
• Στις Πλατείες: Ομονοίας, Κάνιγγος, Βάθης, Κοτζιά, Μοναστηρακίου, Καραϊσκάκη, Βικτωρίας, Λαυρίου, Ηρώων Ελευσίνας και Μεγάρων.
• Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στους Στύλους Ολυμπίου Διός και στο Μνημείο Ηρώων Πεσόντων (Πασαλιμάνι).
Παράλληλα θα γίνουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια - στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).
Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων, για την εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή