Ιερώνυμος: Υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας
Η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος στην κοινωνία βρέθηκαν...
Η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος στην κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη δημόσια τηλεόραση.
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε ανοιχτά για την εκκλησιαστική περιουσία, το θέμα της φορολόγησής της και τη συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, αγάπη και φροντίδα για τον άνθρωπο είναι ο ρόλος της εκκλησίας.
Δικαιολογώ την αγανάκτηση, ο καθένας ζει τη δική του αγανάκτηση. Βλέπω και ζω τις δυσκολίες των ανθρώπων του μόχθου. Φέρουμε όλοι ευθύνη για την κατάσταση του τόπου, δεν μάθαμε τη γλώσσα της αλήθειας στον τόπο μας.
Θέλαμε τα ψέματα που μας έλεγαν στα μπαλκόνια. Η εκκλησία έκανε λιγότερα από όσα μπορούσε. Δεν βρίσκαμε πάντα ανταπόκριση από την πολιτεία. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να είμαστε αισιόδοξοι. Και το 1949 είχαμε τρόικα, τους Αμερικανούς.
Η Ευρώπη μας θέλει αιχμάλωτους για να μας βοηθήσει. Να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Κανείς δεν πιστεύει σήμερα στο δίκαιο» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.
«Βλέπουμε ανθρώπους που με την κρίση έχασαν τα πάντα. Δεν μας άφησαν να κάνουμε κέντρο για αυτιστικά παιδιά. Η εκκλησία πρέπει να δώσει το παράδειγμα της προσφοράς. Περισσεύει ο εγωισμός στους ανθρώπους, οι νέοι αντιμετωπίζουν τι ψέμα και απογοητεύονται.
Μύθος η αμύθητη περιουσία της εκκλησίας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια γι αυτήν, αξιοποίηση της περιουσίας για ένα ταμείο πρόνοιας. Συμφωνούμε στην αξιοποίηση των ακινήτων της εκκλησίας. Αξιοποίηση με σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις πρόνοιας. Όχι κτήματα της εκκλησίας σε ξένους. Χάσαμε περιουσία μέσω της διαχείρισης από το κράτος, έχουμε σύμβαση με την πολιτεία από το 1834.
Είναι ψεύτικη η εικόνα για την περιουσία της εκκλησίας. Δώσαμε έκταση για αναπήρους, που δεν κατοίκησαν ποτέ. Να αφαιρούνται τα έξοδα για φιλανθρωπίες από το φόρο, να πιάσει τόπο η βοήθεια της εκκλησίας, να ενωθούμε όλοι, να νικήσουμε την εγωπάθεια. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει και η δυνατότητα».