Σίδνεϊ: Αιματηρό τέλος της ομηρίας από τον τζιχαντιστή

Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν επί σχεδόν 16 ώρεςαπό φανατικό ισλαμιστή, σε καφέ του Σίδνεϊ.

Newsbomb

9'

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα και εικόνες που μετέδωσε η αυστραλιανή τηλεόραση, βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο καφέ από την πλαϊνή πόρτα, αφού πρώτα ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη. Και μπορεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να έπεσε νεκρός ο δράστης (ιμάμης Μαν Xαρόν Μονίς) από αστυνομικά πυρά, ωστόσο τη ζωή τους έχασαν (υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) και δύο όμηροι (ένας άνδρας 34 ετών και μια γυναίκα 38 ετών), ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, οι τρεις εκ των οποίων σοβαρά. Οι όμηροι πάντως - όπως σημειώνεται - έχασαν πιθανότατα τη ζωή τους από τα πυρά του Ιρανού φανατικού ισλαμιστή.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, δυνατοί ήχοι πυροβολισμών και εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, αναγκάζοντας ιατρικό προσωπικό με φορεία να επέμβει. Την ίδια ώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για δύο ακόμη αστυνομικούς τραυματίες, οι οποίοι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας επικράτησε σύγχυση. Ένα ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο κτίριο, ενώ διασώστες και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν στο καφέ, προφανώς αναζητώντας τυχόν εγκλωβισμένους ομήρους.

«Από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν βρέθηκαν εκρηκτικά», ενημέρωσε αργότερα ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σκιπιόνε, ο οποίος έκανε λόγο για «μεμονωμένη ενέργεια», σημειώνοντας παράλληλα πως απελευθερώθηκαν 17 όμηροι.

sidneiomiria13

Η εφημερίδα «The Australian» αποκάλυψε ότι ο Μονίς είχε στείλει προσβλητικές επιστολές στις οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ είχε επίσης κατηγορηθεί για συνέργεια στο φόνο της πρώην συζύγου του, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση.

Η εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, γράφει επίσης ότι ο δράστης ήταν 49 ετών και έφτασε στην Αυστραλία το 1996. Ζούσε στα προάστια του Σίδνεϊ και ήταν «ριζοσπαστικός ισλαμιστής».

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε πάντως αυτές τις πληροφορίες, αναφέροντας μόνο ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη.

Τα κίνητρα του Μονίς παραμένουν ασαφή, μολονότι υποχρέωσε τους ομήρους να κρατήσουν μια σημαία μπροστά από ένα παράθυρο του καφέ που έβλεπε στο δρόμο και ήταν μερικώς ορατή απ' έξω. Στη σημαία αυτή, μαύρου χρώματος, φαίνεται ότι είχε γράψει με αραβικούς χαρακτήρες τη φράση «Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Ο Κρις Ρίζον, δημοσιογράφος του Channel 7 που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καφέ, έγραψε στο Twitter: «Μετρήσαμε περίπου 15 ομήρους (...) γυναίκες, άνδρες, νέους, γέρους, όχι όμως παιδιά. Βλέπουμε ότι ο δράστης τούς αναγκάζει να στέκονται όρθιοι μπροστά στα παράθυρα, κάποιες φορές επί δύο ώρες».

Σημειώνεται ότι το Μάρτιν Πλέις είναι το οικονομικό κέντρο του Σίδνεϊ - φιλοξενώντας πολλά κυβερνητικά κτίρια, όπως το γραφείο του πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικ Μπερντ - αλλά και η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ομηρία πάντως δεν συνδέεται με τη χθεσινή (14/12) σύλληψη ενός 25χρονου στο Σίδνεϊ, ο οποίος πιστεύεται ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αυστραλία.

monis

Νωρίτερα, ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον Ιρανό δράστη (photo) και αυτός ήταν ένας από τους λόγος για τους οποίους οι πληροφορίες που δίνονταν ήταν περιορισμένες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το BBC, o ακριβής αριθμός των ομήρων παρέμενε αδιευκρίνιστος (άλλα Μέσα έκαναν πάντως λόγω για 15 άτομα), αφού οι Αρχές (αρνήθηκαν να κάνουν εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του) δεν ήθελαν να εξοργίσουν το δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.

Και μπορεί ο δράστης - αλλά και οι όμηροι (με εντολές του) - να επικοινωνούσαν με Μέσα ενημέρωσης για να μεταφέρουν τα αιτήματά του, ωστόσο σε συνεννόηση με την αστυνομία αυτά δεν δημοσιεύονταν. Τα μόνα που έγιναν γνωστά είναι ότι ζήτησε μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και να μιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Μετά από περίπου 11 ώρες, πέντε άτομα (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) κατάφεραν να βγουν από το Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Ένας από τους τρεις άνδρες είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον ομογενή δικηγόρο, Στέφαν Μπαλαφούτη, ο οποίος, παρότι δεν έκανε δηλώσεις, ενημέρωσε την αστυνομία για το δράστη και την κατάσταση των άλλων ομήρων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 μετέδωσε ότι οι όμηροι κατάφεραν να αποδράσουν, εξοργίζοντας τον ένοπλο, ο οποίος άρχιζε να φωνάζει.

Από την πλευρά της ωστόσο η αστυνομία δεν διευκρίνισε, «για επιχειρησιακούς λόγους», αν οι όμηροι δραπέτευσαν ή αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ έκανε γνωστό ούτε πού μεταφέρθηκαν, αλλά και ούτε αν υπάρχουν τραυματίες.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail μια γυναίκα έλαβε στο κινητό της ένα σοκαριστικό μήνυμα από το γιο της, ο οποίος την ενημέρωνε πως βρίσκεται όμηρος μέσα στην καφετέρια του Σίδνεϊ.

«Μαμά, είμαι στην καφετέρια Lindt στο Σίδνεϊ» ήταν το μήνυμα που έφτασε στο κινητό της γυναίκας, όπως αποκάλυψε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Η καρδιά μου σταμάτησε», περιέγραψε η Αυστραλή, ενώ το πρώτο που έκανε ήταν να ρωτήσει τι συμβαίνει και αν είναι καλά εκείνος.

Την τελευταία φορά που μίλησε με το γιο της ήταν όταν της έστειλε μήνυμα πως «είμαι καλά μαμά, δεν μπορώ να μιλήσω».

Το χρονικό της ομηρίας

Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) οι αρχές του Σίδνεϊ εκκένωσαν το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερας, αφού εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο.

Λίγο μετά, στις 9.40 το πρωί, ένας ένοπλος εισέβαλε σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης, αναγκάζοντας τρεις ομήρους να κρατήσουν μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Επρόκειτο για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του», έγραφε η σημαία.

ap sydney 30 kb 141215 4x3t 384

Όπως μετέδωσε το BBC, ο ένοπλος απηύθυνε αριθμό αιτημάτων προς τις Αρχές, ενώ - σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 10», το οποίο εξήγησε πως μίλησε «απ' ευθείας» με δύο ομήρους - ο δράστης ζήτησε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη», ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό».

Σε δηλώσεις, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης παρέμεινε στην Καμπέρα, ανέφερε: «Είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό», τονίζοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά σοκαριστικό το γεγονός ότι ένας ένοπλος άνδρας κρατά ομήρους αθώους ανθρώπους, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα.

Την ίδια ώρα, το κέντρο του Σίδνεϊ παρέλυσε, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη εκκενώθηκαν, ενώ γύρω από το καφέ, όπου κρατούνταν οι όμηροι, βρίσκονταν πυροσβεστικά, οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου, ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης (διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή), ανέφεραν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

Επιπλέον, μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ, αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, 'Αντριου Σίπιον, δήλωσε ότι οι Αρχές δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν το κτίριο του προξενείου τους, το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνταν οι όμηροι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, σημειώνοντας ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε σε αυτό.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ δηλώσεις συμπαράστασης προς την Αυστραλία έκαναν πολλοί ξένοι ηγέτες.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από εκατό Αυστραλοί έχουν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις.

Δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν ποδιές, οι οποίες δείχνουν πως επρόκειτο για μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt.

Τηλεοπτικές εικόνες είχαν δείξει νωρίτερα τρεις από τους ομήρους να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο.

5968484-16x9-700x394

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κάθριν Μπερν, αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι κρατούνταν μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, ωστόσο δήλωσε πως «δεν φθάνουν τους 30» και δεν υπήρχε καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος είχε βλάψει κάποιον από αυτούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στα 10 άτομα, ενώ υπήρχαν «πιθανόν 30 πελάτες», αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται απλά για μια εκτίμηση.

Έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία σε ένα καφέ του Σίδνεϊ νωρίτερα τη Δευτέρα (15/12/2014).

«Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι και θα ανταποκριθούν με ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή