Ο Άιλαν Κούρντι «ταρακούνησε» μέχρι και τους ευρωπαίους ηγέτες

Στροφή 180 μοιρών κάνει η κυβέρνηση της Βρετανίας, αφού όπως δήλωσε ο Ντέηβιντ Κάμερον η χώρα προτίθεται να επεκτείνει το πρόγραμμα υποδοχής ευάλωτων προσώπων, προκειμένου να υποδεχθεί περίπου 15.000 πρόσφυγες.Ο Κάμερον σε παλιότερες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες ως «σμήνη» που επιτίθενται στη Βρετανία και φυσικά είχε καταστήσει ξεκάθαρο πως η χώρα του δεν πρόκειται να στηρίξει το σύστημα της κατανομής βάσει ποσοστώσεων που έχει προταθεί από την Ένωση. Μάλιστα, κυρήσσοντας τον «ανένδοτο» είχε δηλώσει πως αν πιεστεί, θα φύγει από την Ε.Ε.

Ο Άιλαν Κούρντι «ταρακούνησε» μέχρι και τους ευρωπαίους ηγέτες
3'

ΠΩΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

της Σοφίας Βεργοπούλου

Σήμερα, μερικές μέρες μετά από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του πτώματος του 3χρονου Άιλαν Κούρντι ο Κάμερον φαίνεται να ανακρούει πρύμναν και να δηλώνει «βαθιά συγκινημένος» ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση των κοινοβουλευτικών για να συμμετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η δημοσίευση της φωτογραφίας του ξεβρασμένου από τη θάλασσα νεκρού Άιλαν φαίνεται σα να άλλαξε τον κόσμο. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι αυτές οι φωτογραφίες και η δημοσίευσή τους απλώς αναισθητοποιούν το κοινό. Την ίδια στιγμή όμως η συγκεκριμένη φωτογραφία και η ιστορία της οικογένειας που ξεκληρίστηκε στα νερά του Αιγαίου τράβηξε την προσοχή όλων στο θέμα Συρία.

Αλλαγή του κλίματος διεθνώς

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται επί 4 χρόνια, μόλις όμως τώρα η διεθνής κοινότητα «ξυπνά από το λήθαργο της αυτοαναφορικότητάς της» και συνειδητοποιεί ότι οι Σύριοι είναι εκτοπισμένοι και δε συνιστούν απειλή.

Ο τραγικός θάνατος του Άιλαν Κούρντι σε συνδυασμό με την σκληροπυρηνική στάση της Ουγγαρίας αφύπνισαν τα ανθρωπιστικά ανακλαστικά των λαών. Οι Αυστριακοί περπάτησαν μαζί με τους Σύριους πρόσφυγες, τους υποδέχθηκαν με προμήθειες, οι Γερμανοί έπραξαν το ίδιο.

Είχε βέβαια προηγηθεί η δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ που «άνοιγε τις πύλες» της αυστηρής Σένγκεν στους Σύριους.
Από τη στιγμή που η κοινή γνώμη άρχισε να συγκινείται οι πολιτικοί δεν μπορούσαν παρά να ακολουθήσουν. Η ξενοφοβική ρητορική πλέον δεν πούλαγε, οπότε οι δηλώσεις αποτροπιασμού και συγκίνησης για το δράμα των Σύριων υιοθετήθηκαν εν μια νυκτί.
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Η σύρραξη κατά εκτιμήσεις έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους.

Η Ρωσία εμπλέκεται και πάλι

Βέβαια για την αλλαγή πλεύσης των ευρωπαίων αλλά και των αμερικανών έπαιξε μεγάλο ρόλο και η επίσημη παραδοχή εκ μέρους της Ρωσίας ότι σκοπεύει να εντείνει την παρουσία της στον πόλεμο κατά του ISIS.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον στον ομόλογό Σεργκέι Λαβρόφ, για τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι ενέργειες αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύρραξης».

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ είναι αυτός που σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Ασάντ έχει αναλάβει «εργολαβία» να πατάξει τον ISIS στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ήδη από το 2014.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή