Ιστορική συμφωνία-ορόσημο για τις χώρες του Ειρηνικού
Σε συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου που θα άρει τα εμπόδια στις συναλλαγές και θα ορίσει κοινές προδιαγραφές για 12 χώρες, κατέληξαν οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών στο Reuters.
Οι ηγέτες των 12 χωρών του Ειρηνικού αναμένεται να ανακοινώσουν μάλιστα τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει βιομηχανικούς κλάδους και να επηρεάσει τα πάντα: από την τιμή του τυριού έως και το κόστος για τις θεραπείες κατά του καρκίνου, αργότερα σήμερα.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP) θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ θα αποτελέσει ένα επίτευγμα-κληροδότημα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα εάν επικυρωθεί από το Κογκρέσο.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τους νομοθέτες σε άλλες χώρες του Ειρηνικού.
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας για το εμπορικό σύμφωνο των χωρών του Ειρηνικού, λέγοντας ότι θα ωφελήσει τόσο την Ιαπωνία όσο και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ιαπωνία αλλά και για το μέλλον της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού», ανέφερε ο Άμπε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε αργότερα Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το αγκάθι στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ατλάντα, που ξεκίνησε την Τετάρτη, ήταν η περίοδος μονοπωλίου για τα βιοτεχνολογικά φάρμακα επόμενης γενιάς, ένα εμπόδιο που ήρθη με τον συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Η συμφωνία TPP υπήρξε επίσης αμφιλεγόμενη εξαιτίας των μυστικών διαπραγματεύσεων που τη διαμόρφωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει για διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές, από τους εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία στο Μεξικό έως και τους Καναδούς γαλακτοπαραγωγούς.
Τις τελευταίως ώρες των συνομιλιών αντιμετωπίστηκαν και μια σειρά θεμάτων για την προστασία των γαλακτοπαραγωγών, σημείωσαν αξιωματούχοι. Η Νέα Ζηλανδία, στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η Fonterra, ζητούσε αυξημένη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ιαπωνία συμφώνησαν στους κανόνες που διέπουν το εμπόριο των αυτοκινήτων, οι οποίοι ορίζουν σε τι ποσοστό πρέπει να έχει κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο εντός της περιοχής του TPP προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί σε καθεστώς αφορολόγητου είδους.
Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη συμφωνία - Επιφυλάξεις από γερουσιαστές
Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε πάντως την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει τις «αμερικανικές αξίες» και θα φέρει σε «καλή θέση» τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Με το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP), στο οποίο μετέχουν 12 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας «μπορούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε θέσει ως βασική προτεραιότητά της δεύτερης θητείας του την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.
Στην ανακοίνωσή του, ο Ομπάμα επισημαίνει ότι Αμερικανοί θα έχουν μπροστά τους αρκετούς μήνες για να μελετήσουν τη συμφωνία, πριν την υπογράψει ο ίδιος ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου.
Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται ωστόσο να συναντήσει αρκετά εμπόδια και αντιρρήσεις στο Κογκρέσο στο οποίο θα σταλεί αρχικά.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, επικεφαλής της Επιτροπής Οοικονομικών της Γερουσίας, σημείωσε μάλιστα ότι το Σύμφωνο χρειάζεται μια «λεπτομερή εξέταση» ώστε να διευκρινιστεί αν «προωθεί τα συμφέροντα του έθνους».
«Όπως είχα πει και στο παρελθόν, ένα καλό Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού μπορεί να φέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για τους εργάτες του Όρεγκον, τους αγρότες και τους βιομήχανους και να ανεβάσει τον πήχη για τα εργατικά δικαιώματα και την περιβαλλοντική προστασία στο εξωτερικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Όριν Χατς, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υποστήριξε ότι το Σύμφωνο «φαίνεται ότι απέχει θλιβερά πολύ» από τους στόχους που είχε καθορίσει η διακομματική Αρχή Προώθησης του Εμπορίου. «Η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι επίτευγμα για το έθνος μας μόνο αν είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού και μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο ανταποκρινόμενη στους υψηλούς στόχους που είχε θέσει η διακομματική Αρχή Προώθησης Εμπορίου», κατέληξε.