Γιατί οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό; (photos)

Μία ημέρα μετά το μακελειό στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσάντ, συναντήθηκε στη Δαμασκό με Γάλλους δημοσιογράφους, απεσταλμένους του περιοδικού Valeurs Actuelles. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε αναφερθεί και στον «βρώμικο» ρόλο της Τουρκίας...

Γιατί οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό; (photos)
6'

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΟΠΛΑ, ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ, ISIS, ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ, ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ... ΘΥΕΛΛΕΣ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Μία ημέρα μετά το μακελειό στο Παρίσι (13/11/2015) ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανέπτυσσε τα επιχειρήματά του στο μικρόφωνο του γαλλικού περιοδικού Valeurs Actuelles!

Η συνέντευξη δόθηκε στους συντάκτες του Valuers Actuelles το Σάββατο (14/11/2015) στη Δαμασκό. Ο Ασάντ ήταν ως συνήθως... ατσαλάκωτος μέσα και έξω.

Σε εκείνη τη συνέντευξη δεν περιορίστηκε να απαντήσει μόνον στα όσα του καταλόγιζε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πως ο ίδιος ο Ασάντ είναι μέρος του προβλήματος ή για την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» ή για το ποιος θρέφει την τρομοκρατία ή για το ρόλο της Ρωσίας και αν μπορεί να παίξει τον ηγετικό προστάτη της... χριστιανικής δύσης. Ενδιαφέρον είχε και η στοχευμένη τοποθέτησή του για το ρόλο της Τουρκίας.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος της Συρίας υποστήριζε πως η Τουρκία παίζει τον «πιο επικίνδυνο ρόλο» στην όλη κατάσταση καθώς «προσφέρει όλες τις παροχές υποστήριξης προς τους τρομοκράτες».

Ανέφερε ως παράδειγμα πως «ορισμένες χώρες υποστηρίζουν το μέτωπο Nostra που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, άλλες υποστηρίζουν τους Daech. Ομως, η Τουρκία υποστηρίζει και τις δύο αυτές ομάδες -καθώς και άλλες- ταυτόχρονα».

Πώς τους υποστηρίζει;

Κατά τον Ασάντ, με χρήμα, οργάνωση, υλικοτεχνική υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά... όπλα. «Είναι σαφές ότι η Τουρκία παίζει τον χειρότερο ρόλο σε αυτήν την κρίση», υποστήριζε μεταξύ άλλων και ανέφερε πως στα σύνορα ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί διάφορους «ελιγμούς» στο πλαίσιο «θρέψης» των τζιχαντιστών.

Μάλιστα, είχε αναφερθεί τόσο στον Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για τους οποίους υποστήριζε πως «ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτήν την κρίση, αντικατοπτρίζει την πραγματική ιδεολογία στην οποίαν πιστεύουν, αυτήν της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Δηλαδή τζιχάντ ή εννοεί κάτι άλλο;

Στην ερώτηση των Γάλλων δημοσιογράφων για το αν γνωρίζει πως ο Ερντογάν είναι μέλος της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», ο Ασάντ απάντησε πως: «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα μέλη της οργάνωσης, αλλά η σύζυγός του (Ερντογάν) είναι 100%!»

Η σύζυγος του Ταγίπ Ερντογάν με την οποίαν είναι μαζί από το 1978, λέγεται Εμινέ Γκιουλμπαράν. Η Εμινέ δεν αποχωρίζεται τη μαντήλα, ούτε όμως και τον πλούσιο τρόπο ζωής με υλικά και συνήθειες που τον συνθέτουν. Στην Τουρκία θεωρούν πως εκείνη είναι το «μεγάλο αφεντικό».

Ίσως και να μην χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Αρκεί να παρατηρήσετε μία φωτογραφία που περιλαμβάνεται στην παραπάνω Gallery του Newsbomb, τον τρόπο που η Εμινέ κοιτάζει την Άγκελα Μέρκελ. σ.σ.., νομίζω ότι τα λέει όλα...

Πολιτικό... ευκαριακό Ισλάμ και στο βάθος «Μπουγιούκ Τουρκιγιέ»

Δίχως να δώσει περαιτέρω στοιχεία, ο Άσαντ μίλησε για το «πολιτικό Ισλάμ» και το «ευκαιριακό Ισλάμ» το οποίο ουδεμία σχέση έχουν -όπως είπε- με το «πραγματικό Ισλάμ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο πάθος του... Ερντογάν να ελέγξει την «Μουσουλμανική αδελφότητα» και κατά συνέπεια «όλον τον αραβικό κόσμο ως ο μεγάλος Σουλτάνος τους»!

Ο Άσαντ και το τζιχαντιστικό δίδυμο

Για πολλούς διεθνείς αναλυτές, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι γνωστό ως «το τζιχαντιστικό δίδυμο». Παραπέμπουν δε στην ιδέα της Μεγάλης Τουρκίας που στόχο έχει να μετεξελιχθεί σε «ομφαλό» της Μέσης Ανατολής με ότι συνεπάγεται αυτό σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέγεται πως είναι γνωστός και ως ο κύριος «Μηδενικά Προβλήματα με τους Γείτονες».

Γιατί;

Διότι είναι ο «μέγας πρεσβευτής» της ιδέας πως «κανένα διεθνές πρόβλημα δεν θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς την παρέμβαση και κυρίως την θετική γνώμη της Άγκυρας».

... «η θυσία» του Νταβούτογλου

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού αεροσκάφους καθώς και ενός ρώσικου ελικοπτέρου, ο Αχμέτ Νταβούτγλου επέλεξε να χρησιμοποιήσει σε δηλώσεις του τη λέξη: «Θυσία»: «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους θυσία σχετικά με την ασφάλεια, τη ζωή των πολιτών μας και την ασφάλεια των συνόρων μας. Η κατάρριψη του αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο πρέπει να εξεταστεί εντός αυτού του πλαισίου».

Η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει και λογαριασμό δεν δίνει...

Η Τουρκία επιθυμεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και στη διεθνή σκηνή. Ρόλο «one man show». Ο Ερντογάν τα είχε δώσει όλα για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου και να αναδειχθεί ως ο απόλυτος κυρίαρχος, λιγότερο για εσωτερικούς λόγους.

Αφού μετά από σωρεία βομβιστικών επιθέσεων, βίας, απειλών και χρηματισμών, κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία, έπρεπε κάπως να την... χαρεί, να δείξει σε όλους πως δικαίως τον ανέδειξαν ως το «γενικό κουμάντο» της χώρας.

«Εκνευρισμό» είχε έτσι κι αλλιώς με την πολιτική της Ρωσίας στην Τουρκία. Έπρεπε κάπως να εκφραστεί. Και εκφράστηκε. Οχι ότι την Τουρκία την έπιασε ο «πόνος» από τις επιθέσεις των Ρώσων στην Αλ Νούσρα. Το παιχνίδι που παίζεται είναι πολύ πιο μεγάλο και... κοστίζει πολύ ακριβά.

Ο πρόεδρος της Συρίας αναφέρει με φιλοσοφική διάθεση (;) στο γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles, πως στην πολιτική δεν χωρούν συναισθήματα.

Στο περιθώριο των αναζητήσεων ζωής του... Άσαντ, οι Ρώσοι το βλέπουν πια αλλιώς το θέμα.

«Έχουμε, ήδη, αναφέρει το γεγονός ότι η Τουρκία λαμβάνει τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τα κατεχόμενα από το ISIS εδάφη. Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι από το λαθραίο πετρέλαιο χρηματοδοτούνται οι συμμορίες», δήλωσε μεταξύ άλλων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την δραματική εξέλιξη με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους.

Τι θα γίνει από δω και πέρα;

Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Όπως εκτιμά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, εδώ και καιρό η Τουρκία αντιδρά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μέσω των ρωσικών παρεμβάσεων να συνενωθούν οι κουρδικοί θύλακες που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη. Είναι ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την Άγκυρα, η οποία έχει μάλιστα διαμηνύσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας».

Υπό αυτήν την έννοια, η δραστηριοποίηση του ISIS στην περιοχή και μόνο εκ του αποτελέσματος εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. «Είναι άλλωστε γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου το οποίο έχει διασφαλίσει και εμπορεύεται για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες η τρομοκρατική οργάνωση».

Η βασική φωτογραφία είναι από την εποχή που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ με τον Ταγίπ Ερντογάν... έκαναν του «φίλους». Κάπου το 2012...

Πηγές:

Valeurs Actuelles
L' Agence Arabe Syrienne d' Informations
http://mignatiou.com/
http://www.naftemporiki.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή