ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Η αλήθεια πάντα πονάει (vids)

Τζούλιαν Ασάνζ: Η αλήθεια πάντα πονάει (vids)

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε σήμερα τη Βρετανία και τη Σουηδία να «εφαρμόσουν» την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία έκρινε την κράτησή του αυθαίρετη και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Λονδίνο, ο ιδρυτής του Wikileaks δήλωσε: έγκειται τώρα στη Σουηδία και στη Βρετανία να εφαρμόσουν την ετυμηγορία της επιτροπής.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Μια επιτροπή του ΟΗΕ ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «αυθαίρετη κράτησή» του, ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Ο Ασάνζ εμφανίσθηκε στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού και αργότερα σε μια γιγαντοοθόνη σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τους συνηγόρους του. Φορούσε γραβάτα και είχε αφήσει κοντά γένια, λευκά όπως τα μαλλιά του.

Χαιρέτισε «μια σημαντική νίκη που μ' έκανε να χαμογελάσω» και υποστήριξε πως η απόφαση του ΟΗΕ είναι «νομικά υποχρεωτική».

Ο δικηγόρος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για «μια από τις πιο ισχυρές ετυμηγορίες που έχουν εκδοθεί» από την επιτροπή αυτή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Χαβιέρ Σελάγια, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, «η ίδια η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική, όμως είναι με έμμεσο τρόπο». Τα κράτη «δεν έχουν υποχρεώσεις έναντι της Ομάδας Εργασίας, αλλά έχουν έναντι των συμβάσεων και δεσμεύονται από τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους δεσμεύσεις, γι' αυτό η απόφαση είναι έμμεσα υποχρεωτική», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο δήλωσε πως πρέπει τώρα να επιτραπεί στον Ασάνζ να φύγει ελεύθερος από την πρεσβεία της χώρας του.

«Για τι περισσότερο θέλουν να κατηγορηθούν πριν αρχίσουν να διορθώνουν το λάθος τους;» αναρωτήθηκε ο Πατίνο αναφερόμενος στη Βρετανία και τη Σουηδία.

Υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ είναι θύμα «προφανούς πολιτικής δίωξης», ο Πατίνο πρόσθεσε πως ο Ισημερινός αναλύει τα επόμενα βήματά του στη νομική και διπλωματική αρένα.

Σχετικές ειδήσεις