Βερολίνο: Ελλάδα και Τουρκία «έκαναν πίσω» για το ΝΑΤΟ
Πρόκειται για συνδρομή προκειμένου να στηριχτεί η προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και ιδιαίτερα της εγκληματικής δράσης των διακινητών
Την συνεννόηση Ελλάδας - Τουρκίας για την συνδρομή του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση του Αιγαίου και την απόφαση του Συμβουλίου της Συμμαχίας επί των λεπτομερειών, χαιρέτισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Τόνισε δε ότι πρόκειται για υποστηρικτική συνδρομή στην θαλάσσια αναγνώριση και στον σχηματισμό της «εικόνας της κατάστασης», προκειμένου να στηριχτεί η προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και ιδιαίτερα της εγκληματικής δράσης των διακινητών.
«Το ΝΑΤΟ στηρίζει έτσι την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και την FRONTEX. Από την σκοπιά μας χαιρετίζουμε οπωσδήποτε, ειδικά το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να συνεννοηθούν για αυτή τη δράση - κάτι το οποίο πιθανώς να μην θεωρούσε κανείς ως αυτονόητο, αν δει πώς ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών κάποιες φορές τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για ένα «δείγμα της βούλησης των δύο χωρών για συνεργασία ώστε να συμβάλουν στην μείωση της παράνομης μετανάστευσης».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι αυτή τη δράση την ζήτησαν μάλιστα από το ΝΑΤΟ και οι δύο χώρες και επισήμανε ότι αυτή η συνεργασία είναι πραγματικά σημαντική «και μπορεί να γίνει ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης πέρα από αυτή την δραστηριότητα», ενώ χαιρέτισε και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ «μπόρεσε να συνεννοηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για αυτό το δείγμα αλληλεγγύης».
«Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας των διακινητών, αποτελεί επείγον καθήκον της διεθνούς κοινότητας. Και γι’ αυτό είναι καλό ότι υπάρχει αυτή η γρήγορη αντίδραση του ΝΑΤΟ και ότι τα σκάφη θα μετακινηθούν τώρα γρήγορα στο Αιγαίο», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος Γενς Φλόσντορφ εξήγησε ότι έχει συμφωνηθεί μια πολύ στενή συνεργασία με τις δύο ακτοφυλακές και την FRONTEX. Σημείωσε δε, ότι ήδη σήμερα θα βρίσκονται επιτόπου τρεις «μονάδες», μεταξύ των οποίων και η γερμανική ναυαρχίδα «Βόννη» και θα ξεκινήσουν με την δημιουργία της εικόνας της κατάστασης στην περιοχή.
Αναφερόμενος σε πρακτικές πτυχές της επιχείρησης, ο κ. Φλόσντορφ δήλωσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα βρίσκονται επιτόπου σύνδεσμοι των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και της FRONTEX. «Αυτοί θα τροφοδοτούνται απευθείας με πληροφορίες μέσω των μονάδων του ΝΑΤΟ, θα ενημερώνουν τις υπηρεσίες τους, οι οποίες θα μπορούν να ενεργοποιηθούν χωρίς περαιτέρω ενδιάμεσα στάδια, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους», δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «απόλυτα εξαιρετική», την περίπτωση τα ίδια τα πλοία του ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο μιας έκτακτης ανάγκης διάσωσης στην θάλασσα, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως την περίπτωση αυτή, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει».
«Το θέμα βασικά, είναι να δώσεις στις δύο ακτοφυλακές την δυνατότητα να κάνουν πιο αποτελεσματικά αυτό το οποίο ήδη σήμερα έχουν το δικαίωμα να κάνουν. Και εάν υπάρξει ανάγκη για ένα μέτρο διάσωσης, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παραδώσουν τους ανθρώπους που έχουν διασώσει στην ακτοφυλακή, και αυτή θα χειριστεί τους ανθρώπους βάσει των νομικών κανόνων τους οποίους ήδη σήμερα πρέπει να τηρεί», συνέχισε ο κ. Φλόσντορφ. «Το ΝΑΤΟ συνδράμει στην δημιουργία μιας εικόνας της κατάστασης», ενώ οι αρμοδιότητες «βρίσκονται στις εθνικές ακτοφυλακές και στην FRONTEX» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην υλοποίηση της αποστολής, ο Γενς Φλόσντορφ είπε χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε και τους δύο συνδέσμους στα πλοία και δεν χρειάζεται να αποκλείσετε ότι αυτοί οι δύο θα συνεννοηθούν, όταν στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον», για να προσθέσει: «Είχαμε μια γεμάτη εμπιστοσύνη συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο χωρών κατά την δημιουργία αυτής της απόφασης. Συμφωνήθηκε μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των ακτοφυλακών, έδωσαν και οι δύο ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, στον στενό επιχειρησιακό συντονισμό της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει εν τέλει και μια νέα ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και τελικά της Τoυρκίας με την FRONTEX και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο εκπρόσωπος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παραπέμποντας και στην δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι η Συμμαχία «δεν βρίσκεται εκεί για να παίξει τον όποιο ρόλο διαιτητή για θέματα που δεν έχουν σχέση με το ίδιο το ζήτημα -θα τα διευθετήσουν επιτόπου και θα τηρήσουν όλο το εθνικό όσο και το διεθνές δίκαιο που πρέπει να τηρηθεί».