Νεκρός και ο δεύτερος μακελάρης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (pics+vids)

Ο Ναζίμ Λαχράουι δεν είναι τελικά ο καταζητούμενος τζιχαντιστής με το καπέλο, αλλά ο δεύτερος τρομοκράτης που ανατινάχθηκε στο Ζαβεντέμ - Βέλγος εισαγγελέας: Υπήρχε και ισχυρότερος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη - Τον μετέφερε ο τέταρτος βομβιστής (δεξιά στην κεντρική photo) που διέφυγε – Άφησαν πίσω μια ακόμη βόμβα γιατί δεν χωρούσε στο ταξί -Νέα σοκαριστικά βίντεο-Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει χρόνο - Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο την Πέμπτη (24/03) και την Παρασκευή (25/03)

Νεκρός και ο δεύτερος μακελάρης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (pics+vids)
7'

Τον Ναζίμ Λαχράουι κατονόμασε ως το δεύτερο βομβιστή αυτοκτονίας που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη (22/03) η βελγική εφημερίδα «De Standaard», επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή.

na

Και μπορεί αρχικά το δημοσίευμα να υποστήριξε πως πρόκειται για τον άνδρα με το καπέλο, τα γυαλιά και τα λευκά ρούχα, ωστόσο αργότερα διαψεύστηκε από πηγές προσκείμενες στις βελγικές αρχές οι οποίες διευκρίνισαν πως ο Λαχράουι είναι ο τζιχαντιστής αριστερά στην κεντρική φωτογραφία.

Την ίδια ώρα, ο τρίτος άνδρας του αεροδρομίου καταζητείται, ενώ σύμφωνα με το Βέλγο εισαγγελέα ήταν αυτός που μετέφερε την ισχυρότερη βόμβα η οποία για άγνωστο λόγο δεν εξερράγη. Ο άνδρας αυτός κατάφερε τελικά να διαφύγει.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βομβιστής αυτοκτονίας στο μετρό, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, ο αδερφός του Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, κάτι που μαρτυρά ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν συνολικά τέσσερις.

Μέχρι τώρα οι ταυτοποιηθέντες ήταν πάντως Βέλγοι υπήκοοι.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών ανέρχεται σε 31 και ο αριθμός των τραυματιών σε 300, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Βελγίου και διευκρινίζεται ότι οι 61 από τους 150 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι οι αδελφοί Ελ Μπακράουι, δύο καταζητούμενοι -ως χθες- για εγκληματικές και όχι για τρομοκρατικές πράξεις, είναι δύο καμικάζι που προκάλεσαν το χθεσινό μακελειό στις Βρυξέλλες. Ο ένας εξ αυτών έδρασε στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και ο άλλος στη στάση του μετρό στο Μαλμπέκ.

Οι καμικάζι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη βόμβα γιατί δεν χωρούσε στο ταξί

Ένα μπέρδεμα στην εταιρεία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών ενδέχεται να απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στο Βέλγιο, υποστηρίζει η εφημερίδα Derniere Heure, σύμφωνα με την οποία το όχημα που στάλθηκε για να τους μεταφέρει ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν ζητήσει.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η DH γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και οι δύο άλλοι ύποπτοι για την επίθεση στο Ζαβεντέμ είχαν ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο από ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της βελγικής πρωτεύουσας.

Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαλίτσες τους. Έτσι, άφησαν μία πίσω τους.

Οι δύο άνδρες ανατινάχθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ ο τρίτος διέφυγε, αφήνοντας τον σάκο με τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο ταξιτζής αναγνώρισε τους πελάτες του από τη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης και επικοινώνησε με την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα απ' όπου τους είχε παραλάβει, στο προάστιο Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν μια μεγάλη βόμβα με καρφιά και την εξουδετέρωσαν.

Οι βέλγικες αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξέλλες βρέθηκε ένας υπολογιστής στον οποίο ο ένας εκ των αδελφών Ελακραουί είχε γράψει τη «διαθήκη» του σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

Στη «διαθήκη» αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, που διάβασε αποσπάσματα αυτού του κειμένου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι «πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής».

Κλειστό θα παραμείνει το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη (24/03) και την Παρασκευή (25/03), μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τους ταξιδιώτες έως και την Παρασκευή. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε εάν οι εμπορικές πτήσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο (26/03)» δήλωσε από την πλευρά της η Άνκε Φράνσεν, εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει χρόνο

Την επομένη των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι βελγικές αρχές εργάζονται επίπονα για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων, που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες.

«Υπάρχουν πιθανόν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Χθες ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγέρ ανακοίνωσε πως υπήρχαν «πολλές εθνικότητες» μεταξύ των τραυματιών στο μετρό, προσθέτοντας πως η ταυτοποίησή τους θα «πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάστασης.

Προς το παρόν, μεταξύ των νεκρών, μόνο δύο πρόσωπα, μια Μαροκινή και μια Περουβιανή, έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα.

002

«Η κυβέρνηση του Περού ανακοινώνει με λύπη της τον θάνατο της συμπατριώτισσάς μας Αδέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίς, θύματος της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ταπία Ρουίς ζούσε στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια.

«Συνοδευόταν από τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, από τις οποίες η μία έχει τραυματιστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λίμα ο αδελφός του θύματος Φερνάντο Ταπία.

Η Μαροκινή που σκοτώθηκε, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, βρισκόταν στο μετρό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, που έκανε λόγο για άλλους τέσσερις Μαροκινούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.

«Λίμνη αίματος»

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης πολλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μεταξύ των οποίων τρεις μορμόνοι ιεραπόστολοι και ένας υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι μορμόνοι, ο Ρίτσαρντ Νόρμπι, 66 ετών, ο Τζόζεφ Εμπέι, 20 ετών και ο Μέισον Γουέλς, 19 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, συνόδευαν στο αεροδρόμιο μια γαλλίδα συνάδελφό τους που μετέβαινε σε αποστολή στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Η Φάνι Ρέιτσελ Κλάιν, 20 ετών, είχε ήδη περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας όταν ακούστηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκκλησία των μορμόνων, που έχει την έδρα της στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Οκτώ Γάλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

001

Σύμφωνα με τον υφυπουργό πορτογαλικών κοινοτήτων Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο, τουλάχιστον 21 από τους τραυματίες έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα.

Το Λονδίνο έκανε λόγο για τέσσερις βρετανούς τραυματίες, ενώ ένας πέμπτος, ο Ντέιβιντ Ντίξον, φέρεται ως αγνοούμενος. Η οικογένειά του δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει νέα του από χθες το πρωί.

Εξάλλου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πολλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν επίσης τραυματιστεί.

Ο βραζιλιάνος πρώην μπασκετμπολίστας Σεμπάστιεν Μπελίν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πολλά βελγικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος με τα πόδια σε μια λίμνη αίματος.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή