Πώς η Ελλάδα έκλεισε τα αυτιά στις «προειδοποιήσεις» των τζιχαντιστών για τα χτυπήματα στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο μιας ευρείας έρευνας σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται το σχέδιο επίθεσης που απετράπη στη Γαλλία και φέρνει στο φως τις διασυνδέσεις των τζιχαντιστικών δικτύων, μετά τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στο Βέλγιο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους New York Times, το μακελειό στις Βρυξέλλες και το Παρίσι θα μπορούσε επίσης να αποτραπεί - Ο τζιχαντιστής που σταμάτησαν οι ελληνικές αρχές, αλλά δεν συνελήφθη, οι πρώτες απειλές που δεν αξιολογήθηκαν και η επιστροφή των μαχητών από τη Συρία στην Ευρώπη.

Πώς η Ελλάδα έκλεισε τα αυτιά στις «προειδοποιήσεις» των τζιχαντιστών για τα χτυπήματα στην Ευρώπη
13'

Σύμφωνα με τον απόστρατο του αμερικανικού στρατού, Μάικλ Τ. Φλιν «δεν έγιναν όλα ξαφνικά τους τελευταίους έξι μήνες», αλλά το Ισλαμικό Κράτος «ετοίμαζε επιθέσεις στο εξωτερικό από τη στιγμή που η οργάνωση μεταφέρθηκε στη Συρία το 2012», ενώ όπως σημειώνει η δημοσιογράφος των NYT, Ρουκμίνι Καλιμάκι, στο ρεπορτάζ της για τα λάθη των αστυνομικών αρχών και τις προσχεδιασμένες κινήσεις των τζιχαντιστών, «το Ισλαμικό Κράτος είχε αρχίσει από τότε να στρατολογεί ξένους μαχητές, κυρίως από την Ευρώπη, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές υποτιμούσαν τη δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρώντας πως αποτελεί απλώς ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα με στόχο να κερδίσει και να κυριαρχήσει σε εδάφη».

Ξεχωριστή μάλιστα αναφορά γίνεται στον εντοπισμό ενός 23χρονου Γάλλου στην Ελλάδα, ο οποίος επέστρεφε από τη Συρία, καθώς στην περίπτωσή του δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή. Τότε ήταν που προδόθηκαν τα εφιαλτικά σχέδια του Ισλαμικού Κράτους για την Ευρώπη, ωστόσο οι Αρχές φαίνεται πως έκλεισαν τα αυτιά ή δεν ήταν σε θέση να τα αντιληφθούν.

Ήταν 3 Ιανουαρίου του 2014 όταν η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε ένα ταξί στην Ορεστιάδα σε απόσταση μικρότερη από τα επτά χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, στο οποίο επέβαινε ο 23χρονος Ιμπραήμ Μπουντίνα.

Στις αποσκευές του οι αστυνομικοί βρήκαν 1.500 ευρώ και ένα εγχειρίδιο στα γαλλικά με τίτλο: «Πώς να φτιάξετε χειροποίητες βόμβες στο όνομα του Αλλάχ». Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του στην Ευρώπη, οι ελληνικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας από τις έρευνες των Γαλλικών αρχών.

Ο Μπουντίνα βρισκόταν ωστόσο ήδη σε λίστα υπόπτων στη Γαλλία, ενώ ήταν ένας από τους 22 άνδρες που είχαν ριζοστικοποιηθεί σε ένα τζαμί στις Κάννες, σύμφωνα πάντα με την Καλιμάκι.

Όταν πάντως οι Γάλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τον εντοπισμό του στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν ήδη τους φίλους και τους συγγενείς του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η μητέρα του Μπουντίνα έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη Συρία, στο οποίο ένας άγνωστος της ενημέρωνε ότι ο γιος της βρισκόταν σε αποστολή.

Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιώντας τελικά επιδρομή στο σπίτι του Μπουντίνα, τον συνέλαβαν στις 11 Φεβρουαρίου του 2014, ενώ εντόπισαν τρία κουτάκια αναψυκτικού γεμάτα με 600 γρ. TATP, το οποίο είναι το ίδιο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές για να αιματοκυλίσουν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες…

Οι απειλές που δεν αξιολογήθηκαν σωστά

Όπως αναφέρουν οι NYT, οι τζιχαντιστές «χτύπησαν» στην καρδιά της Γαλλίας και του Βελγίου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφού οι ενδείξεις για πιθανές επιθέσεις υπήρχαν από το 2014, δεν αξιολογήθηκαν καταλλήλως.

Ο Μπουντίνα, άλλωστε, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολίτης που ταξίδεψε στη Συρία, έγινε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και επέστρεψε στην πατρίδα για να πραγματοποιήσει τα φρικιαστικά σχέδια του Ισλαμικού Κράτους.
Έδρασε ανενόχλητος, καθώς δεν διερευνήθηκαν ποτέ οι σχέσεις του με την τζιχαντιστική οργάνωση.

Λίγο αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014, σε ένα ηχητικό μήνυμα προς τους Δυτικούς, ο Αμπού Μουχάμαντα αλ-Αντνάνι, δήλωνε εκπρόσωπος του ISIS και επικεφαλής των εξωτερικών επιθέσεων απειλώντας ότι θα «χτυπήσουμε μέσα στις χώρες σας».

Ο αλ-Αντνανί καλούσε επίσης όλους τους μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο και να σκοτώσουν όσους περισσότερους Ευρωπαίους μπορούσαν και κυρίως τους «μοχθηρούς και βρωμερούς» Γάλλους. Προέτρεπε μάλιστα από τους «φίλους» του Ισλαμικού Κράτους να «σπάσουν τα κεφάλια τους με μία πέτρα, ή να τους σφάξουν με μαχαίρι, ή να περάσουν από πάνω τους με το αυτοκίνητο».

Λίγους μήνες μετά, ένας άνδρας αποκεφάλισε τον εργοδότη τους κοντά στην Λυών της Γαλλίας, στέλνοντας, μάλιστα, την εικόνα του κεφαλιού στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ένας ακόμα εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα στο Παρίσι κρατώντας χασαπομάχαιρο και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε φωτοτυπία.

Το γεγονός ωστόσο ότι οι άνδρες είχαν ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων, οδήγησε τις αρχές στην εθελοτυφλία (;) και στη μη σύνδεση των εγκλημάτων με το ISIS.

Η στρατολόγηση των τζιχαντιστών

Μέχρι την αρχή του 2015, οι τζιχαντιστές είχαν αναθέσει σε μέλη τους την προπαγάνδα στο εξωτερικό, αλλά και να προσεγγίσουν «μοναχικούς λύκους» και νέα στελέχη.

Ένας που αυτούς που ανταποκρίθηκαν ήταν και ο Ρέντα Χαμέ, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι και ειδικευόταν στην πληροφορική. Μετέβη στη Συρία τον Ιούνιο του 2015 προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και να πολεμήσει κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως υποστήριξε αργότερα στις γαλλικές αρχές μετά τη σύλληψή του.

Λίγες ημέρες αργότερα, συνάντησε τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος θα αποδεικνυόταν ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι αν πολεμούσε τους εχθρούς του Ισλάμ θα ανταμειβόταν διπλά στον Παράδεισο, ενώ σύμφωνα με την κατάθεση του Χαμέ τον ρώτησε αν θα τον ενδιέφερε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Του ζήτησε επίσης να φανταστεί μία συναυλία σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, ρωτώντας τον αν θα μπορούσα να ανοίξω πυρ ενάντια στο πλήθος...

Όταν ο Χάμε τού απάντησε πως ήθελε απλά να πολεμήσει κατά του Άσαντ, ο Αμπαούντ τού είπε πως θα του έδειχνε τους τραυματίες πολέμου για να του αποδείξει πόσο τυχερός θα ήταν αν ταξίδευε στο εξωτερικό από το να παραμείνει στη Συρία.

Ο Χαμέ δέχθηκε τελικά την αποστολή του μετά από απειλές, ξεκινώντας εκπαίδευση με καλάνσικοφ, ωστόσο όταν ο Αμπαούντ τον μετέφερε μαζί με έναν ακόμη τζιχαντιστή στα σύνορα με την Τουρκία, με στόχο να επιτεθούν στην Ευρώπη, ο δεύτερος άνδρας συνελήφθη αποκαλύπτοντας τα σχέδια τους.

Οι γαλλικές αρχές εντόπισαν τον Χαμέ στο διαμέρισμα της μητέρας του στο Παρίσι, τον συνέλαβαν, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε ένα USB με οδηγίες από το Ισλαμικό Κράτος.

Τρεις μήνες μετά πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι...

Κύματα τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Οι τζιχαντιστές, μετά την εκπαίδευσή τους στη Συρία, επέστρεφαν σταδιακά στην Ευρώπη, είτε ένας-ένας, είτε δύο-δύο, κάθε δύο ή τρεις μήνες από το 2014 μέχρι την αρχή του 2015.

Όλοι όσοι επέστρεψαν στην Ευρώπη ήταν γαλλόφωνοι, ενώ οι περισσότεροι ήταν Γάλλοι ή Βέλγοι πολίτες, όπως αυτοί που αιματοκύλησαν Βρυξέλλες και Παρίσι. Μαζί τους βρίσκονταν και μερικοί μετανάστες από τις πρώην γαλλικές αποικίες, όπως το Μαρόκο.

Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία και Λίβανο, ενώ σχεδίαζαν επιθέσεις σε επιχειρήσεις Εβραίων, αστυνομικά τμήματα και ένα καρναβάλι. Στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια και αυτόματα όπλα, ασύρματοι και κινητά τηλέφωνα, καθώς και χημικά με τα οποία θα κατασκεύαζαν τα εκρηκτικά τύπου TATP.

Και μπορεί οι περισσότεροι να απέτυχαν έτσι να εκτελέσουν την αποστολή τους, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν από την πλευρά τους να τους συνδέσουν με το Ισλαμικό Κράτος.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μεχντί Νεμούς, ο οποίος έφυγε από τη Συρία και πέρασε μέσω Φρανκφούρτης στις Βρυξέλλες, όπου στις 24 Μαΐου 2014 άνοιξε πυρ μέσα στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βέλγιο σκοτώνοντας 4 ανθρώπους…

Παρόλα αυτά, ακόμα και όταν η αστυνομία βρήκε ένα βίντεο που είχε στην κατοχή του, με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης έχοντας δίπλα του τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους, η αναπληρώτρια εισαγγελέας του Βελγίου, Ίνε Βαν Βίμερς, είχε απορρίψει κάθε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι ο Νεμούς ήταν απλά ένας «μοναχικός λύκος».

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, όπως τονίζουν οι New York Times, οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που σκορπίσουν το θάνατο σε εκατοντάδες αθώες ψυχές.

Ο άνδρας με το καπέλο και ο Κρικέτ

Στη βελγική πρωτεύουσα, έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών, το διεθνές αεροδρόμιο, η αίθουσα αναχωρήσεων του οποίου καταστράφηκε από μια διπλή επίθεση καμικάζι, παρέμεινε σήμερα κλειστό. Η πλήρης μάλιστα επαναλειτουργία του αεροδρομίου θα πάρει «μήνες», προειδοποίησε η εταιρεία Brussels Airport που το διαχειρίζεται.

Σε μια νέα ένδειξη για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η επιστροφή στην ομαλότητα, η κυκλοφορία στο μετρό των Βρυξελλών, η οποία υποτίθεται ότι θα επαναλαμβανόταν πλήρως σήμερα μετά την επίθεση ενός καμικάζι στις 22 Μαρτίου, παραμένει τελικά περιορισμένη. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έκρινε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν πρόωρη.

Οι επιθέσεις, οι φονικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο από το 1945, στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 340, από τους οποίους 94 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σαράντα εννέα τραυματίες εξακολουθούσαν χθες (29/3) το βράδυ να βρίσκονται στην εντατική.

Η έρευνα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το ίδιο δίκτυο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που είχε σκοτώσει 130 ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον κύριο ύποπτο, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει.

Η αστυνομία αναζητεί «τον άνδρα με το καπέλο», ο οποίος εντοπίστηκε σε εικόνες κάμερας κλειστού κυκλώματος δίπλα στους δύο καμικάζι του αεροδρομίου και εγκατέλειψε την παγιδευμένη βαλίτσα του πριν διαφύγει. Οι ερευνητές έχουν επίσης στη διάθεσή τους ένα όνομα, ή μάλλον ένα πλαστό όνομα: τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός άνδρα γνωστού με την πλαστή ταυτότητα Ναΐμ Αλ Χάμεντ βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Βρυξελλών απ' όπου αναχώρησαν οι καμικάζι του αεροδρομίου και στο οποίο βρέθηκαν εκρηκτικά.

Οι ερευνητές δεν έχουν απαντήσει πάντως στο ερώτημα αν αυτός ο μυστηριώδης ύποπτος είναι ο τρίτος δράστης των επιθέσεων του αεροδρομίου ή κάποιος άλλος φυγάς.

Νέα αστυνομική επιχείρηση στην Ολλανδία

Ο Ναΐμ αλ Χάμεντ είχε σχέσεις με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο κλειδί των επιθέσεων στο Παρίσι που συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα, αφού διέφευγε επί τέσσερις μήνες. Μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί αύριο ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του Αμπντεσλάμ από τη Γαλλία, η οποία ζητεί την έκδοσή του.

Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ γρήγορη, καθώς ο μοναδικός επιζών από τους καμικάζι της 13ης Νοεμβρίου είναι, αν δεν υπαναχωρήσει, σύμφωνος να παραδοθεί στη γαλλική δικαιοσύνη, η οποία περιμένει πολλά από την έκδοσή του για να ρίξει φως στις πιο φονικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη Γαλλία.

Παράλληλα, μ' αυτή την πολυπλόκαμη γαλλο-βελγική έρευνα, μια άλλη υπόθεση αποκαλύπτει ευρωπαϊκές διασυνδέσεις: αυτή του σχεδίου επίθεσης «σε προχωρημένο στάδιο» που το Παρίσι λέει πως απέτρεψε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές άσκησαν μάλιστα σήμερα δίωξη στον βασικό ύποπτο, Ρεντά Κρικέτ, ο οποίος τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα. Ο 34χρονος Γάλλος κατηγορείται για σύσταση συμμορίας που σχετίζεται με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση.

Ο Κρικέτ, ο οποίος είχε καταδικαστεί παλαιότερα από τη βελγική δικαιοσύνη για άλλη υπόθεση τρομοκρατίας, πιστεύεται ότι είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, ενώ στο διαμέρισμα όπου διέμενε, στο Αρζεντέιγ, οι αστυνομικοί βρήκαν τουφέκια, πιστόλια και εκρηκτικές ύλες μεταξύ των οποίων και TATP, μια ουσία που όπως αναφέραμε και παραπάνω στο δημοσίευμα των NYT, προτιμούν για τις επιθέσεις τους οι τζιχαντιστές του ΙΚ…

Μετά τη σύλληψή του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είχε ανακοινώσει ότι αποτράπηκε μια επίθεση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

O εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, επιβεβαίωσε πως μια «άνευ προηγουμένου» ποσότητα όπλων, μεταξύ αυτών 5 αυτόματα τουφέκια και περίστροφα, όπως επίσης χημικές ουσίες και εκρηκτικές ύλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας βόμβας, εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα του Κρικέτ.

Η αστυνομία επίσης ανακάλυψε στο διαμέρισμά του 5 πλαστά διαβατήρια, καινούρια κινητά και δύο υπολογιστές που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τζιχαντιστικές οργανώσεις και την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

«Τα πάντα δείχνουν ότι η ανακάλυψη αυτή της κρυψώνας απέτρεψε μια εξαιρετικά βίαιη ενέργεια από ένα τρομοκρατικό δίκτυο», τόνισε ο Μολέν, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει «κανέναν συγκεκριμένο στόχο».

Ο 32χρονος, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 10 ετών από ένα βελγικό δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο καθώς κρίθηκε ένοχος για στρατολόγηση ισλαμιστών μαχητών, υποστήριξε στους Γάλλους ανακριτές ότι δεν είναι τρομοκράτης, ενώ δεν έδωσε παρά ελάχιστες πληροφορίες για τη δράση του.

Ο Κρικέτ φέρεται να μετέβη στη Συρία στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015 μαζί με έναν άλλο άνδρα, τον Ανίς Μπαχρί, ο οποίος συνελήφθη στο Ρότερνταμ την 27η Μαρτίου έπειτα από αίτημα της γαλλικής αστυνομίας και αναμένεται να απελαθεί στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, οι γαλλικές αρχές συνεργάζονται επίσης με τους Βέλγους εταίρους τους στις έρευνες με επίκεντρο άλλα δύο πρόσωπα που συνδέονται με τον Κρικέτ, τον Αμπντερχαμάν Α. και τον Ραμπάτ Μ.

Ταυτόχρονα, η ολλανδική δικαιοσύνη, η οποία κρατά ως ύποπτο συνεργό του Κρικέτ, τον Γάλλο Ανίς Μπ, πρόκειται να αποφανθεί σχετικά με ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των τριών ανδρών που συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής στο Ρότερνταμ.

Μια νέα αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μάλιστα τη νύκτα στην πόλη αυτή της δυτικής Ολλανδίας, όμως δεν κατέληξε σε νέες συλλήψεις ούτε σε κατάσχεση όπλων, ανακοίνωσε η ολλανδική εισαγγελία.

Από την άλλη στις Βρυξέλλες, η δικαιοσύνη επρόκειτο να αποφασίσει αν θα συνεχισθεί ή όχι η κράτηση δύο άλλων κατηγορουμένων, δύο Αλγερινών που συνδέονταν με τον Κρικέτ, του Αμπντεραχμάν Αμερούντ και του Ραμπάχ Μ., ηλικίας 38 και 34 ετών αντιστοίχως, αλλά η ακροαματική συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή