Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα (Vids)

Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα τις αμερικανικές «προκλήσεις» στις εδαφικές της διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και προειδοποίησε ότι δεν φοβάται «προβλήματα» στην περιοχή αυτή. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η χώρα του θα θεωρήσει «προκλητική και αποσταθεροποιητική ενέργεια» οποιαδήποτε κινεζική κήρυξη ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα (Vids)
4'

«Οι εξωτερικές χώρες θα έπρεπε να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα, όχι το αντίθετο. Το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας επιδεινώνεται εξαιτίας των προκλήσεων ορισμένων χωρών που επιδιώκουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους», δήλωσε ο ναύαρχος Σουν Τζιανγκουό κατά τη διάρκεια του Shangri-La Dialogue, της ετήσιας συνάντησης για την ασφάλεια στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου πραγματοποιεί σημαντικές εργασίες επίχωσης, παρά τη δυσαρέσκεια γειτόνων της, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα πρέπει να διεξάγεται ελεύθερα η ναυσιπλοΐα σε αυτήν την στρατηγικής σημασία περιοχή, που αποτελεί σημαντική θαλάσσια οδό για τη μεταφορά εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι εδαφικές διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας και όχι της πολιτικής του τετελεσμένου γεγονότος που ακολουθεί η Κίνα. Οι ΗΠΑ έστειλαν τους τελευταίους μήνες πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία πλέουν κοντά στα νησιά που ελέγχονται από το Πεκίνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ προειδοποίησε χθες (4/6) το Πεκίνο για τον κίνδυνο απομόνωσής του κατά την ομιλία του στην ίδια συνάντηση και τόνισε ότι η πολιτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα την εκθέτει «σε ενέργειες των ΗΠΑ και χωρών της περιοχής».

«Δεν δημιουργούμε προβλήματα, ούτε όμως φοβόμαστε τα προβλήματα», απάντησε σήμερα ο κινέζος ναύαρχος. «Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική μας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν έχει αλλάξει. Η Κίνα έχει τη σοφία και την υπομονή που απαιτούνται για να επιλύει τις διαφορές μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε επίσης ότι και οι άλλες χώρες τις οποίες αφορά το θέμα έχουν την ίδια σοφία και την ίδια υπομονή για να βαδίσουν μαζί με την Κίνα στο δρόμο της ειρήνης. Οι χώρες που δεν εμπλέκονται άμεσα δεν επιτρέπεται να σαμποτάρουν για ιδιοτελή οφέλη τον δρόμο μας της ειρήνης».

Η Μανίλα έχει προσφύγει στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης για να εξετάσει την εδαφική αυτή διαφορά, αλλά το Πεκίνο αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας αυτής. Η προοπτική μιας προσεχούς απόφασης της διεθνούς δικαιοσύνης συμβάλλει στην αναζωπύρωση της ρητορικής μεταξύ των διαφόρων πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδικάζει τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα (5/6) ότι η χώρα του θα θεωρήσει «προκλητική και αποσταθεροποιητική ενέργεια» οποιαδήποτε κινεζική κήρυξη ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Θα θεωρήσουμε μια ADIZ ( ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας)... πάνω από τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας προκλητική και αποσταθεροποιητική ενέργεια, η οποία αυτομάτως θα αυξήσει τις εντάσεις και θα θέσει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Κίνας να διευθετεί μέσω της διπλωματίας τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα», προειδοποίησε ο Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Ουλάν Μπατάρ της Μογγολίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Είναι σημαντικό καμία χώρα να μην λαμβάνει μονομερή μέτρα για την στρατιωτικοποίηση της περιοχής», πρόσθεσε.

«Γι 'αυτό καλούμε την Κίνα να μην κινείται μονομερώς με τρόπους που είναι προκλητικοί», τόνισε.

Ο Κέρι θα επισκεφθεί την Κίνα μετά τη Μογγολία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με την προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας για τις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, μπορεί να ωθήσει το Πεκίνο να κηρύξει ζώνη αεράμυνας, όπως έκανε το 2013 πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την Κίνα όταν κήρυξε ζώνη αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ότι σχεδιάζει να κηρύξει μια τέτοια ζώνη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή