O Κιμ «πάτησε το κουμπί» - Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο (vids)
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο την Τετάρτη (5/4) από τις ανατολικές ακτές της, στη θάλασσα, είπε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μία μέρα πριν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των Αμερικανών και Κινέζων ηγετών όπου αναμένεται να συζητήσουν το οπλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
Η εκτόξευση έγινε από τη Σίνπο, μια πόλη με λιμάνι, και ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας. Στη Σίνπο βρίσκεται επίσης και μια βάση υποβρυχίων.
Η εκτόξευση έλαβε χώρα μια μέρα πριν την έναρξη της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Φλόριντα, όπου οι συνομιλίες για την άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα να τερματίσει την ανάπτυξη όπλων της θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων.
Οποιαδήποτε εκτόξευση αντικειμένων που κάνει χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας την καταστρατήγηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο πριν από δύο εβδομάδες από τις ανατολικές της ακτές και νωρίτερα τον Μάρτιο εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, μερικοί από τους οποίους πλησίασαν τα 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της.
Η απομονωμένη χώρα έχει επίσης ολοκληρώσει και δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον Ιανουάριο του 2016.
Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος τύπος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.
Η χώρα θεωρείται ότι κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ, και ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τον εκτοξεύσει κατά δική του προαίρεση.
Ειδικοί και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ απέχει ακόμα από την κατάκτηση της τεχνικής γνώσης για ένα λειτουργικό διηπειρωτικό σύστημα, που χρειάζεται τεχνολογία για την επανείσοδο τέτοιου πυραύλου στην ατμόσφαιρα και για την τηλεκατεύθυνσή του.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του πυραύλου ήταν "ιδιαίτερα προβληματική" και ότι το Τόκιο είχε καταθέσει διαμαρτυρία εναντίον της πυρηνικά εξοπλισμένης γειτονικής χώρας.
Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει την κατάσταση.
Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-Κίνα στη Φλόριντα θα είναι το ερώτημα εάν ο Τραμπ θα προχωρήσει στην απειλή του να χρησιμοποιήσει τις καθοριστικής σημασίας σχέσεις του με την Κίνα να την πιέσει ώστε να κάνει περισσότερα για να πειθαρχήσει τη Βόρεια Κορέα.
Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Τραμπ θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, και περιέγραψε τις συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα ως μία δοκιμασία της αμερικανοκινεζικής σχέσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης την Κίνα να ασκήσει οικονομική πίεση στην απρόβλεπτη Πιονγιάνγκ για να περιορίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, ενώ το Πεκίνο διατείνεται ότι δεν έχει αυτού του είδους επιρροή στη χώρα αυτή.