Τη μνήμη ενός Μαροκινού που δολοφονήθηκε Πρωτομαγιά από οπαδούς του Εθνικού Μετώπου τίμησε ο Μακρόν
Προεδρικές εκλογές Γαλλία:Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τίμησε σήμερα 1η Μαΐου τη μνήμη ενός νεαρού Μαροκινού ο οποίος πνίγηκε στον Σηκουάνα πριν από 22 χρόνια, όταν μια ομάδα σκίνχεντ τον πέταξε στον ποταμό, στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του Εθνικού Μετώπου.
Ο Μακρόν τήρησε ενός λεπτού σιγή στην όχθη του ποταμού, σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Λούβρου, ενώ κατέθεσε και ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια κάτω από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο στη μνήμη του Μπραχίμ Μπουαράμ. «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι συνέβη» είπε στους δημοσιογράφους, παρουσία του γιου του Μπουαράμ, του Σαΐντ, σε μια ενέργεια που στρεφόταν σαφώς εναντίον του Εθνικού Μετώπου και της υποψήφιάς του για την προεδρία, τη Μαρίν Λεπέν.
Ο ανεξάρτητος πολιτικός επέκρινε επίσης τη δήλωση της Λεπέν που είπε πρόσφατα ότι το γαλλικό κράτος δεν ευθύνεται για τις μαζικές συλλήψεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα αγωνιστών μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο όχι μόνο εναντίον του (πολιτικού) προγράμματός της αλλά και της αντίληψής της για το τι είναι η δημοκρατία και τη Γαλλική Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Το 1995, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 29χρονος Μπουαράμ, πατέρας δύο παιδιών, σπρώχτηκε στον Σηκουάνα από τους σκίνχεντ που αποχωρούσαν από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν Λεπέν, που τότε ήταν ηγέτης του Εθνικού Μετώπου. Ο Μπουαράμ δεν ήξερε κολύμπι. Οι νεαροί τον παρακολούθησαν για λίγη ώρα να προσπαθεί να επιπλεύσει και μετά έφυγαν. Ο ένας τους καταδικάστηκε το 1998 σε κάθειρξη οκτώ ετών και άλλοι τρεις σε φυλάκιση πέντε ετών.
Την ίδια ώρα που ο Μακρόν τιμούσε τον Μπουαράμ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μιλούσε σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου κοντά στο άγαλμα της Ιωάννας της Λοραίνης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. «Ο Εμανουέλ Μακρόν περιοδεύει στα νεκροταφεία. Είναι κακό σημάδι για τον ίδιο», είπε στους συγκεντρωμένους, σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την «ρατσιστική κληρονομιά» της γαλλικής ακροδεξιάς: την Κυριακή επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και την περασμένη εβδομάδα πήγε σε ένα χωριό που πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Στην προεκλογική της εκστρατεία, η Λεπέν είχε συνδέσει άμεσα το Iσλάμ με τον ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία. Η φωτογραφία της Μαρίν εμπεριέχει κι άλλο ένα υποδόριο μήνυμα: ποζάρει μπροστά από μία βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, μία εικόνα που συνήθως παραπέμπει στους ήδη εκλεγμένους προέδρους, όχι σε αυτούς που ακόμη είναι υποψήφιοι.
Μολονότι με λιγότερη σαφήνεια, και η αφίσα του Μακρόν κάνει ένα νεύμα προς τη μεριά των ψηφοφόρων της δεξιάς, μία δεξαμενή από την οποία προσπαθεί, όπως κι η Λεπέν, να αντλήσει ψήφους.
Το νέο σύνθημα του ηγέτη του En Marche! παραπέμπει αμέσως σε άλλα, κλασικά συνθήματα δεξιών υποψηφίων. Ιδίως εκείνο του δεξιού Ζακ Σιράκ, όταν το 2002 για πρώτη φορά είχε προκριθεί στον β’ γύρο ο υποψήφιος του FN, ο πατέρας της Λεπέν. Τότε ο Σιράκ είχε επιλέξει ως σύνθημα το ‘La France ensemble”, η Γαλλία μαζί—ή πιο ελεύθερα η Γαλλία ενωμένη--, την ώρα που το σημερινό σύνθημα του Μακρόν Ensemble, la France! Μοιάζει σαν η εικόνα της φράσης του Σιράκ ειδωμένη στον καθρέφτη. Ανάλογο σύνθημα είχε χρησιμοποιήσει το 2007 κι ο Σαρκοζί: «Μαζί όλα γίνονται δυνατά».
Επιπλέον όλα στην αφίσα του Μακρόν, στην οποία παρουσιάζεται σε κοντινό πλάνο το πρόσωπό του μόλις να χαμογελά, έχουν γαλάζιες-μπλε αποχρώσεις. Όπως υπενθυμίζει ο Μορό-Σεβρολέ, το γαλάζιο και το μπλε είναι χρώματα που παραπέμπουν στον συντηρητισμό, και συνήθως συνδέονται με δεξιούς υποψηφίους.
Η Γαλλία κι η Γαλλία. Τα συνθήματα και των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρά. «Μαζί, η Γαλλία!» αναφωνεί ο Μακρόν, «Επιλέξτε τη Γαλλία» προτρέπει η Λεπέν. Μόλις τρεις λέξεις και στα δύο συνθήματα, που όμως μοιράζονται μία κοινή λέξη, ή αν θέλετε ιδέα: τη Γαλλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναφορά στη Γαλλία είναι φυσιολογική για την περίπτωση της Λεπέν, που προβάλλει τον ακραίο πατριωτισμό ως αντίβαρο στην απειλή της παγκοσμιοποίησης. Όμως για τον Μακρόν, η επιλογή τούτη αποτελεί ένα νέο στοιχείο στην εκστρατεία του, στην προσπάθεια να πείσει πως η υπεράσπιση της χώρας και των ιδεών της δεν είναι μονοπώλιο της αντιπάλου του, όπως τονίζει στην Liberation ο σημειολόγος Φρανσουά Ζοστ. Ο Μακρόν σπεύδει να οικειοποιηθεί το όνομα της Γαλλίας γιατί δεν θέλει να το αφήσει αποκλειστικά στα χέρια της Λεπέν.
Πηγή: El País, ΑΠΕ-ΜΠΕ