ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η λατρεία για την κόρη του, οι βίλες και το μπάσκετ

O Kιμ Γιονγκ Ουν και η 9χρονη κόρη του με φόντο...πυραύλους
O Kιμ Γιονγκ Ουν και η 9χρονη κόρη του με φόντο...πυραύλους

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε πρόσφατα με τη μικρή του κόρη για πρώτη φορά δημοσίως. Η Κιμ Τσου-Αε είναι ένα απο τα τρία του παιδιά του και απολαμβάνει ανέσεις άγνωστες για τον δοκιμαζόμενο από τη φτώχεια λαό της Βόρειας Κορέας

Η εννιάχρονη Τσου-άε φωτογραφήθηκε δημόσια την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά με τον πατέρα της Κιμ Γιονγκ Ουν, να παρακολουθούν την εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να παρακολουθεί την εκτόξευση από απόσταση στο πλευρό της κόρης του, η οποία φορούσε λευκό σακάκι και κόκκινα παπούτσια και είχε τραβηγμένα τα μαλλιά της πίσω.

Η μικρή μπορεί να έχει περίεργη ζωή, αλλά πιθανότατα είναι βυθισμένη στην πολυτέλεια, λένε αναλυτές της Βόρειας Κορέας που ασχολούνται με τη μυστηριώδη ζωή της δυναστείας που κυβερνάει την Πιονγιάνγκ. Πιστεύεται ότι έχει δύο αδέρφια και ζει με την οικογένειά της στην τεράστια παραθαλάσσια βίλα τους στο Wonsan στην επαρχία Kangwon.

Το «Μαρ α Λάγο» της Βόρειας Κορέας

Το κτήμα, το οποίο έχει συγκριθεί με το Mαρ-α-Λάγο του πρώην προέδρου Τραμπ , έχει πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδα ποδοσφαίρου, νεροτσουλήθρες και ένα αθλητικό στάδιο και βρίσκεται στις πανέμορφες παραλίες της Ιαπωνικής Θάλασσας στα ανατολικά της χώρας. Η οικογένεια έχει περίπου 15 ακόμη επαύλεις και παλάτια διάσπαρτα σε όλη τη χώρα στα οποία ταξιδεύουν μέσω ενός περίτεχνου υπόγειου συστήματος σηράγγων και σιδηροδρόμων που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα των ξένων δορυφόρων, λένε οι ειδικοί .

O Kιμ Γιονγκ Ουν με την σύζυγό του (πρώτη απο αριστερά) και το προεδρικό ζεύγος της Νότιας ΚορέαςΑΡ

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομά της, αλλά το κορίτσι αναγνωρίστηκε το 2013 από τον συνταξιούχο σταρ του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος φέρεται να είπε ότι είχε κρατήσει τη μικρή κατά τη διάρκεια μιας «χαλαρωτικής» επίσκεψης στον ισχυρό φίλο του, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Η Τσου-άε φέρεται να δέχεται πολλή προσοχή και αφοσίωση από τους γονείς της, σύμφωνα με τον Mάικλ Μάντεν από το Stinson Center, ειδικό στη Βόρεια Κορέα. «Έχει μια πολύ ωραία ζωή», είπε στη New York Post.

«Αυτή και τα αδέρφια της έχουν μία ομάδα από νταντάδες και βοηθούς, αλλά κάνουν επίσης πολύ παρέα με τους γονείς τους. Ο μπαμπάς του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν σκληρός, αλλά ήταν πολύ προσεκτικός και με τα παιδιά του. Όταν είσαι δικτάτορας, μπορείς να επιλέξεις πώς θα περάσεις τον χρόνο σου».

Ο 40χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο ανώτατος ηγέτης της απομονωμένης χώρας από το 2011, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ και του παππού του, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του όμως, που ήταν άστατοι σύμφωνα με αναφορές, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πιστεύεται ότι είναι πιστός στη σύζυγό του, Ρι Σολ-Τζου.

Η πρόσφατη φωτογραφία με την κόρη του φανέρωσε οικειότητα μεταξύ τους. «Στη Βόρεια Κορέα θέλουν να σκοτώνει πέντε πουλιά με μια πέτρα με κάθε μήνυμα. Νομίζω ότι η στοργή είναι πραγματική, αλλά προσπαθούν παράλληλα να εξανθρωπίσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν και προσπαθούν να τον κάνουν να φαίνεται όσο πιο φυσιολογικός γίνεται. Ο πατέρας του καλλιεργούσε μια αύρα μυστηρίου. Συνήθιζε να λέει, «Όταν ο εχθρός μας κοιτάζει, θα πρέπει να βλέπει ομίχλη.» Πλέον η ηγεσία επιζητά λιγότερο μυστήριο και θέλει να κάνει τον Κιμ να μοιάζει με κανονικό οικογενειάρχη, σε αντίθεση με τους προγόνους του.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει με αυτές τις φωτογραφίες του με την κόρη του: Το καθεστώς μου δεν πάει πουθενά, γι' αυτό συνηθίστε το», εξηγεί ο Σον Κινγκ, ειδικός στην Ασία στο Park Strategies. «Το καθεστώς Κιμ και η Βόρεια Κορέα είναι εδώ για να μείνουν και εδώ είναι η επόμενη γενιά. Τα πυρηνικά δεν πάνε πουθενά»

Η Βόρεια Κορέα θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η οικογένεια Κιμ είναι σταθερά εδραιωμένη στο τιμόνι της χώρας, σαν μια μοναρχία. Οι Κιμ ισχυρίζονται εδώ και πολύ καιρό ότι έχουν αυτό που αποκαλούν «γραμμή αίματος στο όρος Παεκτου». Βρίσκεται στο βορρά και είναι το υψηλότερο, πιο ιερό σημείο στη χερσόνησο για όλους τους Κορεάτες. Εκεί λέγεται ότι γεννήθηκε ο πνευματικός ιδρυτής των Κορεατών, ο Ντανγκούν γιος ενός θεού και μιας αρκούδας, το 2333 π.Χ.

Οι Κιμ και ο..έξω κόσμος

Σε αντίθεση με τον πατέρα της, είναι απίθανο η Τσου-άε ή τα αδέρφια της να σπουδάσουν στο εξωτερικό, επειδή οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους είναι πολύ μεγάλες. Παράλληλα όμως θα έχει πρόσβαση στον έξω κόσμο με έναν τρόπο που ποτέ δεν θα έχουν τα κανονικά παιδιά της Βόρειας Κορέας.

«Η ελίτ της Βόρειας Κορέας έχει απεριόριστη πρόσβαση στον έξω κόσμο» λέει ο Μάντεν Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί CNN όλη την ώρα. Μεγάλωσε βλέποντας το «The Matrix» και ακούγοντας Prince και Madonna. Το μυαλό των παιδιών του μπορεί να είναι λίγο παραμορφωμένο, αλλά η Τσου-άε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σας διαβεβαιώνω».

To ισχυρό ζεύγος της Βόρειας ΚορέαςΑΡ

Ο Kιμ σπούδασε σε ένα πολυτελές ιδιωτικό σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου ένας μεγαλύτερος αδελφός του είχε ήδη πάει για σπουδές σε ηλικία 12 ετών το 1996, εν μέσω του καταστροφικού λιμού της Βόρειας Κορέας που σκότωσε έως και 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αφέθηκε στη φροντίδα μιας θείας που υποδυόταν τη μητέρα του και αργότερα αυτομόλησε στις ΗΠΑ, όπου διηύθυνε ένα στεγνοκαθαριστήριο στο Μανχάταν. Ένας από τους συμμαθητές του στο σχολείο Liebefeld-Steinhölzli περιέγραψε τον Kιμ ως ένα συγκρατημένο παιδί που είχε...παραξενιές και μία υπερβολική εμμονή με το μπάσκετ, ειδικά τον Μάικλ Τζόρνταν. Αγαπούσε επίσης τις ταινίες του Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ.

Ήταν τόσο τρελός για το μπάσκετ που μερικές φορές κοιμόταν με μία μπασκέτα δίπλα στο κρεβάτι του, είπε κάποτε η θεία του. Φορούσε φανέλες του NBA, είχε μια τεράστια συλλογή από ακριβά παπούτσια Nike και φορούσε φανταχτερές αθλητικές φόρμες — αλλά ποτέ τζιν, καθώς ήταν σημάδι του «μισητού καπιταλισμού».