ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: «Σπάει» καρδιές το αντίο 17χρονου που βγήκε από ερείπια ώρες μετά τον σεισμό

O έφηβος που σώθηκε απο τα συντρίμμια
O έφηβος που σώθηκε απο τα συντρίμμια
Α.Ρ

Σεισμός στην Τουρκία: Ένας έφηβος ράγισε τις καρδιές ενός ολόκληρου έθνους με το συγκινητικό βίντεο αποχαιρετισμού που μετέδωσε από τα ερείπια, ώρες πριν ανασυρθεί ζωντανός

Ένας 17χρονος μαθητής λυκείου έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές των Τούρκων αφού τράβηξε ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τα αγαπημένα του πρόσωπα κάτω από τα ερείπια, μετά τον φονικό σεισμό που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της χώρας.

Ο Τάχα Ερντέμ και η οικογένειά του κοιμόντουσαν βαθιά όταν ένας σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την πόλη τους, το Aντιγιαμάν, τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα η πολυκατοικία τους κατέρρευσε και έθαψε κάτω από τα συντρίμμια τον Τάχα, τη μητέρα, τον πατέρα, τον μικρότερο αδερφό και την αδερφή του.

Βρέθηκε μόνος και παγιδευμένος, με τα κύματα ισχυρών μετασεισμών να μετατοπίζουν τα υπολείμματα και να στριμώχνουν το ζωτικό του χώρο, ανάμεσα στο μπερδεμένο χάος του σκυροδέματος και του χάλυβα.

Όμως, αντί να πανικοβληθεί, ο Τάχα έβγαλε το smartphone του και τράβηξε ένα εξαιρετικά ήρεμο και στωικό βίντεο στο οποίο αποχαιρετά τους φίλους του και την οικογένεια, μίλησε για τις τύψεις του και αποδέχτηκε τη φαινομενικά ζοφερή μοίρα του με απίστευτη χάρη.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βίντεο που θα τραβήξω ποτέ για σας», είπε από τα ερείπια, με το τηλέφωνό του να τρέμει στο χέρι του καθώς οι δονήσεις συγκλόνισαν το κτήριο που κατέρρευσε. «Ακόμα τρέμουμε. Ο θάνατος, φίλοι μου, έρχεται σε μια στιγμή που δεν τον περιμένει κανείς» ακούγεται να λέει πριν απαγγείλει μια μουσουλμανική προσευχή.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μετανιώνω. Είθε ο Θεός να με συγχωρήσει για όλες τις αμαρτίες μου. Αν φύγω από εδώ ζωντανός σήμερα, υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω. Ακόμα τρέμουμε, ναι. Το χέρι μου δεν τρέμει, είναι μόνο ο σεισμός». Ο έφηβος συνεχίζει να αφηγείται ότι πιστεύει πωσ η οικογένειά του είναι νεκρή, μαζί με πολλούς άλλους στην πόλη, και ότι σύντομα θα... πάει να τους βρει.

Αλλά ο Τάχα είναι από τους πρώτους που σώθηκαν από το κατεστραμμένο κτήριο. Ανασύρθηκε από τα ερείπια δύο ώρες αργότερα από γείτονες και μεταφέρθηκε στο σπίτι μιας θείας. Δέκα ώρες μετά τον σεισμό, οι γονείς και τα αδέρφια του σώθηκαν επίσης από ντόπιους που έσκαψαν στο ναυάγιο του κτιρίου με γυμνά χέρια και ό,τι εργαλεία βρήκαν.

O 17χρονος εκεί που κάποτε ήταν το σπίτι του

Η οικογένειά του ζει τώρα σε μια σκηνή, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που επέζησαν από την καταστροφή που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 46.000. Η ιστορία της οικογένειας Ερντέμ είναι μια από τις πολλές ιστορίες που συγκινούν για το ανθρώπινο σθένος που αναδύθηκε από την εκτεταμένη περιοχή της καταστροφής.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χαθεί από τον σεισμό, πολλές ιστορίες διασώσεων όμως έχουν ξεχωρίσει μέσα στη θλίψη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια 17χρονη κοπέλα ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στη νότια Τουρκία, 248 ώρες αφότου θάφτηκε στα ερείπια. Η σχεδόν απίστευτη διάσωση της Aleyna Olmez συνέβη στη νότια επαρχία Kahramanmaras, η οποία ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 Ρίχτερ που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα και κατεδάφισε εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους.

Οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων διασώζεται εντός 72 ωρών από την καταστροφή. Μετά από τρεις ημέρες, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραστικά καθώς όσοι είναι θαμμένοι κάτω από βουνά από συντρίμμια πεθαίνουν από αφυδάτωση, ασφυξία ή τραυματισμούς που υπέστησαν εν μέσω του τρόμου.