ΚΟΣΜΟΣ

Jerusalem Post: Είχε ξαναχτυπηθεί το Ιράν με τον ίδιο τρόπο τον Ιανουάριο του 2023

Jerusalem Post: Είχε ξαναχτυπηθεί το Ιράν με τον ίδιο τρόπο τον Ιανουάριο του 2023
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα προηγούμενα παρόμοια χτυπήματα στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν 

Εάν οι αναφορές είναι σωστές ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας, είτε πρόκειται για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους, αεροσκάφη ή όλα τα παραπάνω, στο Ισφαχάν, αυτό το σενάριο ήταν βγαλμένο από ένα εγχειρίδιο που έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν, μόλις τον Ιανουάριο του 2023.

Αυτό γράφει η Jerusalem Post και προσθέτει: Είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, αν και οι αρχικές αναφορές δείχνουν μια επίθεση από το εσωτερικό του Ιράν, η οποία θα ήταν πιο συνεπής με τα πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο του 2023, παρά τους ιρανικούς ισχυρισμούς, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράν στο Ισφαχάν ήταν μια τεράστια επιτυχία, σύμφωνα με ένα μείγμα δυτικών πηγών πληροφοριών και ξένων πηγών, όπως έγραψε τότε η Jerusalem Post.

Υπήρξαν τέσσερις εκρήξεις στην περιοχή, εναντίον μιας εγκατάστασης που αναπτύσσει προηγμένα όπλα, και οι ζημιές ξεπέρασαν κατά πολύ τις "μικρές ζημιές στην οροφή" που ισχυρίστηκε η Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο ρόλος της Μοσάντ

Οι περισσότερες δυτικές μυστικές και ιρανικές πηγές πιστώνουν στη Μοσάντ παρόμοιες επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ τον Ιούλιο του 2020, μια άλλη πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ τον Απρίλιο του 2021, μια άλλη πυρηνική εγκατάσταση στο Καράτζ τον Ιούνιο του 2021 και την καταστροφή περίπου 120 ή περισσότερων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ παραδέχτηκε αργότερα δημοσίως ότι διέταξε την επίθεση κατά της εγκατάστασης μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπάρχουν επίσης λίγες οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός από τη Μοσάντ που φέρονται να έχουν τις ικανότητες κρούσης που φαίνεται να εμφανίστηκαν στην επιχείρηση.

Σχετικές ειδήσεις